SAPD hastalarının uyku kalitesi ve yorgunluk düzeylerinin belirlenmesi
Determination of quality of sleep and level of fatigue in COPD patients
  1. Tez No: 248521
  2. Yazar: IŞIN CANTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yorgunluk, uyku kalitesi, SAPD, Fatigue, quality of sleep, COPD
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırma sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) tedavisi alan hastaların uyku kalitesi, yorgunluk düzeyleri ile etkileyen etmenleri ve uyku kalitesinin yorgunluk üzerine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın evrenini Atatürk Üniversitesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi Yakutiye Araştırma Hastanesi SAPD ünitesinde düzenli diyaliz uygulanan 119 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise veri toplama süresince en az 6 aydır diyalize devam eden, 18 yaş üzeri, soruları yanıtlayabilecek bilişsel yeterlilikte olan, psikiyatrik rahatsızlığı olmayan, gönüllü olarak araştırmaya katılmayı kabul eden 105 hasta oluşturmuştur.Araştırma verileri Atatürk Üniversitesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi Yakutiye Araştırma Hastanesi Nefroloji Servisinin SAPD ünitesinde 1 Mart- 30 Mayıs 2009 tarihleri arasında toplanmıştır.Verilerin toplanmasında; hastaların sosyo-demografik ve hastalığa ait özelliklerini belirlemeye yönelik soru formu, uyku kalitesini ölçmek için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi ve yorgunluk düzeyini belirlemek için Piper Yorgunluk Ölçeği kullanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde; bireylerin tanıtıcı özelliklerini belirlemek için yüzdelik dağılımlar, istatistiksel analizlerde ölçek puanlarını belirlemek için ortalama, ölçek puanlarının sosyodemografik özelliklerle ilişkisini incelemek için ?Mann Withney U? testi, Kruskall Wallis Varyans Analizi, Bağımsız Gruplarda T testi ve tek yönlü Anova testi bir arada kullanılmış olup ve uyku kalitesinin yorgunluk üzerine etkisi incelenirken Pearson korelasyon testi, ölçek maddelerinin iç tutarlılığını belirlenmek için Cronbach alfa katsayı hesaplaması yapılmıştır.Yapılan çalışmada SAPD hastalarının uyku kalitesinin düşük olduğu ve yorgunluk deneyimledikleri bulunmuştur. Hastaların uyku kalitelerinin yaş, çocuk sayısı, meslek, günlük diyaliz sayısı gibi faktörlerden etkilendiği; hemoglobin-hematokrit değeri, diyaliz süresi, gelir düzeyi ve yaşanılan yerden etkilenmediği bulunmuşturHastaların yorgunluk düzeyinin yaş, medeni durum, çocuk sayısı, diyaliz süresi gibi faktörlerden etkilendiği; mesleği, çalışma durumu, gelir düzeyleri, yaşadığı yer, hemoglobin hematokrit değerleri ve diyaliz sayısından etkilenmediği bulunmuştur.Hastaların uyku kalitesindeki düşüklüğün, deneyimledikleri yorgunluk üzerine büyük etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study was carried for determine quality of sleep, fatigue level, factors that affect fatigue levels and effect of quality of sleep on fatigue in patients who take treatment of continuous outpatient peritoneal dialysis (COPD) , as descriptive.Universe of study consist of 119 patients of orderly treatment taken in COPD units of Atatürk University Süleyman Demirel Medical Center Yakutiye Research Hospital. However, sample grup consist of 105 patients who take during the data collection is at least 6 months to continue dialysis, on 18 years old, at least primer school graduate, can answer questions on the cognitive competencies, non-psychiatric disorders, accepted as a volunteer to participate in research.The data of study were collected in COPD units of Atatürk University Süleyman Demirel Medical Center Yakutiye Research Hospital between 1st March and 30th May 2009.In collection of data; used Quastionare to determine spesific of patients belong socio-demographic and health, Pittsburgh Quality of sleep to measure the quality of sleep and Piper Fatigue Scale to determine the fatigue levelIn the evaluation of data; used percentile distribution to determine individual characteristics, rate to determine of scale scores at statistical analyses, Mann Whitney U-test and Kruskall Wallis Variance Analysis to examine relationship between scale scores and sosio-demografic characters, Indipendent in groups T-test are used together with ANOVA one way test and Pearson correlation test to inspection affect of quality of sleep on fatigue and Cronbach alpha coefficient calculation is done to determine scale scores intra consistency.In this study; found that lower level quality of sleep and experience of fatigue at COPD patient. Despite, found Patients? qualities of sleep are affected by age, number of child, profession, number of daily dialysis,e.g; unaffected by hemoglabin-hemotocrit score, duration of dialysis, level of income and location of residenceFatigue level of Patients is affected by age, marital status, number of children, duration of daily dialysis and unaffected by profession, working status, level of income, location of residence , hemoglabin-hemotocrit scores, number of dialysis are found.Low quality of sleep in patients is so effective on fatigue experience were supposed.