Bir sağlık ocağı bölgesinde çocukların bağışıklanma durumu ve bunları etkileyen faktörler
Found in a regional health status of childrenand immunization factors affecting them
  1. Tez No: 248430
  2. Yazar: DERYA TEN AK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİFE AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bağışıklama, Bebek-Çocuk, Bilgi Alma, Hemşire, İmmunization, Baby and Child, İnformation is Received, Nurse
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırma Mut'un Göksu beldesinde bulunan Köprübaşı sağlık ocağı bölgesindeki Kravga,Bayır, Köprübaşı ve Esen mahallelerinde bulunan çocukların bağışıklanma durumu ve bunlarıetkileyen faktörleri araştırmak amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanınörneklemini 18.03.2009 ile 15.04.2009 tarihleri arasında, bu mahallelerde 1,5-4 yaş arasındaçocuğu bulunan 139 anne oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacıtarafından litaratür taranarak geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Gerekli izinler alındıktansonra veri toplama aracı yüzyüze görüşme yöntemi ile annelere uygulanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımı, oran tabloları ve çapraz tablolarkullanılmıştır.Değerlendirme sonucunda çalışma kapsamına alınan annelerin yaş ortalaması 30.03±6,20'dir. Annelerin %80.6'sının ilkokul mezunu olduğu saptanmıştır. Çalışma kapsamına alınançocukların tam bağışıklık oranı % 91.4 olarak bulunmuştur. Aşılar ve yapılma zamanıyla ilgili bilgialan annelerin çocuklarının %6.2'sinin, bilgi almayanların ise %10.7'sinin çocuklarının aşılarındaeksiklik olduğu saptanmıştır. Aşıların eksik olma nedenleri arasında göçebeliğin önemli orandaetkili olduğu %41.7 ile bulunmuştur.Bağışıklama ile büyük oranda bebek ve çocuk ölümlerinin önüne geçilebilmektedir. Bunedenle aşısız çocuk kalmaması, aşılardaki eksikliklerin nedenlerinin bulunup önlenmesi önemlidir.Bu sonuçlar doğrultusunda aşılanma durumu ve aşılanmayı engelleyen faktörlerle ilgili toplumundaha büyük ve daha farklı kesimlerini kapsayan çalışmalar yapılması, eksik aşılı ya da hiçaşılanmamış bebek ve çocukların neden aşılanmadığının bulunması ve bunlara yönelik önlemleralınması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Research Mut in the Göksu Köprübaşı health clinic in town Kravga, Bayır, Esen andKöprübaşı and neighborhoods in the case of children with protect them to investigate the factorsaffecting the cross-sectional study was descriptive and analytical. The sample of the surveybetween 13-3-2009 and 15-4-2009 in this neighborhood that has 139 children between 1,5-4 yearshas created the mother. As a means of data collection in the study, researchers developed aquestionaire to be scanned by literatur used. After receiving permission by the method of personalinterview data collection tool was applied to mothers.Ratio for evaluating the frequency distribition and across tables were used.Assessment indicates that the mean age of mothers included in the study received is30.03+-6.20. %80.6 of mothers are here found to be primary school graduater. The higher theeducation level of mothers didn?t show a lack of immunization rates. Included in the study receivedfull immunity for children was found to be %91.4. Vaccines made at and information about thetime the mothers of children of %6.2 of the information isn?t received %10.7 have children of thelack of vaccine were found to be. Inoculations are missing among the causes of migrationsignificantly to be affective %41.7 were found with.Eventually a big percent of baby and child deaths can be deterred by immunization.Consequently, it?s important that no child must be without vaccination and lackings of vaccinationmust be found and deterred. Through this concequences, it?s suggested to make researchs on theother part of society about vaccination position and the factors that deters vaccination. And it?salso suggested that why short vaccinated or never vaccinated babies and children are notvaccinated and crack down on these problems.