Çocukların suprakondiler humerus kırıklarında komplikasyonların değerlendirilmesi
The evalution of complication in pediatric supracondylar humerus fractures
- Tez No: 248313
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SARIDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Suprakondiler humerus kırığı, komplikasyonlar, ulnar sinir yaralanması, Supracondylar humerus fractures, complication, ulnar nerve injury
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Anatomik özellikler ve önemli nörovasküler yapıların dirsek çevresinden geçiyor olması, suprakondiler humerus kırıklarında yüksek komplikasyon oranlarına yol açmaktadır. Çalışmanın amacı; komplikasyonlu olguların özelliklerini ortaya koymak, ilk tedavi yöntemlerinin etkinliklerini retrospektif olarak değerlendirmektir.216 çocuk hastadan komplikasyonların görüldüğü, 7'si kız (% 18,4), 38'i erkek (% 81,6) çocuğu, yaş aralığı 1-14 (ortalama 8,17 yaş), ortalama takip süresi 33,5 ay (6-192 ay) olan 45 olgu retrospektif olarak incelendi. 29 olguda (% 46,8) nörolojik defisit, 17 olguda (% 27,4) geç başvuruya bağlı ileri dercede şişlik, hatalı kaynama ya da redüksiyon güçlüğü, 5 olguda (% 8) açısal deformite (kubitus varus), 3 olguda (% 4,8) redüksiyon kaybı ya da yetersiz redüksiyon, 2 olguda (% 3,2) vasküler komplikasyonlar, 2 olguda (% 3,2) açık kırık, 2 olguda (% 3,2) yüzeyel enfeksiyon, 1 olguda (% 1,6) miyozitis ossifikans, 1 olguda (% 1,6) kompartman sendromu riski nedeniyle önkola yapılan fasyatomi olduğunu gördük. En sık görülen nörolojik komplikasyon, ulnar sinir yaralanmasıydı (% 52,3). Bunların üçü iatrojenik yaralanma idi. Nörolojik defisitli olguların tamamı, ortalama 9,4 haftada tam olarak iyileşmişti. Brakial arterin kırık fragmanları arasına interpoze olduğu iki olguda da distal parça posterolaterale deplase idi. Komplikasyonlu olgularda uyguladığımız açık redüksiyon-internal fiksasyon ile kapalı redüksiyon-perkutan çivileme yöntemleri arasında ve de geç başvuran olgularla travma sonrası ilk 24 saatte ameliyat edilenler arasında tedavi sonuçları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p > 0,05).Özet olarak; bu çalışmada en fazla görülen nörolojik komplikasyon, literatürden farklı olarak, ulnar sinir yaralanmasıdır. Komplikasyonlu olgularda açık redüksiyon-internal fiksasyon yöntemi daha çok gerekli olmuştur. Geç başvuran olgularda, gecikmiş operatif tedavinin komplikasyon oranını arttıran bir faktör olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Neurovascular structures through elbow and anatomical region of distal humerus cause high complication rates in supracondylar humerus fractures. The purpose of this study; showing features of complicated cases and analyzing the treatment methods of fractures retrospectively.45 complicated cases of 216 pediatric patient, 7 patients were girls (18,4 %), 38 patients were boys (81,6 %), age interval is 1-14 (median age is 8,17), medium follow up time 33,5 months (6-192 months) are inspected retrospectively. We saw neurologic deficiency in 29 causes (46,8 %), severe swelling, malunion or reduction problems up to late admittance in 17 cases (27,4 %), angular deformity (cubitus varus) in 5 cases (8 %), reduction failure or insufficient reduction in 3 cases (4,8 %), vascular complications in 2 cases (3,2 %), open fractures in 2 cases (3,2 %), superficial infection in 2 cases (3,2 %), myositis ossificans in 1 case (1,6 %), fasciatomy to forearm cause of compartman syndrome risk in 1 case (1,6 %). The most frequent neurologic complication (52,3 %) was ulnar nerve injury. Three of them was iatrogenic. All of the cases with neurologic deficiency healed completely in an average time period of 9,4 weeks. In two cases that brachial artery interposed between two fracture fragments, the distal fragment was displaced posterolaterally. Treatment results in complicated cases, there was no statistical difference between open reduction-internal fixation and closed reduction-percutaneously pinning methods. Also there was no statistical differance as treatment results between late addmitted cases and operated cases in first 24 hours after trauma (p > 0,05).As a conclusion; in this study the most common neurological complication is ulnar nerve injury, different from literature. In complicated cases open reduction-internal fixation is needed more common. It?s shown that late admitted cases haven?t got increased complication rates by late surgical treatment.