Van yöresinde kronik HCV enfeksiyonlu hastalarda HCV genotip dağılımı
Distribution of hepatitis C virus genotypes in patients with chronic hepatitis C infection in Eastern Turkey.
  1. Tez No: 248775
  2. Yazar: TÜRKAN TOKA ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BERKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit C virüs, Hepatit C virüs genotipleri, Kronik Hepatit C, Van, Hepatitis C virus, Hepatit C virus genotypes, Chronic Hepatitis C, Van
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Viral hepatitler gerek dünyada gerekse Türkiye'de en önemli karaciğer hastalıklarından biridir. Hepatit C enfeksiyonunun süresi ve standart tedaviye verilen yanıt, HCV genotipleri ile yakından ilişkilidir. Bunun yanı sıra HCV genotiplerinin coğrafik dağılımlarının bilinmesi epidemiyolojik çalışmalar açısından da oldukça önemlidir. Bu çalışmada; bölgemizde HCV genotip dağılımını gösterecek bir çalışma bulunmaması nedeniyle Van bölgesinde HCV genotiplerinin saptanması amaçlanmıştır.Çalışmaya Mart 2008 - Mayıs 2009 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran, anti-HCV (AXSYM, Abbott) ve LIA doğrulama (INNOLIA, Innogenetics) ve HCV-RNA'sı (Real time PCR, COBAS TAQMAN 48, Roche) pozitif 58 hasta (35 erkek, 23 kadın) dahil edilmiştir. QIAGEN (QIAamp MinElute Virus Spin Ekstraksiyon kiti) marka kit ile HCV RNA izolasyonu yapılmış, daha sonra reverse dot-blot hibridizasyon (LIPA, AB-Analitica) yöntemiyle genotipler tesbit edilmiştir.Çalışmada 58 hastanın servislere göre dağılımı incelendiğinde; hastaların 37'si (% 63,8) diyaliz hastası, 21'i (% 36,2) diğer servislere (Enfeksiyon Hastalıkları, Gastroenteroloji polikliniği) başvurmuş hastalardı. Genotiplendirme yapılan 58 hastanın 2'sinde (% 3,4) genotip belirlenememiştir. Subtipleri değerlendirdiğimizde 58 hastadan 31'inde (% 53,4) genotip 1b, 21'inde (% 36,2) genotip 1a, 1'inde (% 1,7) genotip 1, 1'inde(% 1,7) genotip 3, 1'inde (% 1,7) genotip 4, 1'inde (% 1,7) genotip 1a/1b saptanmıştır. Toplam 54 hastada (% 93,2) genotip 1 baskın olan tip olarak belirlendi.Sonuç olarak; bölgemizde saptanan en yaygın genotipin ülkemiz verileri ile uyumlu olarak 1b (% 53,4) olduğu görülmektedir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda genotip 1b'nin baskın olmasına karşın, bölgemizde % 36,2 oranında genotip 1a saptanmış olması Kronik HCV enfeksiyonunun tedavisinde genotip tayininin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bölgemizdeki HCV hastalarının izlenmesi ve tedavi başarısı açısından genotip tayini klinisyenlere yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Viral hepatitis is one of the most important liver diseases in Turkey and in the world. The duration of hepatitis C virus (HCV) infection and response to the standart therapy is strongly related to the HCV genotypes. In addition, geographical distribution of HCV genotypes is also important for epidemiological studies. The primary aim of this study was to determine the recent distribution of various genotypes of hepatitis C virus (HCV) in patients with chronic HCV infection in Van and surrounding areas. There is not enough data on the distribution of HCV genotypes in this region.A total of 58 Anti-HCV (AXSYM, Abbott), LIA (INNOLIA, Innogenetics) HCV-RNA (Real time PCR, COBAS TAQMAN 48, Roche) positive patients (35 male, 23 female) who were admitted to Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine between March 2008 - May 2009, were included in this study. Genotypes were determined by reverse dot-blot hibridization (LIPA, AB-Analitica) methods after HCV RNA isolation by QIAGEN brand kit.Distribution of 58 patients were examined according to service; it was determined that patients were admitted dialysis patiens a rate of 63,8 % (37), other services (Infectious diseases and Gastroenterology clinics) at a rate of 36,2 % (21). HCV genotype could not be identified in 2 (3,4 %) of 58 patients who were genotyped. When evaluating subtypes, genotype 1b was determined in 31 patients (53,4 %), genotype 1a in 21 patients (36,2 %), genotype 1 in 1 patient (1,7 %), genotype 3 in 1 patient (1,7 %), genotype 4 in 1 patient (1,7 %), genotype 1a/1b in 1 patient (1,7 %). Genotype 1 was identified as the dominant type in a total of 54 patients (93,2 %).In conclusion, 1b (53,4 %) was found to be most common HCV genotype in Van region in concordance with previous data obtained in Turkey. Although genotype 1b is predominant, detection of genotype 1a at a rate of 36,2 % in studies in Turkey show that genotyping is correct at the cost-effectiveness of chronic HCV infection. Thus, genotyping of HCV patients in our region guide clinicians in terms of monitoring and treatment success.