Hyalobarrier jel ve seprafilmin tendon crush yaralanmasında yapışıklığa etkisi
Effects of hyalobarrier jel and seprafilm on adhesions due to tendon crush ınjury
  1. Tez No: 248311
  2. Yazar: EMEL YURDAKUL SIKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSAMETTİN TOP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tendon yaralanması, doku yapışıklıkları, seprafilm, hyalüronik asit, Tendon injury, tissue adhesions, seprafilm, hyaluronic acid
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Crush tendon yaralanmalarının tamirinden sonra, gelişen yapışıklıklar halen çözülmemiş önemli bir problemdir. Bu çalışmada, crush tendon yaralanmalarından sonra, skar dokusu ve yapışıklık oluşumunu önlemek ya da en aza indirmek için alternatif bir tedavi yaklaşımı geliştirmek amaçlandı.Çalışmada, 25 adet dişi erişkin Wistar Albino sıçan kullanıldı. Kullanılan 25 sıçanın 50 gastroknemius tendonuna cerrahi işlem yapıldı. Grup I (kontrol)'de sadece crush yaralanma modeli oluşturuldu, Grup II'de crush tendon yaralanması sonrası hyalobarrier jel uygulandı, Grup III'te crush tendon yaralanması sonrası tendona dairevi olarak seprafilm sarıldı, Grup IV'te crush tendon yaralanması sonrası kopan tendon lifleri sütüre edildi ve hyalobarrier jel uygulandı, Grup V'de crush tendon yaralanması sonrası kopan tendon lifleri sütüre edildi ve seprafilm uygulandı. 40. günün sonunda, sıçanlar sakrifiye edildikten sonra Jin Bo ve ark.'larının kriterlerine göre makroskopik ve histopatolojik değerlendirmeler yapıldı.Makroskopik ve histopatolojik değerlendirme sonuçları benzer olup, Grup V'de en iyi sonuçlar alınırken, en kötü sonuçlar Grup I (kontrol) de alındı. Makroskopik olarak en az yapışıklık seprafilm uygulanan Grup III ve V'te izlendi. Histopatolojik olarak fibroblast sayısının en az olduğu ve kollajenin en düzenli olduğu grup Grup V'dir.Bu değerlendirmeler ışığında; crush tendon yaralanması sonrası kopan tendon liflerinin sütürasyonunu da yapmak koşulu ile, Seprafilmin tamir sahasına dairevi olarak sarılmasının, inflamasyonu, skar dokusu ve yapışıklık oluşumunu azalttığı, dokuda reaksiyona neden olmadığı, tendonun beslenmesini bozmadığı kanısına varıldı. Ayrıca, tendon tamir sahasında düz bir yüzey sağlayarak takılmayı önlemesi, inflamasyonu hızlandırarak erken aktif harekete olanak sağlaması ve biyolojik uyumlu bir materyal olması nedeni ile hyalüronik asidin özellikle film formu olan Seprafilm'in, klinikte tendon tamirinde özelliklede crush tendon yaralanmalarının tamirinde kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Adhesions after repairing crush injury of tendons still remains a major problem to be solved. In this current study, we aimed to describe an alternative method for preventing scar and adhesion formation following crush injury of tendons.25 female Wistar Albino rats were used in the study. 50 gastrocnemius tendon repairs were performed. 5 Groups were determined as follows; Group 1 control, Group 2 Hyalobarrier Gel used after performing crush injury on tendon, Group 3 Seprafilm surrounded circulary after performing crush injury on tendon, Group 4 ruptured tendon fibers were sutured and Hyalobarrier Gel were used afterwards and Group 5 ruptured tendon fibers were sutured and Seprafilm were used after repair. Animals were sacrificed on 40th postoperative day and specimens were evaluated macroscopically according to Jin Bo et al criteria. Histopathologic examinations were also performed additionally.Macroscopic and histopathologic evaluation results are similar. Group 5 animals reflect best results and Group 1 animals worst results in adverse. Minimal macroscopic adhesions were seen in Group 3 and 5. Minimum fibroblast cell count and regular collagen structure were seen in Group 5.In conclusion, hyaluronic acid and especially Seprafilm can be used safely in crush injury of tendon repair. No hypersensitivity were seen and there wasn?t any tendon ischemia. They both provide smooth surface which enables early active movement with improved inflammation. Both are also biocompatible materials. We believe Seprafilm and repair with suture has a decreasing effect on inflammation, adhesion and scar tissue.