Doğum yapmış annelerde erken puerperal enfeksiyon görülme durumunun araştırılması
Doğum yapmış annelerde erken puerperal enfeksiyon görülme durumunun araştırılması
- Tez No: 248428
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİFE AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: puerperal enfeksiyon, yara yeri enfeksiyonu, normal doğum, sezaryen, puerpal infection, wounded region infection, natural birth, ceaserean
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yıldız F.'nın bu çalışması, 1 Temmuz-1 Eylül 2008 tarihleri arasında Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi lohusa servisinde, doğum yapmış annlerde erken puerperal enfeksiyonun görülme durumunun araştırılması amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde doğum yapan 4279 normal doğum ve 3462 sezaryenle doğum yapan kadınlar oluşturmuştur. Örneklemi Tabakalı Rastgele Örnekleme yöntemiyle seçilen bu tarihlerde doğum yapan 104 lohusa oluşturmuştur.Veriler literatür taranarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ve puerperium enfeksiyon değerlendirme formu kullanılarak toplanmıştır.Elde edilen veriler bilgisayarda Statistical Package for the Social Sciences 11.5 programında (SPSS), İki oran karşılaştırması testi, Student-T testi ve Ki-Kare testleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Genel olarak normal doğum yapan kadınların çoğu 20-29 yaş aralığında (%65,4), sezaryen ile doğum yapan kadınların çoğu ise 30 yaş ve üzerindedir (%48,1). Normal ve sezaryenle doğum yapan kadınların %98,1'i ev hanımıdır. Normal doğum yapanların %53,8'i ve sezaryenle doğum yapanların %88,5'i okur yazar değildir. Normal doğum yapan kadınların %96,2'si gebelikte kontrole giderken, sezaryenle doğum yapan kadınların %98,1'i gitmiştir. Bunlardan normal doğum yapanların %17,3'ü, sezaryenle doğum yapanların %15,4'ü ebe tarafından izlenmiştir.Puerperium dönemde ise normal doğum yapan kadınların %25'i, sezaryenle doğum yapanların %13,5'i ebe tarafından ziyaret edilmiştir. Normal doğum yapanların %86,5'i, sezaryenle doğum yapanların %76,9'u doğumdan sonra ilk yedi gün içerisinde banyo yapmıştır. Normal doğum yapanların %23'ü, sezaryenle doğum yapanların %38,5'i oturarak banyo yapmıştır. Normal doğum yapanların %25'i, sezaryenle doğum yapanların %17,3'ü genital bölge temizliğini önden arkaya yapmaktadırlar.Normal doğum yapan annelerin %55,8' i, sezaryenle doğum yapanların ise %53,8'i purperium epizyo/insizyon bölgesinin bakımı hakkında bilgi almışlardır. Normal doğum yapanların %50'si, sezaryenle doğum yapanların %71,2'si epizyo/insizyon bölgesine pansuman yaptırmaktadırlar. Normal doğum yapanların %23,1'i, sezaryenle doğum yapanların %9,6'sı doğum sonu antibiyotik kullanmışlardır.Çalışma sonucunda; normal doğum yapan annelerin %3,8'inde enfeksiyon görülürken, sezaryenle doğum yapanların %57,7'sinde enfeksiyon görülmüştür. İstatistiksel olarak aralarındaki fark anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Yıldız F.?s this study has taken place at the Childbed service of Mersin Kadın Dogum Ve Cocuk hospital in between July 1 and September 1 of 2008 to observe and diagnoze early puerpal infections among mothers who gave birth. The subject of this researching are 4279 women who gave naturel birthand 3462 women who gave birth by ceaserean in Mersin Kadın Doğum Ve çocuk hospital. The sampling of the research is formed by 104 childbed patients according to that'' Layered Random Sampling Method''.The data is acquired by using of inquiry form and puerperium infection evaluation form which are developed by researcher. The data is evaluated in computer by using '' Statistical Package For The Social Sciences 11.5'' program via ''Two-ratio Comparasion test'' , Student-T test and Ki-Kare test.Generally the age of the women who gave natural birth is in between 20 and 29 (65,4%) while in ceaserean cases the age of the women is above 30 (48,1%). For each cases profession of thats women is dominantly houswife (98,1%). The ratio of illiteracy is 53,8% for the natural birth patients and is 88,5% for the ceaserean patients. The ratio of medical controls during pregnancy is 96,2% for the natural birth patients and is 98,1% for ceaserean patients while as 17,3% ceaserean patients are watched by a widwife.During puerbium phase 25% of natural birth patients and 13,5% of ceaserean patients are visited by a midwife. 86,5%of the natural birth patients and 76,9% of the ceaserean patients took a bath in firs seven days following from birth while 23% of natural birth patients and 38,5% of the ceaserean patients took abath sitting. The ratio of celaning genitelia from back to forth is 25% for the natural birth patients and 17,3% for the ceasereon patients.55,8% of mothers who gave natural birth and 53,8% of mothers who gave birth by ceasereon were informed about care of puerbium epizyon/insizyon region. In 50% of the natural birth cases and 71,2% of the ceareseon cases mothers are dressed their epizyo/insisyonal wounds. The ratio of antibiotic usage is 23,1% for natural birth cases and is 9,6% for ceasereon caeses.As a result of this research incfection ratio is 3,8% for mothers who gave natural birth and is 57,7% for the mothers who gave birth by ceaserean. Statistically that difference between the ratios has beenn found meaningful.