Göğüs tüpü çıkarılmasına bağlı gelişen ağrıda soğuk uygulamanın etkisi
The effect of cold application on pain due to chest tube removal
  1. Tez No: 248217
  2. Yazar: NURCAN ERTUĞ SUMBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET ÜLKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, göğüs tüpleri, soğuk uygulama, Pain, chest tubes, cold application
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Araştırma plevral göğüs tüpü olan hastalarda, tüpün çıkarılmasına bağlı gelişen ağrıda soğuk uygulamanın etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Klinikleri'nde 70'i deney, 70'i de kontrol grubuna alınan 140 hasta ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri, hastalara ait bilgileri içeren veri toplama formu ve ağrı şiddetinin ölçümünde Görsel Kıyaslama Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada deney grubu hastalarına göğüs tüpü çıkarılmadan önce cilt ısısı ölçümü ve ağrı değerlendirmesi yapılmış, hemen ardından soğuk uygulama yapılmış, soğuk uygulamadan hemen sonra, göğüs tüpü çıkarıldıktan hemen ve 5 dakika sonra olmak üzere toplam 4 kez cilt ısısı ölçümü ve ağrı değerlendirmesi yapılmıştır. Kontrol grubu hastalarına herhangi bir girişim uygulanmamış, sadece göğüs tüpü çıkarılmadan hemen önce, hemen ve 5 dakika sonra olmak üzere 3 kez ağrı değerlendirmesi yapılmıştır. Veriler Ki-kare, Tekrarlı Ölçümlerde İki Yönlü Varyans Analizi ve Bonferroni Testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, soğuk uygulamanın göğüs tüpü çıkarılmasına bağlı gelişen ağrıyı azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir (p0.05). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda göğüs tüpü çıkarılmasına bağlı gelişen ağrıyı azaltmak için göğüs tüpü çıkarılmadan önce soğuk uygulama yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was experimentally carried out to determine the effect of cold application on pain due to chest tube removal in the patients with pleural chest tube. The study involved total 140 patients, including 70 experimental and 70 control subjects in the Thoracic Surgery Clinic of Atatürk Training and Research Hospital for Chest Disease and Chest Surgery. The research data were collected by the data collection form including patient information and visual analog scale. The experimental group patients underwent the skin temperature measurement and pain evaluation, immediately after the cold application, immediately after and 5 minutes after the chest tube removal, resulting in a total of 4 times of skin temperature measurement and pain evaluation. No intervention was made on the control group patients, but 3 times of pain evaluation immediately before and after, and 5 minutes later than the chest tube removal. Data were evaluated using the statistical methods of Chi-Square, Repeated Measures Two-Way ANOVA, and Bonferroni Test. The findings of this research revealed that the cold application was effective on reducing the pain due to chest tube removal (p>0.05). It was further determined that the factors as age, sex, number of days the chest tube was in place, and the indication for using the chest tube had no effects on the pain due to the chest tube removal (p>0.05). In line with the results obtained from this study, it was suggested to perform cold application before the chest tube removal in order to relieve pain.