İleri doğurganlık yaşındaki evli kadınların ve eşlerinin aile planlamasına yönelik tutumları ve bu konuda verilen eğitimin etkisinin değerlendirilmesi (Mardin/Kızıltepe örneği)
The attitudes of advenced fertility aged women and towards family planning and evaluation of the given education on this subject
- Tez No: 248438
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELKIS KARAAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, Tutum Ölçeği, Hemşirelik, Eğitim, Attitude, Nurse, Family Plannning, Education
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, 35?49 yaş arası kadınların ve eşlerinin aile planlamasına yönelik tutumlarının ölçülmesi ve bu konuda verilen eğitimin etkisinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini, Mardin ili Kızıltepe ilçe merkezinde bulunan üç sağlık ocağından Aile planlaması tutum ölçeği madde sayısı dikkate alınarak belirlenen 170 kadın ve eşleri olmak üzere toplam 340 kişi oluşturmaktadır.Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından konuyla ilgili literatür tarandıktan sonra hazırlanmış kadın ve eşlerine uygulanmak üzere iki adet anket formu ve aile planlamasına yönelik tutumları belirlemek için Örsal tarafından geliştirilmiş Aile Planlaması Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Tutum ölçeği eğitim verilmeden önce ve sonra olmak üzere iki kez uygulanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde ölçeğin güvenirliğini test etmek amacı ile alt ölçekler için Cronbach alfa iç tutarlılık katsayıları hesaplanmıştır. Normal dağılım kontrolünde Shaphiro Wilks testi kullanılmıştır. Ölçek puanlarının bağımsız iki grupta karşılaştırılması amacıyla normal dağılan ölçümler için Independent-sample t testi, üç veya daha fazla grupta karşılaştırılması amacıyla ise ANOVA testi, normal dağılmayan ölçümler için bağımsız iki grubun karşılaştırılmasında Mann Whitney-U testi, üç veya daha fazla grubun karşılaştırılmasında Kruskall Wallis testi kullanılmıştır.Kadınların eğitim öncesi tutum ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları 96,48±17,13 iken eğitim sonrası 109,96±17,03'e yükselmiştir. Erkeklerin eğitim öncesi tutum ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları 118,65±14,51 iken eğitim sonrasında 123,06±15,98 olmuştur. Kadınların ve eşlerin eğitim öncesi ve eğitim sonrasında tutum ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been performed as a descriptive study for measuring attitudes of women aged between 35 and 49 and their husbands towards family planning and in order to evaluate the effects of training given in this regard.The sample of the inquiry is formed by totally 340 individuals as 170 women and their husbands determined by taking their family planning attitude scales into account from three health centers in the Kızıltepe district center of Mardin province.Data of the inquiry was prepared after scanning the literature for the subject by researcher, developed by Örsal in order to determine attitudes of women and their husbands towards family planning and 2 questionnaire forms were prepared for applying to women and their husbands and collected by using the Family Planning Attitude Scale. The attitude scale was applied twice as before and after the training.In the evaluation of datum to test the reliability of soule fort he bottam scale the Cronbech alpha internal consistency coefficients have been calculated. In the normally distribution control the Shaphiro Wilks test has been used. The indepented -sample t- test has been user for the comparison of the measurement points in two indepented groups. The Anova test has been used for the comparison in three or more groups. To compare in two indepented groups the measurements that have not been distributed normally, the Mann Withney- U test has been used and the Kruskall wallis test has been used for the comparison of three or more groups.While the average score of women for pre-training attitude scale was 96.48±17.13, it increased to 109.96±17.03 after the training. While the average score of men for pre-training attitude scale was 118.65±14.51, it increased to 123.06±15.98 after the training. The difference between the average scores of women and their husbands received from attitude scales before and after the training was statistically significant.