Kompleks (staghorn, semistaghorn, multipl) böbrek taşlarında perkütan nefrolitotominin başarı ve komplikasyonlarının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evoluation of success and complication rates of percutaneous nephrolithotomy in comlex (staghorn, semi-staghorn, multple) kidney stones
- Tez No: 248713
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH YAŞAR SARGIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Kompleks Böbrek Taşları (Staghorn, Semistaghorn, Multipl), Perkütan Nefrolitotomi (PNL), Başarı, Komplikasyonlar, Complex Renal Stones (Staghorn, Semistaghorn, Multiple), PercutaneousNephrolithotomy (PCNL), Success, Complications
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Temmuz 2007-Ocak 2010 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp FakültesiÜroloji Kliniğinde kompleks böbrek taşları nedeni ile PNL ameliyatı uygulananhastaların başarı ve komplikasyon verileri retrospektif olarak değerlendirildi. PNLtekniğinin kompleks böbrek taşlarının tedavisindeki etkinlik ve güvenilirliğininbelirlenmesi amaçlandı.Hastalar ve Metod: Çalışmaya 61 hasta (68 renal ünite) alındı. Tüm hastalar yaş,cinsiyet, semptomlar, taş hastalığı nedeniyle önceden uygulanan işlemler ile yandaşhastalıkları içeren bir klinik sorgu formu ile değerlendirildi. Hastaların 7'sinde iki taraflıtaş ve 5'inde soliter böbrek vardı. Yedi hasta çocuk yaş grubundaydı. Bütün hastalarınameliyat pozisyonu, tekniği ve anestezi protokolü aynıydı. Hastalar 3-32 ay (14±7,31ay) takip edildi. Tüm hastaların taşsızlık durumu 3. gün çekilen DÜSG, gerektiğinde 1.ve 3.ayda çekilen DÜSG, USG, İVÜ veya nonkontrast spiral BT ile değerlendirildi.Rezidü taşı kalanlara ikinci işlem olarak ESWL, URS veya re-PNL girişimlerinden enaz biri uygulandı. Sonrasında rezidü taşı kalanlar başarısız olarak değerlendirildi.Gelişen komplikasyonlar majör ve minör olarak kaydedildi.Bulgular: 45 hastada (%66,2) ilk PNL operasyonu ile tam taşsızlık sağlandı. Yedi(%10,3) hastada Klinik önemi olmayan rezidüel fragman( KÖRF) saptandı. KÖRF ilebirlikte başarı oranı % 76,5 olarak bulundu. DÜSG'de rezidüsü olan 16 (%23,5) hastayaikinci işlem uygulandı. Bunlardan biri (%1,5) 1. ayın sonunda tamamen taşsız halegelirken, 15 (%22) hastada ek tedavilere devam edildi ve 3. ayın sonunda 12(%17,6) renal ünitede tamamen taşsızlık sağlandı. Toplam başarı oranı %95,6 oldu. Üç59(%4,4) renal ünitede ise ek tedavilere rağmen rezidü kalması nedeniyle başarısızlıklasonuçlandı. Girişimler 44 (%64,7) orta ve 16 (%23,5) alt, 2 (%2,9) üst pol kaliksine ve6 (%8,8) renal ünitede ise birden çok kalikse yapıldı. Giriş lokalizasyonu 64 (%94,1)subkostal, 2 (%2,9) interkostal ve 2 (%2,9)'de ikisi birlikte oldu. 62(%91,2) renalüniteye tek, 6 (%8,8) üniteye ise birden çok giriş uygulandı.Toplam % 26,5 majör, % 47,1 minör komplikasyon görüldü. Majör olarak 15(%22,1) hastada kanama görülmesi nedeniyle postop transfüze edildi. İki (%2,9)hastada uzamış hematüri nedeniyle postoperatif 7.ve 8. gün renal anjiografi ile AV fistülsaptanarak embolizasyonu yapıldı. 1 (%1,5) hastada hemopnömotoraks nedeniyle göğüstüpü takıldı. Minör olarak postop 15 (%22,1) hastada ateş, 3 (%4,4)'deüriner enfeksiyon, 3 (%4,4) `de perirenal hematom, 7 (10,3)'de ekstravazasyon görüldü.Dört (%5,9) hastada 48 saatin üzerinde uzamış idrar drenajı nedeniyle DJ stent takıldı.Sonuç: PNL ameliyatı kompleks böbrek taşı tedavisinde etkindir. Ancak komplikasyonolasılığı yüksek olduğundan dikkatle uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Success and complication rates of PNL operations performed forcomplex kidney stones between July 2007 and January 2010 were evaluatedretrospectively. The aim was to determine the efficacy and safety of PNL techniquefor complex kidney stones.Patients and Methods: Sixty-one patients (68 renal units) were included in the study.All the patients were evaluated with a clinical questionnaire for age, sex, symptoms,procedures conducted for Stone disease and coexisting diseases. Seven patients hadbilateral Stones and five had solitary kidney. Seven patients were at childhood ages. Theoperation position, technique and anesthesia protocol was similar for all patients. Thepatients were followed up for 3-32 (14±7, 31) months. Stone free condition wasdetermined by a KUB roentgenogram at postoperative 3rd day and if necessary, byKUB, IVP, ultrasonography or non-contrast spiral CT at 1 to 3 months. For residualstones, ESWL, URS or re-PNL was conducted as auxiliary procedure. Residual Stonesafterwards was evaluated as failure to treat. Complications were recorded as minor ormajor.Results: Stone free outcome was achieved at 45 (66,2 %) patients after initialprocedure. Clinically insignificant fragments (CIF) were revealed in 7 (10,3 %) patients.With CIF, the success rate was % 76,5. Auxiliary procedure was conducted for 16 (23,5%) patients with residual Stones in KUB. Among them, 1 (1,5 %) was completely Stonefree while 15 (22 %) patients went on with auxiliary procedures and at the end of 3months, 12 (17,6 %) renal units were Stone free. Total success rate was (95,6 %). Three(4,4 %) renal units that had residual Stones despite auxiliary procedures were noted as61treatment failure. Access to kidney was achieved from mid, lower and upper calices in44 (64,7 %), 16 (23,5 %) and 2 (2,9 %) renal units, respectively. Multiple punctureswere performed in 6 (8,8 %) renal units. Puncture site was subcostal in 64 (94,1 %),intercostal in 2 (2,9 %) and both subcostal and intercostal in 2 (2,9 %) renal units.Single puncture was performed in 62 (91,2 %) renal units while multiple punctures wasnecessary in 6 (8,8 %). Major and minor complication rates were ( 26,5 %) and ( 47,1%), respectively. As major complications, 15 (22,1 %) patients received bloodtransfusion due to postoperative bleeding. Two (2,9 %) patients with sustainedhematuria underwent renal angiography and AV fistula were treated by embolization atdays 7 and 8. One patient had a chest tube due to a hemopneumothorax. Minorcomplications were postoperative fever in 15 (22,1 %) urinary infection in 3 (4,4 %),perirenal hematoma in 3 (4,4 %) and urinary extravasations in 7 (10,3 %) patients. Fourpatients had DJ stents for prolonged urine drainage over 48 hrs.Conclusion: PNL is effective in the treatment of complex kidney Stones. Yet, it mustbe conducted with caution due to high risk of complications.