Endotokseminin neden olduğu over hasarı üzerine borik asitin koruyucu etkisi
Protective effect of boric acid on endotoxemia-induced ovarian damage
- Tez No: 895279
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Borik Asit, Over, Sepsis, Enfeksiyon, Endotoksemi, Boric Acid, Ovary, Sepsis, Infection, Endotoxaemia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sepsis, vücutta bakteri ya da toksin varlığında geliĢen enfeksiyona karĢı tüm vücudun vermiĢ olduğu ciddi bir reaksiyondur. Vücut; immun sistemi tarafından kandaki, idrardaki, akciğerlerdeki, ciltteki ya da baĢka bir dokudaki mikroplara tepki olarak bu enflamatuar cevabı verebilir. Sepsis, destek tedavileri, antibiyotikler, immünoterapi ajanları ve yeni geliĢen tedavi alternatiflerine karĢın, yaklaĢık %90 civarında yüksek düzeyde mortalite oranı göstermektedir ve yoğun bakım ünitelerinde ölüme en fazla sebebiyet veren bir sağlık problemi Ģeklinde karĢı karĢıya kalınmaktadır. Bundan dolayı sepsis insanlarda en fazla araĢtırılan hastalıklardan olup aynı zamanda deneysel hayvanlarda en fazla çalıĢma yapılan modellerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Endotoksemi; kandaki endotoksin bakteri varlığını ifade etmektedir. Kandaki biriken bu bakteriler endotoksin sepsisini meydana getirmektedir. Borik asit; bor bileĢiklerinin içerisinde en yaygın olan mineral asittir ve suda kolaylıkla çözünebilmektedir. Borik asit antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Tıbbi ürünlerde ve tıbbi tedavi yöntemlerinde sıkça kullanılmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda, çalıĢmamızda; bakteriyel endotoksin olan lipopolisakkaritle (LPS) sepsis oluĢturup, bir doğal maden olan ve birçok alanda kullanılan bordan elde edilen borik asitin koruyucu etkisi incelenmiĢtir. AraĢtırmamızda 32 adet Wistor Albino cinsi diĢi sıçan kullanılmıĢ olup 4 gruba ayrılmıĢtır. Borik asit ve borik asit+LPS grubundaki sıçanlara 14 gün boyunca sabah aynı saatte intraperitoneal yolla 20 mg/kg borik asit enjekte edildi. 14. gün akĢam borik asit+LPS ve LPS grubundaki sıçanlara 7,5 mg/kg LPS intraperitoneal yolla verilerek sepsis oluĢturuldu. Sepsis oluĢumu gözlemlendikten sonra sıçanlara uygun dozlarda 10 mg/kg intraperitoneal yolla ksilazin ve 60 mg/kg ketamin hidraklorür uygulanarak anestezi oluĢturuldu. Anestezi uygulanan sıçandan ovaryum dokuları cerrahi yöntemle alınarak servikal dislokasyon ile sakrifiye edildi. Alınan doku örnekleri ıĢık mikroskobik incelemeleri için doku hazırlama yöntemlerine uygun bir Ģekilde hazırlandı. Ayrıca her gruptan alınan ovaryum dokuları alimünyum folyaya sarılarak biyokimyasal incelemler için saklandı. OluĢan endotoksemi sonucunda borik asitin ovaryum histopatolojisi ve ovaryum fonksiyonları üzerinde oluĢturduğu koruyucu etkisi incelendi. Ġncelemeler sonucunda follikül sayımı yapılan gruplar değerlendirildi. Primer follikül düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir değiĢiklik gözlemlenmedi. LPS grubunda primordiyal follikül sayılarında azalma anlamlı seviyedeydi. LPS grubu diğer gruplarla karĢılaĢtırıldığında kontrol, borik asit, borik asit+LPS gruplarına göre sekonder follikül sayılarında azalma gözlenirken aynı zamanda atretik folikül sayılarında ise artıĢ olduğu gözlemlendi. BA+LPS grubunda sekonder ve graaf follikül miktarlarının kontrol ve BA grubu ile birbirine benzer olduğu aynı zamanda atretik follikül miktarlarının ise LPS grubuna kıyasla anlamlı seviyede arttığı gözlemlendi. LPS grubunda bulunan tüm folliküllerde ve bağ dokusu alanlarda dejenerasyon gözlemlendi. Sonuç olarak, LPS verilen sıçanların ovaryumunda korteks damarlarında fibrozis meydana geldiği, follikül kaybı meydana geldiği aynı zamanda ovaryum doku skarlaĢmasının primordiyal folliküller üzerinde toksisiteye sebebiyet verdiği saptandı. Yaptığımız bu çalıĢmada LPS ile oluĢturulan endotokseminin sıçan ovaryum hasarında Borik asitin koruyucu etkisinin olduğu kanısına varıldı. Ağustos 2024, 71 sayfa
Özet (Çeviri)
Sepsis is a serious reaction of the whole body to an infection that develops in the presence of bacteria or toxins in the body. The body can give this inflammatory response by the immune system in response to microbes in the blood, urine, lungs, skin or other tissue. Despite supportive therapies, antibiotics, immunotherapy agents and new treatment alternatives, sepsis has a high mortality rate of around 90% and is the most common cause of death in intensive care units. Therefore, sepsis is one of the most researched diseases in humans and is also known as one of the most studied models in experimental animals. Endotoxaemia refers to the presence of endotoxin bacteria in the blood. These bacteria accumulating in the blood cause endotoxin sepsis. Boric acid is the most common mineral acid among boron compounds and is easily soluble in water. Boric acid has antioxidant and anti-inflammatory properties. It is frequently used in medical products and medical treatment methods. In line with this information, in our study, the protective effect of boric acid obtained from boron, which is a natural mineral and used in many fields, was examined in sepsis with lipopolysaccharide (LPS), a bacterial endotoxin. In our study, 32 Wistor Albino female rats were used and divided into 4 groups. Rats in boric acid and boric acid + LPS groups were injected intraperitoneally with 20 mg/kg boric acid at the same time in the morning for 14 days. On the 14th day, 7.5 mg/kg LPS was injected intraperitoneally into the rats in the boric acid+LPS and LPS groups in the evening and sepsis was induced. After sepsis formation was observed, anaesthesia was induced by administering xylazine 10 mg/kg intraperitoneally and ketamine hydrochloride 60 mg/kg at appropriate doses. The ovarian tissues were surgically removed from the anaesthetised rats and sacrificed by cervical dislocation. The tissue samples were prepared for light microscopic examination in accordance with tissue preparation methods. In addition, ovarian tissues taken from each group were wrapped in aluminium foil and stored for biochemical investigations. The protective effect of boric acid on ovarian histopathology and ovarian functions as a result of endotoxaemia was investigated. As a result of the examinations, follicle counts were evaluated in the groups. No statistically significant change was observed in primary follicle level. The decrease in the number of primordial follicles in the LPS group was significant. When the LPS group was compared with the other groups, it was observed that there was a decrease in the number of secondary follicles and an increase in the number of atretic follicles compared to the control, boric acid and boric acid+LPS groups. In the BA+LPS group, it was observed that the amount of secondary and graaf follicles were similar to the control and BA groups, and the amount of atretic follicles increased significantly compared to the LPS group. Degeneration was observed in all follicles and connective tissue areas in the LPS group. In conclusion, it was determined that fibrosis occurred in the cortex vessels, follicle loss occurred, and ovarian tissue scarring caused toxicity on primordial follicles in the ovary of rats given LPS. In this study, we concluded that Boric acid has a protective effect on LPS-induced endotoxaemia induced ovarian damage in rats. August 2024, 71 Pages