Denizli yöresinde D1S80 (MCT118), D17S5 (YNZ22), IgJH polimorfizmleri
D1S80 (MCT118), D17S5 (YNZ22), IgJH polymorphisms in denizli province
- Tez No: 248425
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYFER ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: VNTR, Polimorfizm, D1S80, D17S5, IgJH, VNTR, Polymorphism, D1S80, D17S5, IgJH
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
nsan çekirdek genomu ileri derecede polimorfik yapı gösteren degisken sayıda ve ardısık biçimde tekrarlanan (VNTR) DNA dizilerini içermektedir. Polimorfik özellik tasıyan VNTR dizileri degisken sayıda allel ve yüksek heterozigotluk derecelerine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı VNTR dizileri; farklı toplumlardaki gensel çesitlilik arastırmalarının yanı sıra adli tıp, ana-babalık testi ve dogum öncesi tanıda maternal kontaminasyonun kontrol edilmesi gibi uygulama alanlarında yer bulmaktadır. Bu tez çalısmasında, Denizli yöresinde D1S80 (MCT118), D17S5 (YNZ22), IgJH VNTR bölgelerinin polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve agaroz jel elektroforezi tabanlı yöntemler kullanılarak saglıklı toplumdaki dagılımlarının arastırılması amaçlanmıstır. Elde edilen veriler dogrultusunda D1S80 odagının tanımlanmasında agaroz jel yönteminin yeterli olmadıgı, D17S5 ve IgJH bölgelerinin tanımlanmasında ise bu yaklasımın uygulanabilir bir yöntem oldugu belirlenmistir. Diger taraftan elde edilen verilere göre, Denizli yöresindeki D17S5 odagında 168- 938 baz çifti uzunlugu arasında 12 farklı allel, 33 genotip ve heterozigotluk derecesi 0.72 degerinde; IgJH odagında ise 470-1020 baz çifti uzunlugu arasında 10 farklı allel, 23 genotip ve heterozigotluk derecesi 0.62 degerinde oldugu bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Human nuclear genome contains highly polymorphic variable number of tandem repeat (VNTR) sequences. These polymorphic VNTRs has variable number of alleles and high heterozygosities. For these purpose, VNTRs widely used to investigate the extent of genetic diversity among different populations, paternity determinations, forensic medicine and prenatal diagnosis. The aim of this thesis is to analyse the diversity of D1S80 (MCT118), D17S5 (YNZ22), IgJH VNTR regions in healthy population in Denizli province by using polymerase chain reaction and agarose gel electrophoretic techniques. According to our results; agarose gel electrophoresis is not appropriate for determination of the D1S80 locus but it is useful to charactarize for D17S5 and IgJH locus. On the other hand; 12 different alleles between 168-938 base pairs, 33 genotypes and heterozygosity of 0.72 for D17S5 locus and 10 different alleles between 470-1020 base pairs, 23 genotypes and heterozigosity of 0.62 for IgJH locus were observed.