Çocuk enfeksiyon servisinde takip edilen kırım kongo kanamalı ateş olgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective analysis of Crimean Congo hemorrhagic fever cases who were followed in the Pediatric Infectious Diseases service
  1. Tez No: 248799
  2. Yazar: AYŞE TOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURŞEN BELET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, Çocuklar, Ribavirin, Crimean/Congo Hemorrhagic Fever, Children, Ribavirin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon servisinde KKKA tanısıyla izlenen hastaların epidemiyolojik, demografik, klinik ve laboratuar özellikleri ve sonuçlarının değerlendirilmesidir.Mayıs 2008-Eylül 2009 tarihleri arasında KKKA tanısı olan hastaların tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların epidemiyolojik, demografik ve klinik özellikleri ve laboratuar verileri, tedavi şekilleri ve sonuçları dosyalardan kaydedildi.Mayıs 2008-Eylül 2009 arasında KKKA tanılı 39 hasta tespit edildi. Hastaların ortalama yaşı 131.69±57.74 ay idi. Hastaların %48.7'si Samsun'dan ve %79.5'i kırsal kesimden geliyordu. En çok başvuru Haziran ayında (15, %38.5) idi. Hastaların %89.7'inde kene ısırığı öyküsü vardı. Kene ısırması ve hastaların semptomlarının başlaması arasındaki geçen süre ortalama 3.03±1.89 gün ve semptomların başlaması ile hastanemize başvuru arasında geçen süre 3.32±2.55 gün idi. Hastaneye başvuru esnasında başlıca semptomlar ateş (%97.4), kusma (%56.4), halsizlik (%38.5), başağrısı (%35.9), bulantı (%35.9), ishal (%23.1), karın ağrısı (%17.9), kanama (%17.9, burun kanaması, GİS kanama, dişeti kanaması ve vajinal kanama) ve ciltte döküntü (%15.4) idi. Hastaneye başvuru esnasında hastaların %66.7'sinde trombositopeni, %61.5'inde yüksek AST, %51.3'ünde lökopeni, %38.5'inde yüksek INR, %35.9'unda yüksek CPK, %28.2'sinde yüksek ALT ve uzamış PT, %25.6'sında uzamış PTT ve %17.9'unda lökositoz saptandı. Hastaların %69'u ribavirin tedavisi aldı. Ribavirin tedavisi alan hastaların hastaneye başvuru anındaki ortalama lökosit ve trombosit sayıları ribavirin tedavisi almayanlara göre anlamlı düşük, AST ve ALT değerleri anlamlı yüksek idi. Klinik takip esnasında hastaların %20.5'inde hipotansiyon ve %38.5'unda disritmi (bradikardi, inkomplet sağ dal bloğu) tespit edildi. Kardiyovasküler değişiklikler yalnız ribavirin tedavisi alan hastalarda saptandı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşli çocukların % 2.5'i kaybedildi.Sonuç olarak, KKKA klinik bulguları çocuklarda erişkinlere benzerdir ve KKKA çocuklarda daha benign seyirlidir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşli çocuk hastalarda kardiyovasküler değişiklikler sık görülmektedir ve bu bulgular özellikle ribavirin tedavisi alan hastalarda görüldüğü için ribavirin tedavisi alan hastaların kardiyak yan etkileri açısından yakın takibi uygundur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is evaluating of epidemiological, demographic, clinical and laboratory features and outcomes of the patients who are being followed up in Ondokuz Mayıs University Medicine Faculty Pediatric Infection Department by Crimean/Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) diagnosis.The medical records of patients who were diagnosed by CCHF between May 2008 and September 2009 were examined retrospectively. The epidemiological, demographic and clinical features and laboratory data, treatment modality and outcomes of patients were recorded from the files.39 patients who were diagnosed by CCHF between May 2008 and September 2009 were determined. The mean age of the patients was 131.69±57.74 months. Whereas % 48.7 of patients were coming from Samsun, % 79.5 were coming from countryside. The most application count was in June (15, %38.5). There was tick bite history in % 89.7 of the patients. The mean duration between the tick bite and onset of patients? symptoms was 3.03±1.89 days and the mean duration between onset of the symptoms and application to our hospital was 3.32±2.55 days. Mainly symptoms at the admission time were fever (%97.4), vomiting (%56.4), weakness (%38.5), headache (%35.9), nausea (%35.9), diarrhea (%23.1), stomachache (%17.9), bleeding (%17.9, epistaxis, GIS bleeding, gingival bleeding and vaginal bleeding) and eruption on the skin (%15.4). At the admission time, thrombocytopenia was determined in % 66.7 of patients, increased AST levels in % 61.5, leucopenia in % 51.3, increased INR levels in % 35.8, increased CPK in % 35.9, increased ALT and prolonged PT in % 28.2, prolonged PTT in % 25.6 and leucocytosis in % 17.9. % 69 of patients received ribavirin treatment. The mean leucocyte and thrombocyte counts of patients who received ribavirin at the admission time were significant lower and AST and ALT values were significant higher compared to patients who didn?t receive ribavirin treatment. During the clinical follow-up, hypotension was determined in % 20.5 and dysrhytmia (bradycardia, incomplet right branch bloc) was determined in % 38.5 of patients. Cardiovascular changes were determined only in the patients who received ribavirin treatment. % 2.5 of the children with CCHF died.In conclusion, the clinical signs of CCHF in children are similar to adults and CCHF is more benign course in children. Cardiovascular changes are commonly seen in children with CCHF and because these signs are seen particularly in the patients who receive ribavirin treatment, close follow-up of the patients that receive ribavirin treatment in terms of its cardiac side effects is appropriate.