Bipolar duygudurum bozukluğu olan ebeveynlerin çocuklarında psikopatoloji
  1. Tez No: 248241
  2. Yazar: NAHEEDA MOHAMED ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YANKI YAZGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, bipolar ebeveynin çocukları, psikopatoloji, Bipolar disorder, children of bipolar parents, psychopathology
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bipolar duygudurum bozukluğu olan ebeveynlerin çocukları Bipolar bozukluğunöncül belirtilerini anlamamıza yardımcı olacak zengin bir popülasyonolusturmaktadır. Bu çocuklar psikiyatrik hastalıklar açısından yüksek risk altındadır.Bu çalısmanın amacı bipolar duygudurum bozukluğu olan anne babalarınçocuklarında psikiyatrik bozuklukların yaygınlığının belirlenmesidir.Çalısma grubu Bakırköy Psikiyatri Hastanesi Duygudurum polikliniğindetakip edilen 61 ebeveynin 6-18 yasları arasındaki çocuklarından, kontrol grubu iseMarmara Üniversitesi Hastanesinde çalısan ve herhangi bir psikiyatrik hastalığıbulunmayan 40 ebeveynin 6-18 yasları arasındaki çocuklarından olusmaktadır.Çalısmaya alınan tüm çocuklar Okul Çağı Çocukları ?çin DuygulanımBozuklukları ve Sizofreni Görüsme Çizelgesi-Simdi ve Yasam boyu Sekli iledeğerlendirilmistir. Ayrıca tüm ebeveynlere Çocuk ve Gençler ?çin DavranısDeğerlendirme Ölçeği verilmistir.Arastırma sonucunda bipolar duygudurum bozukluğu olan ebeveynlerinçocuklarında psikopatoloji oranları kontrol grubundan daha yüksek bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Children of parents with bipolar disorder (bipolar offspring) represent a rich cohortfor study with potential for illumination of prodromal forms of bipolar disorder.Offspring?s of bipolar parents have been identified as a high risk group.The aim of this study was to determine the rate of psychopathology in thechildren of parents with bipolar disorder.Participants were offspring?s aged between 6-18 yrs of parents being treatedfor Bipolar Disorder at Bakırköy Psychiatric Hospital. 61 offspring?s of bipolarparents were selected. The control group consisted of 40 children aged 6-18 yrs ofparents who were working at Marmara University Hospital and who had not beendiagnosed with a Psychiatric Disorder.The Bipolar Parents and all the children were screened using the Schedule forAffective Disorders and Schizophrenia ?Life time version (SADS-L) and theSchedule for Affective Disorders and Schizophrenia for school ?aged childrenpresent and life time version (K-SADS-PL) respectively. The spouses of bipolarparents and control parents completed the CBCL symptom checklist.Results: The rate of psychopathology was higher in children of bipolarparents than in those of the control parents.