Egzersizin besin alımını düzenleyen hormonal faktörlere etkisi
Effect of exercise on food intake regulating hormones
  1. Tez No: 248166
  2. Yazar: ŞERİFE VATANSEVER ÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR YÜKTAŞIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: açil ghrelin, enerji dengesi, leptin
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ghrelin mide fundusunda tanımlanmış olan ve direkt olarak enerji dengesi ve obezitenin düzenlenmesinde rol oynayan bir peptid hormonudur. Ghrelin açilizasyonu iştah düzenlenmesinde elzemdir. Bu çalışma, iyi antrene olan sporcularda egzersizin açil ghrelin ve leptin hormonları üzerindeki etkisini incelemektedir. 18-21 yaş aralığında 7 erkek random çapraz dizaynlı iki tane 4 saatlik denemeye (egzersiz ve kontrol) katılmıştır. Denemeler gece açlığından sonra sabah saat 09:00'da başlamıştır. Egzersiz denemesinde denekler 09:00 ve 11:00 saatleri arasında Max.VO2'nin %50'de 105 dakika ve Max.VO2'nin %70'de 15 dakika koşmuşlardır. Egzersiz sonrasında katılımcılar 2 saat dinlenmişler ve saat 12:00'de test yemeği tüketmişlerdir. Kontrol denemesinde katılımcılar 4 saat dinlenmişler ve saat 12:00'de test yemeği tüketmişlerdir. Kan örnekleri 0, 1, 2, 3 ve 4. saatlerde toplanmıştır. Veriler, tekrarlı ölçümlerde tek yönlü varyanz analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bir saatlik egzersiz sonrasında plazma açil ghrelin konsantrasyonunda anlamlı bir artış (p0.05) bir değişiklik yoktur. Bu sonuçlar erkek sporcularda orta şiddetli 60 dakikalık aerobik egzersiz ile indüklenen negatif enerji dengesinin açil ghrelin ve leptin konsantrasyonları üzerinde zıt etkilerinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ghrelin, a peptide hormone identified in the stomach, is directly involved with the regulation of energy balance and obesity. Acylation of ghrelin is essential for appetite regulation. This study examined the effect of exercise on acylated ghrelin and leptin consantration in highly trained athletes. Seven male subjects aged 18-21 yr participated in two, 4-h trials (exercise and control) in a random crossover design. Trials began at 0900 in the morning after an overnight fast. In the exercise trial, subject ran for 105 min at 50% of maximal oxygen uptake and 15 min at 70% of maximal oxygen uptake between 0900 and 1100. After this, they rested for 2 h and consumed a test meal at 1200. In the control trial, subjects rested for 4 h and consumed a test meal at 1200. Blood samples were collected at 0, 1, 2, 3 and 4 h. The data were analysed using one - way repeated- measures analysis of variance.