Öğretmenlik bölümünde okuyan öğrencilerde yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite düzeyleri
Quality of life and physical activity levels among students studying in the departments of teaching
- Tez No: 248409
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR MÜLAZIMOĞLU BALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Fiziksel Aktivite
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, öğretmenlik bölümlerinde okuyan öğrencilerin yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve bu iki kavramın cinsiyet, okunulan bölüm ve yaşanılan yere göre ilişkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya öğretmenlik bölümlerinde okuyan 212 kız ( =21.6±1.78) ve 179 erkek ( =22.21±1.79) olmak üzere toplam 391 öğrenci dahil edilmiştir. Çalışmada öğrencilerin yaşam kalitelerini ölçmek için Fidaner ve arkadaşlarının (1999) Türkçeye uyarladığı Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi ? Kısa Formu (WHOQOL-BREF) ile fiziksel aktivite düzeylerini ölçmek için Öztürk'ün (2005) Türkçeye uyarladığı Uluslar arası Fiziksel Aktivite Envanteri (IPAQ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler ile Pearson Korelesyon Katsayısı, ANOVA, Bağımsız Örneklemler için T Testi ve Çok Yönlü Regresyon analizi kullanılmıştır. Tüm öğrencilerde yaşam kalitesi bedensel alanı ile fiziksel aktivite düzeyi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuş (p.05), yaşam kalitesinin erkekler lehine anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir (p.05) evde kalan öğrencilerin yaşam kalitesi bedensel, sosyal, çevresel ve çevresel alan TR leri daha yüksek bulunmuştur (p.05). Bu çalışmanın sonuçları yaşam kalitesinin bedensel alanı ile fiziksel aktivite düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ve yaşam kalitesinin alanlarıyla fiziksel aktivite düzeyi arasındaki ilişkinin cinsiyet, okunulan bölüm ve kalınan yere göre değiştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to determine the relation between quality of life and physical activity levels of the students that study at the departments of teaching; and to research the relationship between these two concepts in terms of departments and accommodation. 391 pupils in total, 212 girls ( =21.6±1.78) and 179 boys ( =22.21±1.79), at departments of teaching have been included in the survey. In this study, World Health Organisation Quality of Life ? Brief Form (WHOQOL-BREF), translated by Fidaner et.al. (1999) was used to measure the pupils? quality of life; and International Physical Activity Inventory (IPAQ), translated by Öztürk (2005), was used to measure the physical activity levels. While analysing the data, identifying statistics, as well as Pearson Correlation Coefficient, ANOVA; and T test and Multi-Dimensional Regression were used for Independent samplings.