Meme kanseri nedeni ile cerrahi tedavi yapılmış hastalarda tedavinin yaşam kalitesi, psikolojik, sosyal ve cinsel yaşam üzerine olan etkileri
The effects of treatment on psychosocial and sexual life as well as on quality of life in patients with breast cancer who underwent to surgical therapy
  1. Tez No: 294259
  2. Yazar: MUSTAFA AKCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARICAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, mastektomi, yaşam kalitesi, cinsel yaşam, psikososyal değişiklikler, Breast cancer, mastectomy, quality of life, sexual life, changes in psychosocial
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser olması yanında cinselliği sembolize eden bir organı da etkilemesi nedeniyle cinsellik, psikososyal ve yaşam kalitesi yönünden birçok çalışmaya konu olmuştur. Çalışmamızın amacı; meme kanseri nedeni ile opere edilmiş, kadın hastalarımızın EORTC QLQ-C30 (European Organisation for the Research and Treatment of Cancer Quality of Life QLQ-C30) ve EORTC QLQ-BR23 (meme kanseri) anketleri ile ameliyat sonrası psikososyal, cinsel yaşam ve genel yaşam kalitesinin değerlendirilmesidir.Çalışmamızda hastaların verdiği cevaplara göre yaşam kalitesi; ameliyat tipleri, hastalığın evresi ve yaş grubuna göre karşılaştırıldı. Çalışmaya 28-55 (47.4±6.4) yaş arası 250 kadın hasta (MRM:194, BM:29, MKC:27) dahil edildi. Ameliyat tipine göre; her iki ankette de (genel iyilik hali, fiziksel-rol-bilişsel-ruhsal-sosyal fonksiyonlar ve semptom ölçeklerinde) Meme Koruyucu Cerrahi (MKC) yapılanların, Modifiye Radikal Mastektomi (MRM) ve Basit Mastektomi (BM) yapılanlara göre olumlu etkilendiği, ayrıca MKC yapılanların da aynı parametrelerde mastektomi (BM+MRM)'ye göre olumlu etkilendikleri gözlendi. Hastaların vücut görüntüsü, cinsel fonksiyon ve doyum, hastalık tekrarlama korkusu, meme ve kol semptomlarında MKC'nin diğer ameliyat şekillerine göre daha olumlu etkilediği gözlemlendi. Hastalığın evrelerine göre ise; beklendiği gibi evre III olanların daha olumsuz etkilendiği bulundu. Genç gruptaki hastaların diğer gruplara göre cinsel açıdan olumsuz etkilendikleri gözlendi.Sonuç olarak; bulgularımız MKC yapılan hastaların daha az olumsuz etkilendikleri, tedavi yöntemlerine hekim ve ailenin hasta ile beraber karar vermesinin uygun olacağını, mümkünse rekonstrüktif cerrahinin düşünülmesinin hastanın yaşam kalitesine olumlu etki yapacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Besides being the most seen cancer in women, breast cancer affects an organ which symbolises sexuality. In this sense it has been subject to the many studies investigating the sexual, psychosocial lives and quality of lives of the patients. Our study?s aim is to assess the psychosocial and sexual lives along with general quality of life with the EORTC QLQ-C30 (European Organisation for the Research and Treatment of Cancer Quality of Life) and EORT QLQ BR23 questionnaires in patients with operation history due to breast cancer.According to the replies given by the patients, quality of life was compared with the types of the operation, stages of the disease and with the age. Totally 250 women with ages ranging from 28-55 (47.6±6.4) were recruited (MRM: 194, SM:29, BCS: 27). Patients with BCS were more positively affected as compared to BCS and BM in terms of (general well-being and physical-role-cognitive-physcological-social functions and symptom scales), moreover patients who underwent BCS were also found to be more positively affected when compared with mastectomy (SM+MRM) in terms of same parameters. In subjects with BCS, body image, sexual functions and satisfaction, recurrence fear of the disease, brest and arm symptoms were detected to be positively affected. When stage of the disease was taken under consideration, stage III subjects were found to be negatively affected. Young group of patients were negatively affected in the sense of sexual function as compared to other groups.Finally, as a result our findings reveal that patients with BCS seems to be more positively affected and the choice of treatment should be taken not only with cooperation of the physician and the patient but also with the family, our findings also reveal that reconstruction surgery makes more positive effect to the quality of life of the subject.