Malign ve benign prostat hastalıklarında serum total ve serbest PSA, serbest/total psa oranı, PSA dansitesinin özgüllük ve duyarlılığının araştırılması
The researching of ; blood total and free psa, free PSA to total PSA proportion, PSA density of sensitivity and specificity in malign and benign prostate disease
- Tez No: 248339
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN HÜSEYİN ATAKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat biyopsisi, prostat spesifik antijen, prostat kanseri, prostat biopsy, prostat specific antigen, prostat cancer
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalında Ocak 2006-Ocak 2008 tarihleri arasında alt üriner sistem yakınmaları ile başvuran ve TRUS eşliğinde prostat iğne biyopsisi yapılan 395 hasta retrospektif olarak incelendi.Hastalar histopatolojik inceleme sonuçlarına göre; iyi huylu prostat hastalığı ve prostat kanseri saptanan olarak iki gruba ayrılmıştır.Her iki grubun verileri karşlaştırılmıştır. Histopatolojik inceleme sonucunda, 261 (%66.1) olgu prostat kanseri değildi, 134 (%33,9) hasta prostat kanseriydi. Serum total prostat spesifik antijen (PSA) yüksekliğinin (>4 ng/ml) ve normal olmayan parmak ile rektal inceleme (PRİ) bulgularının pozitif öngörü değerleri sırasıyla %33 ve %63 olarak bulunmuştur. Prostat kanseri grubunda; PSA dansitesi anlamlı olarak yüksek, serum serbest PSA'nın total PSA'ya oranı düşük çıkmış ve %95,5 oranında normal olmayan transrektal ultrasonografi görüntü bulguları saptanmıştır. Ülkemizde serum total PSA değeri tek başına iyi ve kötü huylu prostat hastalıklarının ayrımında yeterli değildir. Çünkü bizim hastalarımız, batılı toplumlara göre daha yüksek serum total PSA değerine sahiptir. Biyopsi öncesinde bu durum akılda tutulmalıdır. Diğer PSA parametreleri ve tanı yöntemleri ayırıcı tanı için kullanılabilir. Bu nedenle başlangıç döneminde, serum serbest PSA'nın total PSA'ya oranı, PSA dansitesi, transrektal ultrasonografi ve PRİ, serum total PSA değeri ile beraber değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In our study 395 patients who applied between january 2006 and january 2008 to trakya university school of medicine department of urology with lower urinary tract symptoms and who underwent prostat biopsi with transrectalultrasonography have been analyzed retrospectivly.Patients have been classed by the results of histopathological analyzes into two groupes; bening prostat diseases and prostat cancer. Data of both groupes were compared. By the results of histpathological analyzes, 261 (66,1%) cases had no prostat cancer , 134 (33,9%) patients had prostat cancer. Positive predictive values of high level PSA and abnormal digital rectal examination (DRE) foundings were respectively 33% and 63%. In the group of prostat cancer patients, dansity of PSA was significantly high, the proportion of blood free PSA to total PSA was low and 95.5% abnormal transrectalultrasonography images were found. In our country blood total PSA level isn?t sufficient for the differentiation of benign or malign prostat diseases alone. Because our patients have higher blood total PSA levels according to western populations. It must be considered before biopsy. Other PSA parameters and diagnosis methodes could be used for the differential diagnosis. However, at first the proportion of blood free PSA to total PSA, dansity of PSA, transrectalultrasonography and DRE, must be evaluated with blood total PSA level.