Takım sporlarında etkili iletişim ölçeğinin türk takım sporcularına uyarlanması
Adaptation of the scale for effective communication in team sports for turkish team athletes.
- Tez No: 248452
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİK TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: iletişim, takım sporları, etkili iletişim ölçeği, communication, team sport, effective communication scale
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Sullivan ve Feltz (2003) tarafından takım sporlarında, takım içi iletişimi ölçmek amacıyla ?Takım Sporlarında Etkili İletişim Ölçeği? (SECTS) geliştirilmiştir. Bu çalışmada da, bu ölçeğin Türk takım sporcuları için uyarlama çalışması yapılmıştır.Ölçeğin uyarlanması çalışmasına altı spor branşından yaşları 17 ile 33 arasında değişen (M yaş= 20.36 ±2.76) 22 kız, (M yaş= 20.34 ± 3.41) 129 erkek olmak üzere toplam 151 sporcu katılmıştır.Orijinal ölçek 4 alt boyut ve 15 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin yapı geçerliğini test etmek için verilere faktör analizi uygulanmıştır. Orjinal ölçekte 4 faktör altında toplanan maddeler bizim ölçeğimizde 2 faktör altında toplanmıştır. Bu 2 faktör varyansın % 48' ini açıklamıştır.Cronbach Alpha ile hesaplanan iç tutarlık değerleri ?Kabul Etme ve Pozitif Çatışma? alt boyutu için .85, ?Ayırt etme ve Negatif Çatışma? alt boyutu için .78'dir. Bu bulgular ?Takım Sporlarında Etkili İletişim Ölçeği? ve alt boyutları için memnuniyet verici olarak görülmüştür ve Takım Sporlarında Etkili İletişim Ölçeği Türk takım sporcular için kullanılabilir bir ölçektir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to Scale for Effective Communication in Team Sport was adapted for Turkish team athletes.151 athletes (129 male (Mage=20.34 ± 3.41) and 22 female (Mage= 20. 36 ± 2. 76)), from 6 various sports, aged between 17 to 32 years (Mage= 19. 54± 3. 45) participated in the study.The original scale consists of 4 subscales and 15 items.principle component factor analysis with varimax rotation is used for testing the construct validation of the scale and the percent of variance explained by the 2-factors is approximately 48 %. The internal consistency estimates computed with Cronbach Alpha were .85 for Acceptance and Pozitive Confilict and .78 for Negative Confilict and Distinctiveness respectively.These findings has been seemed as satisfactory for the subscales of the Scala for Effective Communication in Team Sport (SECTS) and SECTS would be used for Turkish team athletes.