Türkiye'de serbest çalışan eczacıların sorunları
The problems of community pharmacists in Turkey
- Tez No: 248193
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP TATAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, Pharmacy and Pharmacology, Health Care Management
 - Anahtar Kelimeler: Community pharmacists, problems of pharmacists
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki serbest eczacıların sorunlarının incelenmesidir. Türkiye'de 2008 verilerine göre toplam çalışan 24119 eczacı serbest eczacı olarak hizmet sunmaktadır. Çalışmada Türkiye'deki tüm serbest eczacıların kapsanması amaçlanmış ve TEB web sayfası üzerinden uygulanan anketlerle eczacılara ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışma sonunda toplam 856 anket cevaplanmış, ancak analize uygun olmaması nedeniyle 55 anket analiz dışı bırakılarak analizler 832 anket üzerinden yapılmıştır. Bu analizler sonucunda elde edilen bulgularda, araştırmacı tarafından belirlenen olası sorunlar arasından eczacıların en çok katılım gösterdikleri sorunun sağlık politikalarının ve uygulamaların sık değişmesi (4,7±0,7) olduğu görülmektedir. En az katılım gösterilen sorun ise nitelikli yardımcı eleman bulmaktır (3,4±1,1). Bu olası sorunlar arasında önem derecesine göre ilk üç sırayı alan sorunlar ise sağlık politikalarının ve uygulamaların sık değişmesi (%24,1); SGK provizyon sisteminin çok sık kullanım dışı kalması (16,5) ve SGK ve konsolide bütçeye tabi kurumlarda, ödemesi yapılan tutarın hangi döneme ait olduğunun belirtilmemesi (%12,0) olarak belirlenmiştir. Eczacıların olası sorunları algılamalarında cinsiyete göre farklılıkların olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the problems of community pharmacists in Turkey. In 2008 24119 pharmacists were working as community pharmacist. The study aimed at covering all community pharmacists and a questionnaire was applied through the web site of the Turkish Pharmacists Association At the end of the survey 856 pharmacists replied the questionnaire but 55 of these were not included in the analysis as they were found inappropriate. The problem that pharmacists agreed the least was related with finding competent assistant personnel. The problems perceived by pharmacists with highest scores were frequently changing health policies and practice (%24,1), problems related with the use of the Social Security Institution?s provision web site (%16,5) and not mentioning the payment period in the payments (%12,0). The aggrement level of problems have changed according to gender. Other features that creates difference in aggrement level of problems were the type of the protocols made between the pharmacy and the organization, the financing method used and degree of financial problems (p0,05). The research results showed that 94,8% of the respondents were against the advertisement of drugs and 85% were against marketing drugs outside pharmacies.