Eczacılık etiği ve Türkiye'de uygulamaları üzerinde çalışmalar
Studies on pharmacy ethics and its implementation in Turkey
  1. Tez No: 80252
  2. Yazar: G. HALE ÖZCÖMERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ ŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, İşletme, Pharmacy and Pharmacology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Eczacılık Etiğl, Eczacılık Deontolojisi, Eczacılık Hizmetleri, Biyoetik, Ethics, Pharmacy ethics, Pharmaceutical Ethics, Pharmacy Practice, Bioethics
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
138 ÖZET Etik,“iyi- kötü”,“doğru- yanlış”“yapılması ve yapılmaması gerekenler”gibi değer yargılarının sistematik araştırmasıdır.“Ne yapmalıyım?”ve“Niçin yapmalıyım?”sorularının yanıtını bulmaya çalışır. Eczacılık etiği, genel etik kurallarını ve ilkelerini eczacılık uygulamalarına uyarlar. Özel bir durum karşısında bir eczacının hangi tutum ve davranış içine girmesi gerektiğinin saptanmaya çalışılması ve bunun doğruluğunun kanıtlanması eczacılık etiğidir. Bu çalışmada, etik ve eczacılık etiği kavramları literatür doğrultusunda açıklanmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte eczacılık hizmetleri kavramı üzerinde de durulmuştur. Çalışma sırasında Ankara İli Belediye sınırları içerisinde çalışan hastane ve serbest eczane eczacılarına 43 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma evreni, Ankara îli Belediye Sınırları içerisinde hastanelerde çalışan 267 hastane eczacısı ve Ankara Eczacı Odası' na kayıtlı olarak toplam sekiz bölgede çalışan 1052 serbest eczane eczacısı olmak üzere, 1319 eczacıdan oluşmaktadır. Anket, anketin çalışma evreni olan 1319 kişiden oranlı tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 442 kişiye uygulanmıştır. Araştırmada verilerin değerlendirmesinde SPSS (ver. 2.0] istatistik p uygulanmıştır. istatistik paket programı ve X2 anlamlılık testi139 Çalışma sonucunda somut sonuçlara ulaşılmış ve konu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
140 SUMMARY Studies On Pharmacy Ethics And Its Implementation In Turkey Ethics is the systematic study of the values as“the good-the bad”,“the right-the wrong”,“things to do- things not to do”. Ethics seeks to answer the fundamental questions as“What should I do?”and“Why should I do it?”. Pharmaceutical ethics applies general ethical rules and principles to the practice of pharmacy. Pharmaceutical ethics is the question of a pharmacist that is asked to himself/herself about what should be done in a particular case. In this study, the terms“ethics”and“pharmacy ethics”tried to be explained in accordence with the literature. Besides, the term“Pharmaceutical care”and is also tried to be explained. In this study, an inquiry which has 43 questions has been carried out to the pharmacists who work in hospital and community pharmacies in various districts of Ankara. The population of the study was formed by 267 hospital pharmacists and 1052 community pharmacists worked in Ankara as a member of Ankara Chamber of Pharmacists. The inquiry has been carried out to 442 pharmacists who were chosen with ratio random stratified sampling methods from 1319 pharmacists that was study population.141 In the evaluation of the data of this study, SPSS (ver. 2.0) statistical package programme and X2 test have been used. At the end of the study it is reached to the results and they have been discussed