Yardımcı üreme tekniklerine başvuran primer infertil kadınlarda ruhsal bozuklukların sıklığı ve infertilitenin depresyon, anksiyete, öfke, benlik saygısı ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
- Tez No: 248242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN TOPÇUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, primer infertilite, açıklanmayan infertilite, yardımcı üreme teknikleri, depresyon, anksiyete, öfke, yaşam kalitesi, İnfertility, primer infertility, unexplained infertility, assistedreproductive techniques, depression, anxiety, anger, quality of life
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Yardımcı üreme tekniklerine başvuran primer infertil kadınlarınpsikiyatrik bozukluklarının sıklığı belirlenmişir ve infertil kadınların yaşamkalitesi, depresyon ve anksiyete düzeyleri, öfke ifadesi ve benlik saygısı fertilkadınlarla karşılaştırılmıştır. Yardımcı üreme teknikleri IUI ve IVF olmaküzere iki alt gruba ayrıldığında gruplar arasındaki farklılıklar incelenmiştir.Bireyler infertilitenin etiyolojisine göre kadın faktörüne bağlı infertilite veaçıklanamayan infertilite olarak iki gruba ayrıldığında gruplar arasındakifarklılıklar incelenmiştir.Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfertilitePolikliniği'ne başvuran 48 primer infertil kadın alındı. Sekonder infertilkadınlar ve erkeğe bağlı infertilite çalışma dışı bırakıldı. Kontrol grubu 39 fertilkadından oluşturuldu. İnfertil ve fertil grupların sosyodemografik ve kliniközellikleri, psikiyatrik ve tıbbi soygeçmişleri belirlendikten sonra DSM-IV'egöre eksen I bozuklukları SCID-I kullanılarak saptandı. Gruplara BelirtiTarama Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, Durumluluk Sürekli KaygıEnvanteri, Kısa Form 36, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği, RosenbergBenlik Saygısı Ölçeği uygulandı ve iki grubun ölçek sonuçları birbirleri ilekarşılaştırıldı.Sonuçlar: İnfertil kadınların %29.2'sinde birinci eksen psikiyatrik bozukluklarsaptandı. İnfertil grubun %16.7'sinde major depresyon, %2.1'inde panikbozukluk, %10.5'inde major depresyon ve anksiyete bozukluğu komorbiditesibelirledi. İnfertil kadınlardaki depresyon, durumluluk ve sürekli anksiyetedüzeyleri fertil kadınlardan daha yüksek bulundu. İnfertil gruptasomatizasyon, obsesif kompulsif belirtiler, kişiler arası hassasiyet, depresyon,anksiyete, paranoid düşünce, psikotizm düzeyleri ve genel belirti ortalamasıkontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksekti. Benlik saygısı ve yaşam kalitesiaçısından infertil kadınlarla fertil kadınlar arasında fark bulunmadı. İnfertilkadınların kontrol grubuyla karşılaştırıldığında öfkelerini daha fazla dışavurdukları saptandı. IUI ve IVF grupları arasında depresyon, durumluluk vesürekli anksiyete, öfke kontrolü ve benlik saygısı açısından fark bulunmazkeniiiIVF grubunda Belirti Tarama Ölçeği'nin somatizasyon ve anksiyete puanlarıdaha yüksek bulundu. IUI ve IVF grupları hayat kalitesi açısındankarşılaştırıldığında IUI grubunun ağrı ve emosyonel rol güçlüğünde hayatkalitesi daha iyi bulundu. Kadına bağlı infertilite ile açıklanamayan infertilitealt grupları karşılaştırıldığında açıklanamayan ifertilite grubunda öfke kontrolüdaha yüksek bulundu.İnfertil kadınların fertil kadınlara göre bazı uhsalbelirtileri daha fazla gösterdikleri sonucuna varıldı.IVF tedavisinin IUItedavisine göre daha fazla anksiyete ve somatizasyona neden olduğu veyaşm kalitesini daha olumsuz etkilediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to investigate the frequency of axis Ipsychiatric disorders of primary infertile women going through assistedreproductive techniques. The quality of life, depression and anxiety levels,anger expression and self esteem of infertile women are compared to fertilecontrols. We distribute the group according to assisted reproductivetechniques type as IVF and IUI and the etiology of the infertility as womanfactor and unexplained. We wanted to examine if there are differencesamong the subgroups of infertile women according to the type of techniqueused or the etiology of their infertility.Material and Method: This study involves 48 primary infertile women whowere recruited from Marmara University Infertility Clinic. Exclusion criteria arethe male factor and secondary infertility. The control group consists of 39fertile women. After obtaining the sociodemografic and clinic characteristicsof fertile and infertile women. Axis I disorders were scanned using SCID-I.The Symptom Check List, Beck Depression Scale, Stait-Trait AnxietyInventory, Short Form-36, Rosenberg Self Esteem Scale and the Stait TraitAnger Scale were among the indices used in this study.Results: 29.2% of nfertile women had at least one. axis I psychiatric disorder(16.7% major depression, 2.1% panic disorder, 10.5% major depression andcomorbid with anxiety disorders). Infertile women were significantly moredepressive and anxious than fertile women. Somatisation, obsessivecompulsivesymptoms, interpersonal sensitivity, depression, anxiety,paranoid thoughts, the level of psychotism and the mean of generalsymptoms were significantly higher in the infertile group than the fertilecontrol group. There were no significant differences among the two groupsabout their self esteem and quality of life levels. Infertile women were moreeasily expressing their anger than their fertile counterparts. There were nosignificant differences of depression, anxiety, anger expression or selfesteem levels among IUI or IVF subgroups of infertile patients while IVFpatients had higher levels of somatisation and anxiety levels in SyptomvCheck List than IUI patients. When the IUI and IVF groups were comparedaccording to their quality of life levels, IUI patients had better quality of life inpain and emotional role. The unexplained infertility subgroup was found to becontroling their anger more than the women factor subgroup.As a conclusionwe found that infertile women had higher levels of psychiatric symptoms thanthe other group.IVF treatment caused higher anxiety and somatisationcomparing to the IUI treatment while patients who underwent IUI treatmentexpressed better quality of life.