Kronik plak tip psoriasis hastalarındaserum resistin, TNF-α ,IL-6 seviyeleri
Serum resistin, TNF-α ,IL-6 levels in chronic plaque psoriasis patients
  1. Tez No: 248707
  2. Yazar: YASEMİN AYGÜL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUALLA POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Obezite, TNF, IL-6, Resistin, Psoriasis, Obesity, TNF, IL-6, Resistin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Psoriasis toplumun %1-3'ünü etkileyen, kronik, tekrarlayıcı, yaygın, inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Etyolojisi ve patogenezi günümüzde tam olarak aydınlatılamamıştır. Obezite psoriasis için önemli bir risk faktörüdür ve vücut kitle indeksi hastalık şiddetiyle korelasyon gösterir. Son yıllarda psoriasisin adipoz doku sitokinleri ile ilişkisi bildirilmiştir. Biz bu çalışmada obezite psoriasis arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla TNF-?, IL-6 ve resistin gibi adipokinler üzerine odaklandık. Ayrıca psoriasisli hastalarda, adipoz doku sitokinleri olan TNF-?, IL-6 ve resistin gibi adipokinlerin düzeylerini belirlemeyi ve hastalık şiddetiyle ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmamız Ocak 2010 ? Şubat 2010 tarihleri arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine başvuran 40 psoriasis hastası ve 40 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu ile yapıldı. Psoriasis tanısı konulan hastalarda ve kontrol grubunda TNF-?, IL-6 ve resistin seviyeleri ölçüldü. Normal dağılım varsayımını sağlayan değişkenlerin analizinde 2 grup arasındaki farkı incelemek için bağımsız örneklemlerde t testi kullanıldı. Normal dağılımı sağlamayan değişkenler için ise 2 bağımsız grup arasındaki fark non-parametrik testlerden Mann-Whitney U testi ile araştırıldı.Hasta grubunun serum TNF-?, IL-6, resistin seviyeleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında TNF-?, IL-6 ve resistin seviyeleri hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı. PASİ skoru ile IL-6, resistin arasında istatistiksel anlamlılık tespit edildi.Çalışmamızın sonuçları TNF-?, IL-6 ve resistin'in psoriasis etyopatogenezinde rol aldığını ve IL-6 ve resistin'in hastalık şiddeti ile ilgili belirteçler olabileceği görüşünü desteklemektedir. Bulgularımızın daha geniş çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Yasemin Aygül Yıldırım. Serum TNF-?, IL-6 and resistin levels in chronic plaque psoriasis patients. Medical Speciality Thesis, Bolu, 2010. Psoriasis is a common, chronic and recurrent, inflammatory disease of the skin that affects %1-3 of the population. Despite previous extensive studies, etiology is still to be elucidated. Obesity is a significant risk factor for psoriasis and body mass index correlates with disease severity. In recent years the relationship between psoriasis and adipose tissue cytokines has been reported. In this study we focused on the role of adipokines such as TNF-?, IL-6 and resistin to investigate the relationship between obesity and psoriasis. Otherwise we aimed to determine the adipose tissue cytokines TNF-?, IL-6 and resistin levels in psoriasis patients and evaluate the relation between disease severity and cytokines.Our study was performed on total of 40 patients with make an application with psoriasis to Abant Izzet Baysal University, Medical School Dermatology Polyclinic and a group of 40 healthy individuals between January 2010 ? February 2010. TNF-?, adiponectin and visfatin levels were measured in patients diagnosed with psoriasis and a control group. Ensure normal distribution assumption in the analysis of the variables, to examine the difference between 2 groups in an independent sample t test was used. Mann-Whitney U test was investigated for variables that do not provide normal distribution for the difference between 2 independent groups. However; TNF-?, IL-6, resistin were all significantly elevated in the patient group and serum IL-6, resistin correlated with disease severityThe results of our study showed that TNF-?, IL-6 and resistin play a part in psoriasis etiopathogenesis. In addition IL-6 and resistin can be markers to asses severity of the disease. In larger studies are needed to support our findings.