Obez çocuklarda Portal ven akım dinamiği değişikliklerinin Doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Effects of the obesity on portal vein flow hemodynamics in pediatric age group
  1. Tez No: 248312
  2. Yazar: ÖZCAN KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GENÇHELLAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, portal ven, Doppler ultrasonografi, hepatosteatoz, Obesity, portal vein, Doppler sonography, hepatosteatosis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışmamızda, pediatrik yaş grubunda obeziteye bağlı hepatosteatozun portal ven akım hacmi üzerine olan etkisinin vücut kitle indeksine göre gruplandırılan hastalarda Doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesi amaçlandı.Yaşları 6 ile 17 arasında değişen ve vücut kitle indeksine göre 4 gruba ayrılan (WHO Sınıflaması) toplam 51 obez ve 49 normal kilolu hastanın karaciğer boyutu, hepatostetatoz derecesi, portal ven çapı ve portal ven akım hacmi doppler ultrasonografi ile değerlendirildi.Normal grup ile grade 1 ve grade 2 hepatosteatozu olan olgular arasında portal ven akım hacmi yönünden istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sadece normal ve ağır kilolu grup ile hafif kilolu ve ağır kilolu grup arasında muhtemel karaciğer boyut artışına bağlı portal ven akım hacminde artış izlendi (sırasıyla p=0,006; p=0,002). Karaciğer boyutu ile portal ven çapı arasında zayıf, portal ven akım hacmi arasında çok zayıf ve hepatosteatoz ile orta güçte bir bağıntı saptandı (sırasıyla; r=0,417, p=0,000; r=0,313 p=0.003; r=0,567 p=0,000). Hepatosteatoz ile portal ven çapı arasında bir bağıntı söz konusu değildir (r=0,141, p=0,185). Vücut kitle indeksi ile hepatosteatoz arasında ise istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttur (p=0,000). Ancak hepatosteatoz derecesindeki artış ile portal ven akım hacmi arasında istatistiksel yönden anlamlı bir fark bulunamamıştır. Doppler ultrasonografinin özellikle çocuklarda hepatosteatoz klinik takibinde rutin incelemelerde kullanılabilmesi için daha geniş örneklem grupları ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
To investigate the effects of hepatosteatosis on Portal Vein Flow volume with doppler sonography in Pediatric age group that divided in groups according to body-mass index.This study conducted with 51 obese and 49 normal weighted subjects (ages between 6 to 17). Liver dimensions, degree of hepatosteatosis, portal vein caliber and portal vein flow volume evaluated with doppler ultrasonography in the subjects divided in 4 groups according to body-mass index (WHO classification).No statistically signi ? cant differences found in portal vein flow volume between the normal group and grade 1 and grade 2 hepatosteatosis groups (p>0,05). Only between normal weighted-high weighted, and low weighted-high weighted groups statistically significant differerences obtained in respect to portal vein flow volume (p=0,006; p=0,002 respectively), probably due to differences in liver dimensions. The degree of the relation: between liver dimension and Portal Vein caliber was weak, between liver dimension and portal vein flow volume was very weak, liver dimension and hepatostetosis was strong (r=0,417, p=0,000; r=0,313 p=0,003; r=0,567 p=0,000 respectively). No correlation was found between hepatosteatosis and portal vein caliber (r=0,141, p=0,185). Statistically signi ? cant relation found between body-mass index and hepatosteatosis (p=0,000).Statistically signi ? cant relation between body-mass index and hepatosteatosis do exist. But no differences between the degree of hepatosteatosis and portal vein flow volume found in this study. The routine use of doppler sonography in the Clinical follow up of the pediatric age patients with hepatosteatosis still necessitates further evaluation through further studies conducted with larger subject groups.