Yöremizde gribal enfeksiyonlu hastaların üst solunum yolu örneklerinde influenza virus araştırılması
Searching for influenza virus from the upper tract specimen of human who got flu in our region.
  1. Tez No: 248504
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Flu, Influenza, IFA
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Virolojinin hızla gelişmekte olduğu bu yıllarda virüslerinde (özellikle grip etkeni virüsler) sanki bu gelişmelerle yarışırcasına, genetik değişikliklere uğrayarak, yeni yeni tipler oluşturarak kendilerinin varolduğunu ve her zamanda varolacaklarını gösterdikleri ve bu günlerde bizde bölgemizdeki influenza virüs varlığının oranını saptamak için bu çalışmayı planladık.İnfluensa ani yükselen ateş, kırgınlık, baş ağrısı ve kas ağrılarıyla karakterize akut bir infeksiyondur. Komplikasyon gelişmemiş olan vakalarda kendiliğinden sınırlı ve etkilerinin bir hafta gibi sürede ortadan kalktığı bir hastalıktır.Dönemlerde halinde görülen epidemik influenza genellikle influenza A ve B tiplerinin neden olduğu bir durumdur. Oldukça az epidemilere yol açan tip C de ise hastalık ya şikayetlerin olmadığı gizli bir enfeksiyon halinde ya da çocuklarda ufak bir kırgınlıktan ibaret bir durumda geçirilir.Bu çalışmada influenza virüs prevalansını Immun Fluorescent Antibody (IFA) yöntemiyle tespit etmeyi planladık.Yapılan çalışma sonucunda yetişkin ve çocukların toplamının 4' ünde (%2.4) RSV, 16' sında (%9.8) İnfluensa A ve 1' inde (%0.6) H5N1 virüsü belirlendi. Çocukların 2' sinde (%2.2) RSV, 9' unda (%9.9) influenza A ve 1' inde (%1.1) H5N1 saptanırken, yetişkinlerin 2' sinde (%2.7) RSV, 7' sinde (%9.4) İnfluensa A virüsü saptandı. Yaptığımız bu çalışmada İnfluenza B virüsü hiçbir hasta örneğinde belirlenemedi.Aşı yaptırmış olanlarla olmayanlar çocuk ve erişkinler, kadın ve erkeklerin test sonuçları arasında önemli sayılacak bir fark görülemedi.Anahtar kelimeler : FLU, Influenza, IFA
Özet (Çeviri)
Nowadays during the rapidly growing up of virology, along with, the viruses are growing up, changing their genetic buildings, by forming new types are saying that we are here and will be here as a racing against virology. Because of it we planned a study to find the ratio of influenza in our region.Influenza is an acute infectious disease characterized by the sudden onset of fever, malaise, headache and myalgias. Uncomplicated cases, the disease are self limited and affected individuals usually recover completely within a week.Epidemic influenza is cyclic occurrence and is usually caused by influenza A or B viruses. Type C influenza viruses rarely, if ever, give rise to epidemics: typically they cause unapparent infections or small outbreaks in children.In this study, was planned to determine the seroprevalance of influenza among the patients with upper respiratory truck infections by IFA method.Of the total 164 specimen, 4(%2.4) were RSV, 16 (%9.8) were influenza A virus and 1 (%0.6) were H5N1 virus; of the specimen from children, 2 (%2.2) were RSV, 9 (%9.9) were influenza A virus and 1 (%1.1) were H5N1 virus.There was no differentiating in the test results of specimen from children with adults and men with women.