Van ve çevresi illerde askerlik görevini yapmakta iken araştırma kapsamına alınan genç erişkinlerde sigara içme ile ilgili tutum ve davranışlar
The attitudes and behaviours of young adults towards smoking during their military service in and around van
- Tez No: 248456
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Askerlik dönemi, sigara içme, anksiyete, Military service, smoking, anxiety
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Sigara kullanımı günümüzün en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Hiyerarşik oluşumu ve disiplini nedeniyle, askerlik dönemi sigaraya başlama açısından riskli bir dönemdir. Bu çalışma askerlik görevini er veya erbaş olarak yapmakta olan kişilerin sigara içme sıklığını ve sigarayla ilgili davranış biçimlerini saptamak, askerlik sürecinde, sigara içme davranışı ile ilgili değişiklikleri incelemek, askerlik sürecindeki, sigara içme davranışındaki değişiklikleri, askerlik öncesi çalışma yaşamının, sigara içme davranışı ile ilişkisini irdelemek, askerlik sürecinde sigaraya karşı yapılan ve planlanan faaliyetler konusunda öneriler geliştirmek, askerlik sürecinde yaşanan anksiyete ile sigara içme davranışı arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla kesitsel tipte bir araştırma olarak planlanmıştır. Araştırma evrenini 2 Ocak 2006 ile 6 Şubat 2006 tarihleri arasında izin, vizite, teskere, askere geliş gibi sebeplerle; Van ili Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Kabul Toplanma Merkezi birliğinde bulunan askerlik görevini er veya erbaş olarak yapmakta olan kişiler oluşturmaktadır. Örneklem kapsamına ise, basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen.945 kişi alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından literatür incelemesi sonucu hazırlanan 30 sorudan oluşan soru formu ve Beck Anksiyete Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Sonuçların yorumlanmasında ?t testi?, ?Ki Kare? ve ?ANOVA? kullanıldı. Çalışma kapsamına alınan genç erişkinler arasında sigara içme prevalansı %68.8 olarak belirlenmiştir. Askerin yaşının, sigarayı ilk deneme yaşının, öğrenim düzeyinin, çalışmaya başlama yaşının, askerlik süresinin, anksiyete düzeyinin sigara içme sıklığı ile ilişkili olduğu görülmüştür. Yaşanılan coğrafi bölge, yaşanılan bölgenin büyüklüğü, askerden önce çalışma durumu, yapılan iş, anne-baba eğitim durumu gibi değişkenlerin sigara içme bakımından risk faktörü olmadığı tesbit edilmiştir. Sonuç olarak askerlik döneminde planlanacak sigara karşıtı çalışmalarda; askerleri stresten uzak tutacak yöntemler geliştirilmesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezlerinin sayılarının arttırılması ve bu merkezlerde sigarayla ilgili çalışmalar yapılıp; bu konuda eğitim programları düzenlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This longitudinal study has been designed to; find out the behaviour, attitudes and smoking frequency of those who did their military service as privates, examine the changes in the behaviour of smoking during military service, examine the smoking relates changes during the service, develop plans and make suggestions on what should be done as activities against smoking during military service, examine the relationship between smoking and anxiety. The study consisted of 945 privates through random assignement who came to Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Kabul Toplama Merkezi with the reasons of leave, medical visit, military discharge or recruitment between the dates January 2 and February 6 2006. The data was collected by using a 30 question survey developed by the researcher after a careful literature review and interviews were also made with the participants. In interviews, the participants were evaluated according to Beck Anxiety Scale. The data was analyzed by using t test, Chi Square and ANOVA analysis tecniques. The prevalence of smoking amoung adults participated in the study was found to be 68.8%. Age, age at the start of smoking, educational backround, age at the start of working, duration of military service and level of anxiety were found to be closely related to smoking. Variables such as the geographical region , working condition before military service, ocupation, parental education level were not found to be risk factors for smoking. As a conclusion in anti smoking studies during military service, measure to fight stress needs to be developed mean while number of Psychological Counselling Centers have to be raized in addition to anti smoking studies and educational programs in these centers.