Kadınların sezaryen ve normal doğum yapma nedenlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the reasons of why women prefer to cesarean section and vaginal delivery
  1. Tez No: 248451
  2. Yazar: EBRU RAVLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİFE AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, normal doğum, sezaryen doğum, doğum şekli tercihi, ebelik, pregnancy, vaginal delivery, cesarean delivery, birth type of choose, midwifery
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, 1 Haziran-1 Ağustos 2009 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisinde, sezaryen ve normal doğum yapmış annelerde sezaryen ve normal doğum yapma tercih nedenlerinin değerlendirilmesi amacı ile kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisinde doğum yapan 468 normal doğum ve 437 sezaryenle doğum yapan kadın oluşturmuştur. Örneklemi Tabakalı Rastgele Örnekleme yöntemiyle seçilen bu tarihlerde doğum yapan 109 kadın oluşturmuştur.Veriler literatür taranarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılarak toplanmıştır.Elde edilen veriler bilgisayarda Statistical Package for the Social Sciences v.11.5 (SPSS) ve Minitab v.13.0 paket programlarında iki oran karşılaştırması testi ve Ki-Kare testleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Çalışmamızda kadınların yaş ortalaması 29.1±5.75'tir. Normal doğum yapan kadınların %74'ü, sezaryenle doğum yapan kadınların %69.5'i ev hanımıdır. Normal doğum yapan kadınların %46'sı, sezaryenle doğum yapan kadınların %49.2'si ilköğretim mezunudur. Normal doğum yapan kadınların %96'sı gebelikte kontrole giderken, sezaryenle doğum yapan kadınların %98.3'ü kontrole gitmiştir.Çalışmada, kadınların sosyodemografik özellikleri doğum şeklini etkilemezken, infertilite tedavisi görme ve doğum şekline karar veren kişi doğum tercihini etkilemiştir. Kadınların normal doğumu tercih etme nedenleri arasında, sezaryen doğuma göre daha az riskli olması, daha kolay doğum yapmayı isteme ve doğum sonu iyileşmenin kolay olacağını düşünme ifadeleri yer almıştır. Sezaryen doğumu tercih etme nedenleri arasında ise fetal pozisyon anomalileri, doğumdan / doğum ağrısından korkma ve kıymetli bebek ifadeleri yer almıştır.Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; ebelerin, gebelik süresince kadın ve ailesini doğum ve doğum şekilleri konularında bilgilendirmeleri ve danışmanlık yapmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been performed as cross-sectional for evaluation of the reasons of why women prefer to cesarean section and vaginal delivery in mothers who had given birth between 1 June 2009 and 1 August 2009 at Gynecology and Obstetrics Service of Mersin University Medical Research and Application Center. Study population consisted of women who have 468 normally vaginal delivery and 437 cesarean delivery. The sampling has been from 109 women who selected by stratified random sampling on this date.Data collected using questionare form developed by the researcher who scanned the literature.Chi-square test and two rate comparison test were performed using SPSS software package (version 11.5) and MINITAB software package (version 13.0) for statistical analysis.In our study, mean age of women was 29.1±5.75. 74% of normally vaginal delivery and 69.5% of cesarean delivery was housewife. 46% of normally vaginal delivery and 49.2% of cesarean delivery was primary school graduate. 96% of normally vaginal delivery and 98.3% of cesarean delivery went to control during pregnancy.In our study, while socio-demographic carachteristics of women was not affected the type of birth, infertility treatment modalty and person who decide to birth type have affected the birth type of choose. Among the causes of women to choose normal birth, they have expressed that it was less at risk than cesarean delivery, want to make it easier for birth, recovery after birth was easier. Among the causes of women to choose cesarean delivery, they have expressed the fetal position anomalies, fear of birth pain, and precious baby.As a result of work, it has been proposed that midwives need to inform and consulting women and parents about the type of birth during pregnancy.