Açık kalp damar cerrahisi sonrası hastalarda mediasten ve toraks tüpü çıkarılmasına bağlı gelişen ağrıda soğuk uygulamanın etkisi
The effect of cold application for the patients pain developed by removing the mediastinum and thorax tubes after open cardiovascular surgery
- Tez No: 471509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜKKE KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pain, heart surgery cold application, mediastinum and thorax tube
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yoğun Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Araştırma, mediasten ve toraks tüpleri çıkarma işlemi sırasındaki ağrıyı azaltmak için yapılan soğuk uygulamanın etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Yöntem: Araştırmanın örneklemini, özel sağlık grubuna bağlı bir hastanede açık kalp ameliyatı olan, yoğun bakımda yatan 20 deney, 20 kontrol olmak üzere 40 hasta oluşturdu. Araştırmanın verileri 'Hasta Tanılama Formu', 'Ağrı Değerlendirme Formu', 'Cilt Sıcaklığı Değerlendirme Formu (Deney grubu için)' ve 'Sayısal Ağrı Değerlendirme Ölçeği' ile yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Veriler, SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı ve iki grup arası karşılaştırmalarında; Student t Testi, Mann Whitney U, Ki-Kare Testi, Continuity (Yates) Düzeltmesi ve Fisher Kesin Ki-Kare Testi kullanılarak analiz edildi. Araştırmada deney grubu hastalarına tüp çıkarılmadan önce ağrı değerlendirilmesi ve cilt sıcaklığı ölçümü yapıldı, hemen sonrasında 20 dakika soğuk uygulama ve ağrı değerlendirilmesi yapıldı. Soğuk uygulama yapılmadan önce, tüp çıkarılmadan önce, tüp çıkarıldıktan 5 dakika sonra olmak üzere toplam 3 kez cilt sıcaklığı ve ağrı değerlendirilmesi yapıldı. Kontrol grubu hastalarına, soğuk uygulama yapılmadan 3 kez ağrı değerlendirilmesi yapıldı. Bulgular: Elde edilen bulgularda, hastalara ait genel özellikler açısından benzer olduğu saptandı(p>0,05). Her iki grubun ilk ağrı ölçümleri istatiksel olarak anlamlı bir faklılık bulunmadı(p>0,05).
Özet (Çeviri)
Purpose: The research was conducted to indicate the importance evaulate the activity of cold application to reduce pain while removing the mediastinum and thoraks tubes. Method: The study was performed with 40 patient who stayed in intensive care unit. The patients in intensive care has had a open hearth surgery and had been in a private hospital (20 patients for experiment and 20 ones for control group). The data was collected with face to face meeting using 'Patient Diagnos Form', 'Pain Evaluation Form(for experimental group)', 'Numarical Pain Evaluation Scale' before removal of tubes, pain evaluation and skin temperature measurement were performed on the experimental group. Right after cold application was applied for twenty minutes and the pain was analysied.Before cold aplication, before the tube is removed, after five minuted from the removal of the tubes, skin temparature mesaurement and pain evaluation test applied three times. On the other hand, Pain evaluation was performed on the control group three times without cold application. Symptoms: After analysis, we confirmed that the general specification of the patient groups are very similar (p>0,05). The pain evaluation score while removing tubes and five minutes later removing tubes of control group are confirmed that meaning fully higher than experimental ones( p0,01). Result: The cold application before removing mediastinum and thorax tubes helps to decrease the pain and it can be applicable for everyone except who has cold allergy.