Meme kanseri olan kadınların cinsel fonksiyonları ve etkileyen faktörler
Sexual functions of females with breast cancer and affecting factors
- Tez No: 248439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL TÜRKLEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Cinsellik, Kadın Cinsel Fonksiyon Bozukluğu, Kadın Cinsel İşlev Ölçeği, Breast Cancer, Sexuality, Female Sexual Dysfunction, Female Sexual Dysfunction Index
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma, meme kanseri olan kadınların cinsel fonksiyonları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amacı ile hasta ve kontrol grupları karşılaştırılarak yapılmış analitik bir çalışmadır.Araştırmanın örneklemi hasta ve kontrol grubundan oluşmuştur. Hasta grubunu Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi onkoloji polikliniğine Meme Kanseri tanısı ile başvuran 115 kadın hasta, kontrol grubunu toplumdan rastgele seçilmiş 115 sağlıklı kadın oluşturmuştur. Araştırmanın verileri ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Kadın Cinsel İşlev Ölçeği? (KCİÖ) kullanılarak toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde ortanca değer, çeyreklik ve yüzdelik hesaplaması, ki kare, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis, Dunn testleri kullanılmıştır.Araştırmada meme kanserinin kadın cinsel fonksiyonlarını önemli derecede etkilediği belirlenmiştir. Meme kanseri olan kadınların %86.1'inin, sağlıklı kadınların %66.1'inin cinsel fonksiyon bozukluğu (CD) yaşadığı saptanmış ve meme kanseri olan kadınların istek, uyarılma, lubrikasyon, orgazm, tatmin ve ağrı alt boyut puanları ile KCİÖ'den aldıkları toplam puanları (14.80) sağlıklı kadınlara (23.10) göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Meme kanseri olan kadınların yaşadığı CD'u yaş, çocuk sayısı, adet düzeni, adet görme süresi, kronik sağlık sorunu olması, sürekli ilaç kullanma durumu, eşin yaşı ve mesleği, tanı konulma süresi, meme operasyonu geçirme süresi, uygulanan tedavi türü, ailesel ve profesyonel destek durumunun etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is an analytic which has been done in order to survey of women with breast cancer sexual functions and affecting factors, has been compared with patient and control group.The sample of research has constituted of patient group and control group. The patient group is composed of 115 women with breast cancer who had consulted to the oncology polyclinic of the Mersin University of Health and its Research and Application Center, and 115 healty women. Research?s data has been collected by `Personal Information Form? and ?Female Sexual Dysfunction Index (FSFI)?In data?s evaluation middle rate, quarter and percentage calculation, chi-square, Mann?Whitney U, Kruskal Wallis, tests of Dunn have been used.It is determined in study that breast cancer significantly affects female sexual functions. 86.1% of breast cancer females, 66.1% of healthy females stabilized that living sexual dysfunction and by statistic females who have breast cancer desire, arousal, lubrication, orgasm, satisfaction and pain subdimension points with, was taking from FSFI total points (14.80) in comparison with healthy females (23.10) found meaning fully low. It is also determined that sexual disfunction on females with breast cancer, effects the age, have a child, state of menstural siclus, duration of menstruation, duration of chronic illness, drug use, husband?s age and occupation, duration of illness, time operation, type of treatment, family and Professional support.