Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin eczacılar açısından incelenmesi
Research on vi̇olence agai̇nst health professi̇onals i̇n terms of pharmaci̇sts
- Tez No: 478814
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Hukuk, Forensic Medicine, Law
- Anahtar Kelimeler: Eczane, eczacı, şiddet, yağma suçu, Pharmacy, pharmacists, violence, crime of plunder
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Dünyada ve Türkiye'de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları, araştırmamızda da ele aldığımız rakamlar çerçevesinde ciddi boyutlara ulaşmış durumdadır. Literatürde yapılan pek çok çalışma göstermektedir ki, sağlık çalışanları üzerine yapılan araştırmaların konusunu genellikle hekimler, hemşireler, hasta bakıcılar ve diğer sağlık personeli oluşturmaktadır. Çalışmamızda da değindiğimiz üzere, eczacılar da birinci basamak sağlık hizmeti sunumunda yer alan sağlık çalışanı olmalarına rağmen; sırf eczacıları baz alan çalışmalar doktrinde ya bulunmamakta ya da diğer sağlık personeli adı altında yüzeysel olarak değinilmektedir. İstanbul ili dahilinde serbest eczacılık faaliyetini yürütmekte olan 300 kişiden oluşan serbest eczane eczacısı tezin örneklemini oluşturmuştur. 143 kadın ve 157 erkek eczacı İstanbul'un farklı ilçelerinden seçilmiştir. Önceden hazırlanmış sorular yüz yüze anket tekniği ile uygulanmıştır. Bu çalışma ile sağlık çalışanı eczacılara yönelik işyeri ortamında şiddete ilişkin sorunların irdelenmesi, güvenlik ortamının sağlanması ve eczacıların şiddet ile ilgili bilgi, tutum ve farkındalık düzeyleri belirlenerek yapılacak olan çalışmalara katkı sağlanması amaçlandı. Bu amaçla İstanbul Eczacılar Odası'na bağlı serbest eczacılara yönelik, işyeri ortamı olan eczanelerinde, karşılaştıkları şiddet olaylarının ( sözel, fiziksel, cinsel ve yağma suçu ) araştırılması, bu olayların sayısal olarak oran, şekil ve niteliklerinin belirlenmesi amacı ile bir anket çalışması yapılmıştır. Eczacıların kim tarafından yağmaya uğradıklarına göre dağılımları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Üçüncü bir şahıs (saldırgan) tarafından yağmaya maruz kalanların oranı (%21,0) hasta tarafından yağmaya maruz kalanların oranından (%0,8) yüksek bulunmuştur. Hasta tarafından sözel şiddete maruz kalanların oranı (%96,8) üçüncü bir şahıs (saldırgan) tarafından sözel şiddete maruz kalanların oranından (%76,4) yüksek bulunmuştur. Üçüncü bir şahıs (saldırgan) tarafından fiziksel şiddete maruz kalanların oranı (%42,5) hasta tarafından fiziksel şiddete maruz kalanların oranından (%1,6) yüksek bulunmuştur. Cebir ve şiddet içerikli eylemlerin ( yağma suçu dahil ) saldırgan 3. kişiler tarafından ilaç ve nakit para gasp etmek amaçlı; sözel şiddetin ise daha çok hastalığın verdiği stres ve sistemsel nedenler dolayısıyla hastalar tarafından gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract Violence against health workers in the world and in Turkey events, we treat our research within the framework of the figures has reached serious proportions is. A lot of work done in the literature shows that, research on the subject of health professionals usually physicians, nurses, orderlies and other health care providers. As mentioned in our study to pharmacists are also located in the primary health care services health care worker, even though they; just because they work based on the doctrine or the pharmacist available or other health care providers on the surface under the name mentioned. The province of İstanbul is conducting free pharmaceutical activity within 300 of pharmacy pharmacist has created a sample of thesis. 143 women and 157 men pharmacists were chosen from different districts of İstanbul. Prepared questions face to face survey technique was applied. This work is aimed at the workplace health worker with the pharmacist environment examination of issues relating to violence, ensuring of the security environment and pharmacists violence-related knowledge, attitudes and awareness levels are determined and the aim is to contribute to the work to be done. For this purpose, İstanbul Chamber of Pharmacists for free depending on the pharmacist, the workplace environment of violence they encounter in the pharmacy (verbal, physical, sexual, and loot crime ) to investigate, the rate at which these events numerically, with the goal of determining the shape and characteristics of a survey. Apothecaries who were the difference between the distributions according to oils by meaningful has been found. A third party (the attacker) by the proportion of exposed to oil (21.0%) patients exposed to oils by rate (0.8%) were higher. The proportion of verbal violence by the patient (96.8%) a third party (the attacker) by the verbal violence rate (76.4%) were higher. A third party (the attacker) by the rate of physical violence (42.5%) is higher than the physical violence by the patient (1.6%) were higher. Algebra and violent actions (including the crime of plunder) attacker 3. contacts by drug and cash extortion purposes; verbal violence is more stress and systemic causes of the disease and hence conclusion has been reached where by patients.