Lazerle ve konvansiyonel olarak lehimlenen implant destekli kantilever barların yüklemeye direnç değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of the resistance values against loading of laser and conventional welded implant supported cantilever bars
  1. Tez No: 248218
  2. Yazar: NUR MERİÇ ARİFOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR EMEL HERSEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lazer lehim, konvansiyonel lehim, kantilever bar, yüklemeye direnç
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Abutment silindirine lehimlenerek birleştirilen kantilever barların başarısı tartışılan bir konudur. Bu çalışmanın amacı lazer lehim ve konvansiyonel lehim yöntemi kullanılarak üst yapıya lehimlenen implant üstü 10mm ve 15mm kantilever barların, uygulanan kuvvetlere karşı direnç değerlerini incelemektir. Örnek grubu lazerle lehimlenen 15mm kantilever barlı 10 adet, 10mm kantilever barlı 10 adet, konvansiyonel olarak lehimlenen 15mm kantilever barlı 10 adet, 10mm kantilever barlı 10 adet olmak üzere toplam dört örnek grubundan oluşmaktadır. Yüklemeye karşı ortalama direnç değerleri 1.grup için 50,1 N, 2.grup için 83,5 N, 3.grup için 67,6 N, 4.grup için 161 N bulunmuştur. Karşılaştırılan direnç değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. En yüksek direnç değerleri konvansiyonel olarak lehimlenen 10 mm kantilever barlar için bulunurken, en düşük direnç değerleri lazerle lehimlenen 15 mm kantilever barlar için elde edilmiştir. SEM incelemeleri sonucunda oluşan kopmanın lehim metalinin kendi içerisinde ve lehim yapılan metal abutment yüzeyini de içine alacak şekilde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The success of cantilever bars attached to an abutment by welding is stillcontroversial. The purpose of this study was to compare the resistance values of implant supported 10mm and 15 mm cantilevers attached to the superstructure through the use of laser and conventional gas welding methods under applied loads. There are 4 sample groups consisted of laser welded 10 cantilever bars with 15 mm length;10 cantilever bars with 10 mm length; and conventionally welded 10 cantilever bars with 15 mm length; 10 cantilever bars with 10 mm length. Mean resistance values against loading were; fort he first group-50,1 N, second group-83,52 N, third group-67,6 N, fourth group-161 N, respectively. The comparison of mean resistance values were statistically significant. The highest resistance values were measured for the conventionally welded 10 mm cantilever bars, whereas the lowest values were measured for laser welded 15 mm cantilever bars. According to SEM evaluations, failure were occured inside of the welding metal and welded surface of the abutment metals.Key words : Laser welding, conventional welding, cantilever bar, resistance against loading