Mersin Mesleki Eğitim Merkezine devam eden çırakların istismar durumlarının değerlendirilmesi
Assessment of child abuse among apprentices who receiving education and training at Mersin Occupational Training Center
  1. Tez No: 248427
  2. Yazar: EMİNE ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖNER KURT, YRD. DOÇ. DR. FİGEN IŞIK ESENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk işçiliği, çocuk istismarı, aile içi istismar, işyeri, Child labor, child abuse, domestic abuse, workplace
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma çocuk işçilerin işyerinde karşılaştıkları istismar türlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Kesitsel nitelikteki bu çalışmaya 06-11 Mart 2009 tarihleri arasında Mersin Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim gören 18 yaş altı 595 çırak katılmıştır. Veri toplamada kullanılan anket formu, iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde çalışan çocukların ve ailelerinin tanıtıcı özellikleri, çalışma yaşamı ve işyeri özellikleri, aile içi istismara ilişkin sorular, ikinci bölümde; işyerinde fiziksel, duygusal, cinsel istismar ile ihmali belirlemeye yönelik ifadeler yer almıştır. Verilerin özetlenmesinde tanımlayıcı istatikler, ki kare testi, Mann-Whitney U testi; risk faktörlerinin belirlenmesinde Binary Lojistik Regresyon Analizi kullanılmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre; ailelerin eğitim düzeyi düşük, %26.9'unun geliri kötü ve %74.5'i çok çocukludur. Çalışan her beş çocuktan biri sigara içmekte, yaklaşık 10 çocuktan biri alkol kullanmaktadır ve her 20 çocuktan biri uyuşturucu/uyarıcı kullanmış ya da denemiştir.Çocukların %64.4'ünün yasal yaşın altında çalışmaya başlaması, %30.1'inin ücretlerinin yasal ücretten düşük olması, %98.3'ünün yasal sürelerden uzun çalıştırılmaları iş şartları aynı kalsa bile çocukların istismara uğradığını göstermektedir.Çalışan çocukların %62.5'i patronları başta olmak üzere çalışma ilişkilerini oluşturan kişilerce istismara uğrarken %100'ü ihmale uğramıştır. Çalışanın ve işverenin erkek olması, sanayi sektöründe çalışma, kötü aile geliri, uzun çalışma süresi, ücretin düşüklüğü ile işyeri istismarı arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Aile içi istismar ile işyeri istismarı arasındaki ilişki, şiddet kısır döngüsünde ailelerin kilit noktada yer aldığını göstermiştir.İşyerlerinde biyopsikososyal açıdan çocuğa yararlı bir çalışma ortamı sağlanamadığı görülmektedir. Çocukların çalışması sömürülmeye açık bir alandır ve denetimlerin sürekliliği gereklidir. Şiddet kısır döngüsünün kırılmasında ?aile içi şiddeti önlemek? ve ?eğitimle farkındalığı arttırmak? anahtar çözüm olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to assess the typed of child abuse of working children at workplace.A cross-sectional study was done from 6 to 11 of March 2009 and 595 apprentices under the age of 18 receiving education and training at Mersin Occupational Training Center had parcicipated to the study. The questionnaire form used in data collection consisted of two parts: identifying particulars of the working child and their families, working life and workplace specifications and questions about domestic abuse were included in the first part; whereas the second part included expressions about physical, emotional, sexual abuse and determination of negligence.The statistical analyses were carried out by using descriptive statistics, chi-square test and Mann-Whitney U test. Binary logistic regression analyses was used to determine the risks regarding child abuse.Results of the study showed that; education level of families was low, 26.9% of familys? income was bad and 74.5% of the families were multi-child families. At least one child labor out of five used to smoke and one out of ten used to take alcohol drinks. And one out of twenty children had used or tried drugs/situmulants.Sixty four point four percent of the children began to work at ages below 14, 30.1% of them received wages lower than the ordinary, 98.3% of the children were employed at inadequate atmospheres for long times and sustained abuse even though their working conditions remained unchanged.The study showed that; 62.5% of the children were abused by mainly their boses/ employers and people who constituted business relations and 100% of them were subject to negligence. It was determined significant relations between workplace abuse with employee and employer being male, working in the industrial business, the income being lower, working hours being long, the low wage and domestic abuse. The relation between domestic abuse and workplace abuse demonstrates that families occupy the key point in the vicious circle of violence.This study discloses that no advantageous working atmosphere is secured for the child labors from the biopsychosocial aspect. Children?s employment is an open field for exploitation and permanency of the inspections is essential. ?Preventing domestic violence? and ?increasing the awareness by education? seem to be the key solution to break up the vicious circle of violence.