Hacettepe Üniversitesi erişkin hastanesinde yapılan akreditasyon çalışmaları sürecinde, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin hasta güvenliği konusunda bilgi düzeyleri
The knowledge levels of the intensive care units' nurses about patient safety during the accreditation process in hacettepe university adult hospital.
  1. Tez No: 248219
  2. Yazar: ESİN GÜLKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHAT TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta güvenliği, hemşire, eğitim, patient safety, nurse, education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sağlık bakım standartlarını bilmek ve hastaların sağlık düzeyini yükseltmek sağlık alanlarında çalışan herkesin görevi olmakla birlikte yoğun bakım üniteleri gibi tıbbi hatalara açık ünitelerde çalışan hemşirelerin, kaliteli sağlık bakımını sağlamak için hasta güvenliği standartlarını bilmesi ve benimsemesi çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin, kurumda devam etmekte olan akreditasyon çalışmaları sürecinde hasta güvenliği konusunda bilgi düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırma tanımlayıcı nitelikte olup, 15 Ocak 2008-20 Şubat 2008 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde yapılmıştır. Çalışmaya yoğun bakım ünitelerinde görev yapmakta olan 104 hemşire dahil edilmiş olup araştırmaya katılma boyutu %96,2'dir. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen 29 soruluk anket formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde yüzde dağılımları ve gruplar arası farkların karşılaştırılmasında Ki-kare(x²) , Fisher ve Kappa testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin %69,7'si hasta güvenliği konusunda kendi bilgi düzeylerini yeterli bulduğunu ifade etmesine karşın, sadece %35'inin yeterli bilgi düzeyine sahip olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin kurumda çalışma sürelerinin hasta güvenliği bilgi düzeylerini olumlu yönde etkilediği bulunmuştur (X²=11,627, p=0,02). Hemşirelerin %70'i hasta güvenliği konusunda bilgi kaynağı olarak kurum tarafından gerçekleştiren hasta güvenliği kalite çalışmalarını belirtmiştir. Hemşirelerden % 72'si kurum kalite çalışmaları sonrasında hasta güvenliği konusundaki bilgi düzeylerinde, % 71'i hasta güvenliği konusundaki hemşirelik uygulamalarında olumlu yönde çok değişiklik olduğunu belirtmişlerdir. Hemşirelerin %40'ı hasta güvenliği kalite çalışmalarının hizmete katkısını arttırmak için eğitimin gerekliliğini vurgulamıştır. Çalışma sonuçlarına göre hemşirelere periyodik olarak hasta güvenliği konusunda bilgi eksiklikleri belirlenerek spesifik eğitimler verilmesinin ve eğitimlerin etkinliği değerlendirilerek tekrarlanmasının hemşirelerin bilgi düzeyini arttıracağı buna bağlı olarak hasta bakım kalitesinin yükseltilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Knowing the standards of health care, and raising the patients' health level is the mission of everybody working in the health care organizations; Moreover for nurses working in high risk areas for medication error like intensive-care units, it is important for them to know and apply standards of patient safety to maintain good health care. The goal of this study is to determine the level of information of nurses working at intensive care units at Haccetepe University Adult Hospital, regarding patient safety in the process of accreditation studies processing in the institution. This descriptive study was performed in Hacettepe University Adult Hospital between 15.01.2008 and 20.02.2008. This study involved 104 nurses working in the intensive-care units, with a participation rate of 96,2 %. Data was gathered by a 29-question questionnaire prepared by the researcher. Ki-square (x²), Fisher and Kappa tests were used in the statistical analysis of percentage distribution and group comparison of data. In the results, although 69,7% of nurses working in the intensive-care units found themselves sufficient in patient safety, only 35% were determined to have sufficient information in the study. The nurses? working duration in the institution was proven to positively influence the level of information concerning patient safety (X²=11,627, p=0,02). 70% of nurses stated that the source of their information concerning patient safety was patient-safety quality studies afforded by the institution. After quality studies performed by the institution 72% of nurses stated that their information concerning patient safety had improved, while 71% of them improved their nurse practice. 40% of nurses stressed the importance of education to improve the efficacy of quality studies of patient safety. In conclusion, periodic specification of nurses? information insufficiency concerning patient safety, giving specific education, determination of education efficacy and its repetition, would improve the nurses? information and patient-safety quality.