Borik asitin yeni doğan sıçan beyin hücre kültürlerinde glutamatla oluşturulan nörotoksisiteye etkisi
The effect of boric acid on glutamate induced neurotoxicity on newborn rat brain cell cultures
  1. Tez No: 248520
  2. Yazar: ABDULLAH CANER GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Glutamat, Nörotoksisite, Bor, Borik Asit, Beyin Hücre Kültürü, Sıçan, Glutamate, Neurotoxicity, Boron, Boric Acid, Neuron Cell Culture, Rat
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Beyindeki en önemli eksitatör nörotransmitter olan glutamat, memeli merkezi sinir sisteminde sinaptik plastisite, öğrenme, bellek fonksiyonlarını da içine alan bir çok fizyolojik olaydan sorumlu bir maddedir. Glutamatın hücre içi ve hücre dışı konsantrasyonları normal işleyişe sahip merkezi sinir sisteminde sürekli bir denge halindedir. Gerek oksidan maddelerin artışı, gerek fizyolojik ve/veya patolojik bir hasar, gerek genetik yatkınlık ve gerekse dışarıdan kimyasal bir müdahale nedeni ile bu denge bozulduğunda glutamatın konsantrasyonunda meydana gelen değişiklikler bir dizi fizyopatolojik olayı tetikler ve sonuçta hücre ölümüne neden olan nörotoksisiteye neden olur.Bor özellikle yurdumuz için oldukça büyük önem arzeden, dünya genelindeki rezervlerin çok büyük bir kısmı yurdumuzda bulunan, kullanım alanı oldukça geniş bir elementtir. Bu çalışmada, bügüne kadar sağlık ile ilgili bir çok alanda tedavi rejimlerinde yer alan bu element ve bileşiklerinin glutamat nörotoksisitesi üzerine etkileri araştırılmıştır.Araştırma esnasında yenidoğan sıçan yavrularının beyin korteks hücrelerinin ko-kültürü yapılmış, bu kültürler üzerinde en yüksek oranda Nörotoksisite yapan glutamat konsantrasyonu tayin edilmiştir. (10-5 M Glutamat) Elde edilen değer literatür ile uyumlu bulunmuştur. Bulunan konsantrasyondaki glutamat ile muamele edilmiş hücre kültürlerine değişen konsantrasyonlardaki Borik Asit uygulanmış ve MTT tekniği ile boyama yapılarak spektrofotometrik olarak canlılık oranları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 10-5 M glutamatın oluşturduğu nörotoksisiteye karşı borik asit 1,2.5,5,7.5,10 mg/L dozlarında istatistiksel açıdan anlamlı olarak etkili bulunmuş, nörotoksisiteyi azaltmıştır. Borik Asitin 7,5-10 mg/L dozları en etkili bulunmuştur.15,20 ve 30 mg/L dozlarındaki borik asit nöroprotektif özelliği istatistiksel olarak anlamlı değildir.Borik asitin bu özelliğinin altta yatan mekanizmalarının net olarak ortaya konulabilmesi içinse çok daha ileri teknikler ve araştırmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Glutamate is one of the most important exitator neurotransmitters which is responsible for a bunch of important physological]issues like synaptic plasticity, learning, memory fonctions. In- and out-cell consantrations of glutamate is in a continious balance in a normal working cell in central nerveous system. Increase of oxidan materials, physiyologic or pathologic damage, genetic factors or a foreign substance can break down this balance and changes of the glutamate consantration can trigger a series of pysiopathologic events and causes neurotoxicity which ends with cell death.Bor is an important element especially for our country with a wide variety of usage and an important part of global bor reserves are in our country. In this study the effect of the element and its compounds which is being used in a lot of therapeutic therapies was studied on the perspective of their glutamat neurotoxicity.The co-culture of brain cortex cells of newborn rats was made and the glutamate consantration rates which have the highest neurotoxicity determined.Results are same as litaratures results (10-5 M glutamate). After MTT manuplation the used concentration of glutamate was 10-5 M and we gave in increasing doses of Boric Acid on these cell cultures. According to our results the doses 1,2.5,5,7.5,10 mg/L of boric was statistical significant on 10-5 M glutamate induced neurotoxicity; and decreased neurotoxicity.In the doses of 15,20 and 30 mg/L boric is not statistical significant on 10-5 M glutamate nuerotoxicity.Detailed studies and techniques require for showing the full mechanisms of neuroprotective property of boric acid.