Yüksek doz radyoaktif iyot tedavisine bağlı tükürük bezi hasarının önlenmesinde Amifostin, L-Karnitin ve E Vitaminin radyoprotektif etkisinin karşılaştırılması
Comprasion of the radioprotective effects of Amifostine, L-Carnitine and Vitamin E against to high dose radioactive iodine therapy induced salivary gland damage
- Tez No: 248310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY DURMUŞ ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Radyoaktif iyot, tükürük bezi, amifostin, L-karnitin, E vitamini, Radioactive iodine threatment, salivary gland, amifostine, L-carnitine, vitamin E
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada yüksek doz radyoaktif iyot tedavisine bağlı tükürük bezi hasarına kaşı amifostin, L-karnitin ve E vitaminin radyoprotektif etkisi sintigrafik ve histopatolojik olarakkarşılaştırılması amaçlandı.Çaışmada 40 erişkin kobay çaışmaya dahil edildi. 20 kobaya tiroit ablasyonu ve I-131 ile radyoaktif iyot tedavisi tükürük bezi hasarı oluşturmak üzere ip yoldan 30 mCi/kg I-131 uygulandı. Denekler 8 gruba ayrıldı: (1) Grup 1: 200 mg/kg, ip, amifostin radyoaktif iyot tedavisi uygulamasından 30 dakika önce uygulandı ; (2) Grup 2: Radyoaktif iyot tedavisi ve 200 mg/kg, i.p., L-karnitin 10 gün süre ile uygulandı; (3) Grup 3: radyoaktif iyot tedavisi ve 40 mg/kg, im, E vitamini 10 gün süre ile uygulandı (4) Grup 4: 200 mg/kg: ip, amifostine ip serum fizyolojikden 30 dakika önce uygulandı; (5) Grup 5: ve 200 mg/kg i.p., L-karnitin 10 gün süre ile uygulandı, (6) Grup 6: 40 mg/kg, im, E vitamini 10 gün süre ile uygulandı, (7) Grup 7: 30mg/kg I-131 ip uyguland ve (8) Grup 8: Sağlıklı kontrol grubu.Tedaviden 1 ay sonra tükürük bezi sintigrafisi çekildi. Tükürük bezi hasarının derecesi ışık mikroskobu ve histopatolojik skorlama ile değerlendirildi. Tedavi sonrası gruplar arasındavücut ağırlığı ve tiroid fonksiyonları açısından anlamlı fark izlendi. Radyoaktif iyot tedavisiuygulandığındanda radyoaktif iyotun submandibular bezi parotise göre daha fazla etkiledii vehasara uğrattığı saptandı.Amifostin, L-karnitin ve E-vitamininden her birinin ayrı ayrı kullanımlarının radyoaktifiyot tedavisine balğlı hasardan tükürük bezini farklı düzeylerde koruduğu, ancak hiçbir ajanınmutlak koruma sağlamadığı izlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to compare the protective effects of amifostine, L-carnitine and vitamin E against high dose radioactive iodine threatment induced salivary gland damage using salivary glan scintigraphy and histopathological examination. 131 I i.p. Forty adult guinea pigs were studied. Twenty guinea pigs received 30 mCi/kg to ablate the thyroid and significantly impair parenchymal function of the salivary glands. Subjects were divided into eight groups as follows: (1) Group 1: 200 mg/kg, i.p., amifostine 30 min prior to radioactive iodine threatment; (2) Group 2: 200 mg/kg, i.p., L-carnitine duringten days; (3) Group 3:40 mg/kg, im, E vitamine during ten days (4) Group 4: 200 mg/kg, ip,amifostine 30 min prior to sham radioactive iodine threatment; (5) Group 5: 200 mg/kg, i.p.,L-carnitine during ten days, (6) Group 6:40 mg/kg, im, E vitamine during ten days; (7) Group131 I, i.p., for modelining radioactive iodine threatment; and (8) Group 8: 1 mL/kg,7: 30 mCi/kg ip, normal saline for modelling sham radioactive iodine threatment. Scintigraphy wasperformed 1 months after treatment. Salivary glands were examined by light microscopy anda histopathological scoring system was used to assess the degree of salivary gland damage.There were no no statistically significant differences body weight and thyroid hormonlevel between the groups after treatment. Radioactive iodine threatment was effected insubmandibular gland more than parotid gland.Amifostin, L-carnitine and vitamin E in each of them separately, use-dependentdamage of radioactive iodine threatment preserve different levels of salivary gland, but anyagent does not provide absolute protection.