Glokomlu ve sağlıklı bireylerde optik sinir başının stereofotometri ve scanning laser oftalmoskopi ile değerlendirilmesinin karşılaştırılması
Comparesion of the evaluation results of two experienced clinicians about examination of optic discs in glaucoma patients and healthy inidividuals by stereophotometry and scanning laser ophthalmoscopy
  1. Tez No: 248779
  2. Yazar: SEREK TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, stereofotometrik fundus fotoğrafisi, Heidelberg retina tomografisi.
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Glokomlu ve sağlıklı bireylerde optik sinir başının stereofotometri ve scanning laser oftalmoskopi ile değerlendirilmesi ve deneyimli iki klinisyenin, değerlendirme sonuçlarını karşılaştırması.Metodlar: Çalışmamıza 54'ü normal, 42'si glokom, 20'si glokom şüphesi olan 116 kişi dahil edildi. OSB'nin stereofotometrik görüntüleri FF 450 plus fundus kamera (ZEISS) ile elde edildi. Aynı seansta OSB, HRT-3 ile de görüntülendi. Stereofotometrik görüntülerin, glokom olup olmadığı ve C/D oranları iki deneyimli klinisyen tarafından değerlendirildi. Değerlendirmeler kendi arasında ve HRT-3 ile karşılaştırıldı.Bulgular: Gruplar arasında yaş ve cinsiyet bakımından anlamlı fark yoktu (p?0.05). Birinci ve ikinci klinisyenler arasında stereofotoğrafik C/D oranları arasındaki korelasyon, sağ gözlerde 0.79 (p?0.001) , sol gözlerde 0.82 (p?0.001) idi. Birinci klinisyenin sağ göz stereofotoğrafisine göre belirlediği C/D oranları ile HRT-3 lineer C/D oranları arasındaki korelasyon 0.57 (p?0.001), sol gözde 0.50 (p?0.001) idi. İkinci klinisyenin sağ gözlerdeki korelasyonu 0.66 (p?0.001) iken sol gözlerde 0.68 (p?0.001) idi. Birinci klinisyenin stereofotoğrafi ve HRT-3 arasındaki C/D ölçümleri arasındaki uyum sağ gözde % 51.2 (p?0.001) sol gözde % 47.5 (p?0.001) dir. İkinci klinisyenin stereofotoğrafi ile HRT-3 arasındaki C/D ölçümleri arasındaki uyum sağda % 40 (p?0.001), solda % 62.7 (p?0.001) idi.Sonuçlar: Klinisyenler arası uyum genel olarak iyiyken klinisyenler ile HRT-3 arasındaki uyum nispeten düşük bulundu. Her iki yöntem de glokomlu ve normal gözü ayırmada etkili olsada glokom şüpheli gözlerde görüntüleme yöntemlerinin yetersiz kaldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim : To compare the evaluation results of two experienced clinicians about examination of optic discs in glaucoma patients and healthy inidividuals by stereophotometry and scanning laser ophthalmoscopyMaterial and Methods : We studied 116 individuals who can be divided as normal, glaucoma and suspected glaucoma in numbers of 54, 42 and 20 respectively. Stereophotometric photographs of optic disc were examined with FF 450 plus fundus camera (ZEISS). Optic disc was also evaluated with HRT-3 in the same visit. Two experienced clinicians evaluated the cup/disc ratios and whether the optic discs were glaucomatous or not. Evaluation results were analysed and compared with HRT-3 examinations.Results : There was no significance about age and gender between the groups (p>0.05). Stereophotographic C/D ratio correlations between the clinicians are 0.79 (p?0.001) in the right eyes and 0.82 (p?0.001) in the left eyes. Correlation between C/D ratios of the first clinician examination and HRT-3 was 0.57 (p?0.001) in the right eyes and 0.50 (p?0.001) in the left eyes. Correlation ratios of the second clinician was 0.66 (p?0.001) in the right eyes and 0.68 (p?0.001) in the left eyes. Consistency of the first clinician in means of correlation of stereography and HRT-3 C/D ratios was % 51.2 (p?0.001) in the right eyes and % 47.5 (p?0.001) in the left eyes. Consistency fort he second clinician was 0.40 (p?0.001) in the right eyes and % 62.7 (p?0.001) in the left eyes.Conclusion : When the consistency between the clinician was well, consistency between the clinicians and HRT-3 was in lower rates. Imaging methods were insufficient in glaucoma suspected eyes despite both of methods was effective in the discrimination of normal and glaucomatous eyes but: Glaucoma, stereophotometric fundus photography, Heidelberg retina tomography.?