Çocukların havayolu yönetiminde laringeal mask airway, cobra perilaringeal aırway ve yüz maskesinin karşılaştırılması
Comparison of laryngeal mask airway, cobra perilaryngeal airway and face mask in children airway management
  1. Tez No: 248756
  2. Yazar: BEYZA BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Cobra perilaringeal airway, hava yolu güvenliği, Laringealmask airway, Cobra perilaryngeal airway, airway management, Laryngeal maskairway
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalısmamız elektif inguinal bölge cerrahisi uygulanan pediatrik olgulardahavayolu açıklığı sağlamak için kullanılan laringeal maske (LMA), Cobra perilaringealairway (Cobra PLA) ve yüz maskesinin (YM) spontan ventilasyon sırasında etkilerininkarsılastırılması amacıyla planlandı.Gereç ve yöntem: Fakülte etik kurulu ve ebeveyn onayları alınarak, elektifinguinal cerrahi uygulanacak ASA I-II grubu, yasları 1-14 arasında 90 olgu çalısmakapsamına alındı. Olgular rastgele seçimle 3 gruba ayrıldı. Grup I LMA, Grup II CobraPLA, grup III ise YM grubu olarak belirlendi. Ebeveynleriyle ameliyat odasına alınanhastalara anestezi indüksiyonu, uygun yüz maskesi kullanılarak, % 6-8 sevofluran, % 50azot protoksit ve % 50 oksijen karısımı ile sağlandı. Hastalara intravenöz yol açıldıktansonra yeterli anestezi derinliği sağlanarak Grup 1 ve 2'ye çocukların ağırlığına uygunsupraglottik havayolu gereçleri yerlestirildi. Her iki grupta da anesteziyoloğun güvenlihava yolu sağlamak için geçirdiği süre ve kaçıncı denemede basarılı olduğu kaydedildi.Olguların, sistolik ve diyastolik kan basıncı, kalp hızı ve periferik arteriyel oksijensatürasyonu preoperatif, indüksiyon sonrası, enstrümantasyon sonrası, peroperatif 5-10-15. ve 30. dk'da kaydedildi. Hastaların inhale ettikleri sevofluran konsantrasyonu, endtidal sevofluran konsantrasyonu, tidal volüm, plato basıncı, pik inspiratuar basınç,pozitif end ekspiratuar basınç ve end tidal karbondioksit değerleri indüksiyon sonrası,enstrümantasyon sonrası, peroperatif 5-10-15. ve 30. dk'da kaydedildi.Tüm olgularda olusan komplikasyonlar kaydedildi.Bulgular: Yapılan ölçümlerde hemodinamik parametreler arasında istatikselaçıdan fark saptanmadı (p>0.05). Olguların sevofluran ve end tidal sevoflurankonsantrasyonları tüm gruplarda benzer olarak saptandı (p>0.05). Enstrümantasyonsüresinin Grup 2'de istatistiksel olarak daha kısa olduğu kaydedildi (p0.05). Tidal volüm ölçümleri arasındaistatistiksel fark saptanmadı (p>0.05). Grup 2'de pozitif end ekspiratuar, plato ve pikinspiryum basınçlarının Grup1 ve Grup 3'e göre istatistiksel olarak düsük olduğusaptandı (p0.05).Sonuç: Sonuç olarak hava yolu güvenliği ve olusabilecek komplikasyonlaraçısından LMA ve Cobra'nın yüz maskesine alternatif olabileceği; Cobra PLA'nınLMA'ya göre daha hızlı ve kolay bir sekilde yerlestirilerek daha düsük hava yolubasınçları sağlayacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose : Our study aimed to compare the effects of laryngeal mask airway(LMA), face mask and Cobra perilaryngeal airway (Cobra PLA) in airway managementof spontaneously ventilated pediatric patients undergoing elective inguinal surgeryMaterials and methods : The ethics committee and parental consent, ASA I-IIpatients undergoing elective inguinal surgery, 90 cases between the ages of 1-14enrolled in the study. Patients were randomly divided into 3 groups. Group I laryngealmask airway, Group II Cobra perilaryngeal airway, group III was determined as the facemask. Get together with parents to the operating room anesthesia to patients, using theappropriate face mask, the sevoflurane concentration of 6-8%, 50% nitrous oxide andoxygen with a mixture of 50% was achieved. Intravenously to patients with ageappropriateintravenous cannulation after providing adequate depth of anesthesia, Group1 and 2, according to the weight of children of supraglottic airway devices wereinserted. It was recorded that the duration and number of insertion provided by theanesthesiologist.Hemodynamic parameters of patients, systolic blood pressure, diastolic bloodpressure, heart rate and peripheral arterial oxygen saturation were recordedpreoperatively, after induction, after the instrumentation, peroperative 5-10-15 and 30minutes. Also, the inhalated sevoflurane concentration, end-tidal sevofluraneconcentration, tidal volume, plateau pressure, peak inspiratory pressure, positive endexpiratory pressure and end tidal carbon dioxide levels were recorded after induction,the airway attempts later, peroperative 5-10-15 and 30 minutes. No intraoperative orpostoperative complications were observed in all cases,Results: Hemodynamic parameters in all measurements in terms of statisticaldifference (p> 0.05). End tidal sevoflurane concentration was found to be similar in allgroups (p> 0.05). To ensure safe airway time spent that recorded in Group 2 less thanthe other groups were statistically significant (p 0.05). Tidal volume measurements were similar between the groups (p>0.05). Positive end expiratory pressure, plateau and peak inspiration pressure werestatistically in Group 2 lower than Group 1 and Group 3 (p 0.05).Conclusion: As a result of airway safety and possible complications withrespect to LMA and Cobra can be an alternative to face mask. Cobra PLA wouldprovide lower airway pressure than the LMA and quick and easy way by placing.