Van ve yöresinde kronik hepatit B'li hastalarda antiviral ilaç direnç mutasyonlarının tespiti
Detection of antiviral drug resistance mutations on patiens with chronic hepatitis B in Van region
  1. Tez No: 501245
  2. Yazar: SUAT ÖZLÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B, Hepatitis B, HBV DNA, HBsAg, ALT, AST, pyrosekans sequence analysis, drug resistance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
HBV infeksiyonları dünyada en sık rastlanan bulaşıcı hastalıklardan biridir. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri bu virüs ile infekte olmuştur. Her yıl yaklaşık 1 milyon insanın kronik HBV infeksiyonu ve onun komplikasyonları olan siroz veya HCC'den dolayı yaşamını yitirdiği tahmin edilmektedir. HBV ile ilişkili karaciğer hastalıklarından 2010 yılında dünya genelinde yaklaşık 786,000 ölüm vakasının olduğu bildirilmiştir. Kronik Hepatit B tanısı alan hastalarda tedavi başarısızlığına neden olan antiviral ilaçlara karşı direnç oranlarının arttığı bildirilmektedir. İlaç direncine neden olan mutasyonların erken dönemde tespit edilmesi gerekmektedir. Direnç mutasyonlarının tespiti ile komplikasyonların ve yüksek maliyete neden olan gereksiz tedavinin önüne geçilecektir. Bu çalışmada Hepatit B'li olgularda HBV-DNA düzeyi ile birlikte serolojik ve biyokimyasal test sonuçları değerlendirilmiştir. DNA polimeraz gen bölgesinde muhtemel antiviral dirence neden olan mutasyonlar araştırılmıştır. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi İç Hastalıkları Gastroenteroloji polikliniğine Ağustos 2014- Temmuz 2015 tarihlerinde başvuran hastalardan serolojik göstergeleri ile altı aydan uzun süren HBsAg pozitifliği olan ve PZR ile HBV-DNA'sı pozitif saptanan 96 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların 56'sı (%58.3) erkek, 40'ı (%41.7) kadın idi. Bu hastaların biyokimyasal parametreleri (ALT, AST) ve HBeAg ile HBV-DNA düzeyleri aralarındaki ilişki karşılaştırıldı. Ayrıca antiviral ilaçlara karşı direnç gelişimini belirleyen HBV-DNA polimeraz gen mutasyonları pyrosekans DNA dizi analizi yöntemiyle (PyroMark Q24, QIAGEN, Almanya) araştırıldı. Bu amaçla 169, 173, 180, 181, 184, 194, 202, 204, 236 ve 250 numaralı kodonlar sekanslanarak ilaç direnci mutasyon analizi yapıldı. Örneklerde ilaç direnci tespit edilmedi. Tüm olgular genotip D olarak saptandı. İlaç direncin tespitinde kullanılan moleküler yöntemler, mutasyonların saptanmasında faydalı olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
HBV has infectied of one third of the world's population. It is estimated that a million people die every year due to kronic hepatitis B and its complications of cirrhosis and hepatocellular carcinoma (HCC). HBV-related liver disease has been reported that approximately 786 000 deaths from worldwide in 2010. Diagnosed chronic hepatitis B patients with treatment failure has been reported to cause an increase in the rate of resistance to antiviral drugs. Mutations that lead to drug resistance must be detected early period. the detection of resistance mutations will prevent complications and unnecessary treatment associated with which causes high cost. This study evaluated serologic and biochemical test results with HBV-DNA levels in hepatitis B cases. DNA polymerase gene region that causes mutations were investigated for possible antiviral resistance. This study was carried out in Yuzuncu Yıl Universty Faculty of Medicine Dursun Odabas Medical Center, clinic outpatient internal medicine gastroenterology, between August 2014- July 2015. Samples were selected among the patients with longer than six months serologic indicators of HBsAg positive and detected 96 HBV-DNA positive patients with PCR. Overall, 56 patients (58.3%) men and 40 (41.7%) were female. The relationship between biochemical parameters (ALT, AST), HBeAg and the levels of HBV-DNA were compared. As In addition, DNA polymerase gene mutations which determine the development of resistance against antiviral drugs were investigated by pyrosequence DNA sequencing method (Pyromark Q24, QIAGEN, Germany). For this purpose, drug resistance mutation analyze was made by sequencing of codons numbered 169, 173, 180, 181, 184, 194, 202, 204, 236 and 250. In our specimens, we didn't find any drug resistsnce. All patiens were observed as genotype D. We believe that the molecular method used in the detection of drug resistance is useful for the detection of mutations.