Perkütan nefrolitotomide renal parankimalkalınlığın kanama üzerine etkisi
Impact of renal parenchymal thickness on bleeding in percutaneous nephrolithotomy
- Tez No: 942532
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMÜR MEMİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Perkütan Nefrolitotomi, Renal Parankimal Kalınlık, Taş Volümü, Kompleks Taş, Hemoglobin Düşüşü, Percutaneous nephrolithotomy, Renal parenchymal thickness, Stone volume, Complex stones, Hemoglobin drop
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada, perkütan nefrolitotomi (PNL) uygulanan hastalarda postoperatif hemoglobin düşüşünü etkileyen klinik ve radyolojik parametrelerin, özellikle renal parankimal kalınlık (RPK) temelli analizle değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2013–2024 yılları arasında PNL uygulanan 547 hasta dahil edildi. Hastalar, postoperatif 1. saat hemoglobin (Hb) düşüşüne göre≤1 g/dL ve >1 g/dL olmak üzere iki gruba ayrıldı. RPK, tüm hastalarda kontrastsız bilgisayarlı tomografi (BT) üzerinden ölçüldü ve medyan değer olan 14,2 mm esas alınarak RPK≤14,2 mm ve RPK>14,2 mm olmak üzere iki gruba ayrılarak analiz edildi. Tüm operasyonlar prone pozisyonda ve 30 Fr dilatasyonla gerçekleştirildi. Bulgular: Taş lokalizasyonu, hemoglobin düşüşü ile en güçlü ilişkili parametre olarak saptandı. Pelvisle birlikte bir veya birden fazla kaliksi içeren kompleks taşlar (pelvis+kaliks taşları) ve staghorn taşlar, anlamlı hemoglobin düşüşü ile ilişkiliydi. Taş volümü tek değişkenli analizde ilişkili bulunsa da çok değişkenli regresyon analizinde bağımsız risk faktörü olarak saptanmadı. RPK, hemoglobin düşüşü ile doğrudan ilişkili bulunmadı; ancak RPK ≤14,2 mm grubunda taş volümü ve komplikasyon oranları anlamlı düzeyde daha yüksekti. Ayrıca bu grupta operasyon süresi daha uzun, taşsızlık oranı daha düşük saptandı. Sonuç: PNL öncesi değerlendirmede yalnızca taş boyutu değil, taşın böbrek içindeki dağılımı ve parankim morfolojisi birlikte dikkate alınmalıdır. RPK'nın hem cerrahi zorluk hem de iyileşme süreci üzerinde dolaylı belirleyici etkiler taşıdığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate clinical and radiological parameters affecting postoperative hemoglobin drop in patients undergoing percutaneous nephrolithotomy (PNL), with a particular focus on renal parenchymal thickness-based analysis. Materials and Methods: A total of 547 patients who underwent PNL between 2013 and 2023 were retrospectively analyzed. Patients were divided into two groups based on the postoperative 1st-hour hemoglobin drop: ≤1 g/dL and >1 g/dL. Renal parenchymal thickness was measured on non-contrast computed tomography (CT) in all patients, and groups were formed according to the median value of 14.2 mm. All procedures were performed in the prone position with standard 30 Fr tract dilation. Results: Stone localization was identified as the strongest predictor of hemoglobin drop. Complex stones involving both the pelvis and one or more calyces (pelvis+calyx stones), as well as staghorn calculi, were significantly associated with greater hemoglobin drop. Although stone volume was correlated in univariate analysis, it was not found to be an independent risk factor in multivariate analysis. Renal parenchymal thickness showed no direct association with hemoglobin drop; however, in patients with RPT ≤14.2 mm, stone volume, complication rates, and operative time were significantly higher, while stone-free rates were lower. Conclusion: In the preoperative evaluation of PNL, not only the size of the stone but also its anatomical distribution and renal parenchymal morphology should be considered. RPT may indirectly affect surgical complexity and clinical outcomes and should be integrated into comprehensive risk assessment models.