Serbest zaman doyumunun yaşam doyumu ve sosyo-demografik değişkenlerle ilişkisinin incelenmesi
Examining of the leisure satisfaction with the relation between life satisfaction and socio - demographic variables
  1. Tez No: 248410
  2. Yazar: HÜSEYİN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT AĞBUĞA, YRD. DOÇ. DR. KAMİL ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Rekreasyon, Yaşam Doyumu, Serbest Zaman Doyumu, Leisure Time, Recreation, Life Satisfaction, Leisure Satisfaction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı, serbest zaman doyumunun yaşam doyumu ve sosyo-demografik değişkenler açısından farklı grupların serbest zaman doyum düzeylerini arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini; Denizli Merkez İlçe'de yaşayan 15-55 yaş arası bireyler arasından serbest zamanlarında spor yapıp yapmama durumlarına göre kota örneklem metoduyla seçilmiş 454 kişi (235 Erkek, 219 Kadın) oluşturmaktadır. Serbest zaman doyum düzeyleri Beard ve Ragheb (1980) tarafından geliştirilen ve Gökçe ve diğerleri (2008) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Serbest Zaman Doyum Ölçeği (SZDÖ/Leisure Satisfaction Scale) ile, yaşam doyumu düzeyleri ise Diener ve arkadaşları (1985) tarafından geliştirilen ve Yetim (1993) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ/Life Satisfaction Scale) ile ölçülmüştür. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, Pearson Korelasyon Analizi ve Çok Yönlü Varyans Analizi tekniklerinden faydalanılmıştır. Ortaya çıkarılan bulgulardan şu sonuçlar elde edilmiştir:1.Serbest zaman doyumu ile yaşam doyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05)2.Serbest zaman doyum düzeyleri arasında spor yapıp yapmama durumuna göre SZDÖ'nün tüm alt boyutlarında ve toplam puanda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the leisure satisfaction relation between life satisfaction and socio ? demographic variables. The sample of the study consists of 454 people (235 Male, 219 Female) who were selected according to restricted sample method. Restricted sample method was applied in pursuance of their engaging with sports in their leisure time. To assess leisure satisfaction ?Leisure Satisfaction Scale?, which was developed by Beard and Ragheb (1980) and adapted by Gokce, et all (2008 Unpublished) into Turkish. To assess life satisfaction ?Life Satisfaction Scale? which was developed by Diener et all (1985) and adapted by Yetim (1993) into Turkish. The data has been analyzed by using the techniques such as average, standard deviation, Pearson Correlation Analyses and Multiple Variance Analyses. Obtained results from the evidences had given below:1.There is no statistically significant relationship between leisure satisfaction and life satisfaction (p>0.05).2.Between leisure satisfaction of people who engage sports and who do not engage sports in their leisure time there are statistically significant difference between all sub dimensions and total points (p0.05).