Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemisi ile Multi Drug Resistance 1 (MDR1) geni ekspresyonu arasındaki ilişki
Association between childhood acute lymphoblastic leukemia and Multi Drug Resistance 1 (MDR1) gene expression
- Tez No: 248436
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖMER BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Hematoloji, Genetics, Hematology
- Anahtar Kelimeler: MDR1, C3435T polimorfizmi, mRNA, RT-PCR, Akut lenfoblastik lösemi, MDR1, RT-PCR, C3435T polymorphism, mRNA, Acute lymphoblastic leukemia
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Akut lenfoblastik lösemi olgunlaşmamış lenfoid prekürsorlarının klonal proliferasyonuyla sonuçlanan malign bir hastalıktır ve çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık 1/3'nü oluşturmaktadır.Akut lenfoblastik löseminin tedavisinde kemoterapi önemli yer tutmaktadır. Tedavi başladıktan sonra yüksek remisyon oranı gözlenmesine rağmen, hastalığın nüksetmesi söz konusudur. Tedavideki bu başarısızlığın nedeni tedaviye karşı direncin gelişmesidir. Yapısal ve fonksiyonel olarak birbirinden farklı olan ilaçlara karşı gelişen bu dirence ?Multi Drug Resistance (MDR)? adı verilmektedir. Bu olayda anti-kanser ilaçların metabolizması için önemli olan proteinleri kodlayan genlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bu genler arasında multi-drug resistance 1 geni (MDR1) önemli bir yer tutmaktadır. Bu genin aşırı ekspresyonu, löseminin tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı bir direncin gelişmesine neden olmaktadır. MDR1 genindeki bazı tekli nükleotid değişimlerinin (SNPs) P-gp ekspresyonunu etkilediği bildirilmiştir. Bu SNP'ler içinde en çok çalışılanlardan biri C3435T polimorfizmidir. Bu polimorfizmin P-gp ekspresyonunda değişikliğe neden olduğu gözlenmiş ve dolayısıyla substrat-ilaç farmakokinetiğiyle ilişkili olabileceği düşünülmüştür.Çalışmamızın amacı, ALL tanılı ve kemoterapi tedavisi gören hastaların MDR1 geni mRNA düzeyleri ve C3435T polimorfizmi ile tedaviye yanıt arasında bir ilişki olup olmadığının araştırılmasıdır.53 ALL tanılı ve kemoterapi tedavisi alan hasta bireyin lenfositlerinden RNA izole edildi ve revers transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) yapıldı. C3435T polimorfizmi, genomik DNA'nın polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile amplifikasyonundan sonra Mbo I restriksiyon enzimi ile kesilerek genotiplendirildi.Çalışmamızın sonucunda MDR1 genotip dağılımları ile MDR1 geni mRNA düzeyi/beta aktin mRNA düzeyi oranları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu (p=0,026). CT genotipine sahip bireylerde MDR1 geni mRNA düzeyi/beta aktin mRNA düzeyi oranları TT genotipine sahip bireylere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edildi (p=0,021).MDR1 C3435T polimorfizminin tedaviye yanıtta prognostik bir rolü olabilir.
Özet (Çeviri)
Acute lymphoblastic leukemia is a malignant disease that results in clonal proliferation of immature lymphoid precursors and it accounts for one-third of childhood cancers.Chemotherapy has a significant role in ALL therapy. Although high remission rate is seen following the treatment, relapses are also prevalent. The reason of the failure in treatment is the development of a resistance during the chemotherapy. This resistance developing against various structural and functional different drugs is known as Multi Drug Resistance. It?s thought that several genes encoding proteins important for anti-cancer drug metabolism responsible for resistance mechanism. Among these genes, Multi Drug Resistance 1 gene (MDR1) has an important place. Overexpression of this gene gives rise to developing a resistance against the drugs used in leukemia treatment. It has reported that certain single nucleotide polymorphisms (SNPs) alter P-glycoprotein (P-gp) expression. C3435T polymorphism is the most studied one among these polymorphism. It was observed that this polymorphism caused altered P-glycoprotein (P-gp) expression, so that C3435T polymorphism was thought to be related to substrat-drug pharmacokinetics.The aim of our study is to investigate whether there is an association between MDR1 C3435T polymorphism and MDR1 mRNA levels and this relation has an impact on chemotherapy response. From 53 pediatric ALL patients (taking chemotherapy) lymphocyte RNA was isolated, and a reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) was performed. C3435T polymorphism was typed by Mbo I restriction enzyme following amplification of genomic DNA by the polymerase chain reaction (PCR) method.Our results indicates a significant differences between genotypic counts and MDR1 mRNA level/ beta actin level rate (p=0,026). We found CT genotype carriers have high MDR1 mRNA level/beta actin level rate than TT genotype carriers (p=0,021).MDR1 C3435T polymorphism may have a prognostic role for response to chemotherapy.