Erzincan ili merkez ilçesi ilkokul öğrencilerinde Tinea capitis prevalansı ve etken Dermatofit türlerinin belirlenmesi
Prevalance and causative agents of Tinea capitis in primary school age children in Erzincan city centre
  1. Tez No: 248502
  2. Yazar: GÜVEN HOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tinea capitis, prevelans, çocukluk çağı, Tinea capitis, prevalence, childhood
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Dermatofitozların toplumda gerçek prevalans verilerini gösteren kitle taramaları, özellikle Tinea capitis yönünden anlamlı olup en çok başvurulan yöntemdir. Tinea capitisin prevalans ve etkenlerinin gösterildiği kitle taramalarının hemen tamamını 7-12 yaş arasındaki ilkokul çocuklarının oluşturduğu görülmektedir. Ülkemizde ilkokul öğrencilerinde yapılan kitle taramalarında Tinea capitis prevalansının %0.03-%0.2 arasında değiştiği bildirilmektedir.Çalışma, Mart 2003-Temmuz 2005 tarihleri arasında Erzincan ili Merkez İlçe şehir merkezi ve kırsalındaki ilköğretim okullarında Tinea capitis'in prevalans ve etkenlerinin tespit edilmesi amacıyla yapıldı. İl merkezinde 35 ilköğretim okulunda 13855, kırsalda 59 ilköğretim okulunda 5318 olmak üzere toplam 19173 ilköğretim öğrencisi muayene edildi. 9'u erkek, 5'i kız 14 öğrencide Tinea capitis saptandı (%0.073). Olguların 11'inde klinik şekil Tinea capitis süperficialis, 3'ünde de Kerion celsi idi. Tinea capitis tanısı konulan 14 öğrencinin 11'i (%78.5) kırsal kesimdeki, 3'ü (%21.4) de şehir merkezindeki okullarda öğrenim görmekteydi. 14 öğrenciden alınan örneklerden yapılan kültürde 7 örnekte etken izole edildi. Üretilen dermatofitlerin 2'si (% 28.5) M canis, 2'si (% 28.5) M audouineii, 2'si (% 28.5) T tonsurans, 1'i (% 14.5) T violaceum olarak tanımlandı. Çalışmada Doğu Anadolu Bölgesinde daha önce yapılan çalışmalarda izole edilen türlerden farklı olarak T tonsurans ilk kez izole edildi; daha önceki çalışmalarda izole edilen T schönleinii ise bu çalışmada izole edilemedi. Bulgularımız genel olarak ülkemizde ve yöremizde daha önce yapılan benzer çalışmaların sonuçları ile uyumlu bulundu.
Özet (Çeviri)
Mass screening of dermatophytes which shows real prevalence data in the society is meaningful especially in terms of Tinea capitis and it is a method which is applied most frequently. It is seen that almost all the mass screening by which Tinea capitis prevalence and its agents are examined consist of primary school students who are between the ages of 7-12. It is reported that in the mass screening done in Turkey Tinea capitis prevalence varied between 0.003%-0.2%.The study was done in the primary schools which are in the city centre and in the country of Erzincan province between the dates of March 2003 ? July 2005 with the aim of the determination of Tinea capitis prevalence and its agents. Totally 19173 primary school students were screened, 13855 of them were from 35 primary schools in the city centre, 5318 of them were from 59 primary schools in the country. Tinea capitis was detected in 14 students (9 were boys and 5 were girls). The prevelance was 0.073%. In 11 of the cases, the clinical form of the illness was Tinea capitis superficialis, and in the remaining 3 it was Kerion celsi. The 11 of the 14 students who were diagnosed as Tinea capitis were from rural regions and the others from city centre. Causative agents could be isolated in only 7 of the 14 samples taken from the students. The isolated 7 strains were identified as follows: Two were M. canis (28.5%), 2 were M. audouineii (28.5%), 2 were T. tonsurans (28.5%) and 1 was T. violaceum (14.5%). In the study T. tonsurans was the first isolate in Eastern Anatolian while it was not reported as a causative agent in the other previous studies in the region. In contrary to the previous stadies T schönleinii could not be isolated in the present study. The results of the study was generally in accordance with the previous studies made either in other parts of Turkey or in the same region.