Total larenjektomili hastalarda intralüminal ımpedans ve özofagus motilite çalışması
Intraluminal impedance and esophageal motility monitorisations at total laryngectomized patients
- Tez No: 248730
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN KİRAZLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: total laryngectomy, esophageal speech, intraluminal multichannel impedance, upper esophageal sphincter, esophageal manometry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada total larenjektomi uygulanmış olguların üst ve alt özofageal sfinkter basınçlarının özofagus konuşmasına etkileri ve intraözofageal multikanal impedans ile olguların hava kinetikleri incelenmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Method: Çalışmaya larinks skuamöz hücreli karsinomu nedeniyle total larenjektomi uygulanan 23 hasta alındı. Tüm olgulara özofageal manometri ve konuşma sırasında multikanal intraluminal impedans (MII) monitörizasyonu uygulandı. Hastaların özofageal konuşma yeterliliği Wepman skalasına göre değerlendirildi. Buna göre 11 olgu konuşabilen (Wepman skoru ? 3), 12 iyi konuşamayan veya hiç konuşamayan olgunun üst ve alt özofageal sfinkter basınçları ve konuşma sırasındaki hava kinetikleri karşılaştırıldı.Bulgular ve Sonuçlar: Konuşabilen olguların üst ve alt özofageal sfinkter basınçlarında konuşamayanlara göre anlamlı bir farklılık saptanmadı. İyi konuşabilenler kısa ve hızlı konuşmalarda yuttukları havayı distal özofagusa indirdikten sonra üst özofagustan hızla çevirmekteydiler. Uzun konuşmalarda ise havayı yine distal özofagusa kadar indirdikten sonra özofagusun üst kısmından konuşma için kullanılıp ardından özofagusta rezerv şeklinde tutulan havanın konuşma için kullanıldıkça aşağıdan yukarıya doğru doldurulma hareketi görüldü.Tartışma: MII ile hastalara eş zamalı foniatrik eğitim verilerek daha başarılı özofagus konuşması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the effects of upper and lower esophageal sphincter pressures on esophageal speech and the air kinetics by using intraluminal multichannel impedance at total laryngectomized patients.Materials and Methods: 23 total laryngectomized patients are included in this study which were operated due to laryngeal squamous cell carcinoma. During conversation, esophageal manometry and intraluminal multichannel impedance (MII) monitorisation were performed to all participants. The esophageal speech ability of the participants were estimated by Wepman Scale. 11 patients were good speakers (Wepman score < 3) and 12 patients were bad or none speakers. These 2 groups were compared due to the upper and lower esophageal sphincter pressures and intraesophageal air kinetics.Results: There was no statistically significant difference at upper and lower esophageal sphincter pressures between two groups. At short and rapid conversations, the good speakers were shown to turn the air quickly from the upper esophageal level after swallowing the air up to the distal esophageal level. At long conversations, the good speakers were shown to use the distal esophagus as an air resevoir and refilling the upper esophagus seriously.Conclusions: Phoniatric rehabilitation of total laryngectomized patients can be assisted by intraluminal multichannel impedance monitorisation to improve speech ability.