Hematoloji-Onkoloji servisinde yatan ve ayaktan takip edilen hastalarda Clostridium difficile görülme sıklığı
Prevalance of clostridium difficile in hospitalized patients and outpatients who are followed up in the Department of Hematology-Oncology
- Tez No: 497043
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TUFAN KUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Clostridium difficile, çocuk, malignite, Clostridium difficile, child, malignancy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Şahin, M. Hematoloji-Onkoloji servisinde yatan ve ayaktan takip edilen hastalarda Clostridium difficile (C. difficile) görülme sıklığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Uzmanlık Tezi. İstanbul. 2017 Amaç: Hematoloj-Onkoloji Bilim Dalı'nda yatan ve ayaktan takip edilen hastalarda C. difficile sıklığını saptamak. Gereç ve Yöntem: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı'na çeşitli tanılarla yatırılan ve ayaktan takip edilen toplam 135 hastada C. difficile sıklığının belirlenmesi amacıyla dışkı örneklerinde ELİSA (Enzim linked immuno assay) yöntemiyle C. difficile toksin A ve toksin B araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan toplam 135 olgunun dışkı örneklerinin 12'sinde (%8,9) C. difficile toksin A/B pozitif saptandı. Malignite nedeniyle takip edilen kemoterapi alan hastalarla (%9,4) selim hemotolojik hastalığı nedeniyle takip edilen hastalar (%8) arasındaki C. difficile sıklığı istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı (p>0.05). Solid organ tümörlü hastalarla (%16) hematolojik maligniteli hastalar (%2,4) arasında C. difficile sıklığı istatistiksel olarak anlamlı farklı saptanmadı (p>0.05). Son bir ay içinde ve yatışta antibiyotik kullanmış (%11) ve antibiyotik kullanmamış olan (%6,5) hastalar arasında C. difficile sıklığı istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p >0.05). Çıkarımlar: Hematoloji-onkoloji hastalarında hiçbir belirti olmadan da C. difficile yüksek oranda görülmektedir. Çalışmamızda istatistisel olarak anlamlı bulunmasa da solid organ tümörlü hastalarda ve antibiyotik kullanan hastalarda C. difficile sıklığı daha fazla oranda görüldü. Kolonizasyon sıklığının yüksek olduğu hematoloji-onkoloji kliniklerinde asemptomatik hastalar, semptomatik hastalık geliştirme ve bulaşmaya neden olabilir. Bunu önlemek için akılcı antibiyotik kullanımı, asemptomatik hastaların aktif gözetimi ve temas izolasyonu gibi ilave enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Şahin, M. Prevalance of Clostridium difficile (C. difficile) in hospitalized patients and outpatients who are followed up in the Department of Hematology-Oncology, Department of Pediatrics. Thesis. İstanbul. 2017 Aim: To determine the prevalance of C. difficile in hospitalized patients and outpatients who are followed up in the Department of Hematology-Oncology. Material-Method: Clostridium difficile Toxin A and Toxin B was searched by using ELISA (Enzyme Linked Immunoassay) method in stool specimens of total 135 hospitalized patients and outpatients who are followed up with a variety of diagnoses in Department of Pediatric Hematology-Oncology of Medicine Faculty of Cerrahpaşa University. Results: Clostridium difficile toxin A / B was found to be positive in 12 (%8,9) of the 135 stool specimens taken into the study. The prevalance of C. difficile was not statistically significant (p>0.05) between patients who received chemotherapy treatment due to malignancy (%9,4) and patients who are followed up for benign hematological disease (%8). The prevalance of C. difficile was not statistically significant (p> 0.05) between patients who have solid organ tumors (%16) and hematologic malignant patients (%2,4). The prevalance of C. difficile was not found statistically significant (p> 0.05) between patients who used antibiotics (%11) and who did not use antibiotics (%6,5) when hospitalized and in the last month . Conclusions: C. difficile is seen in high incidence without any symptoms in hematology-oncology patients. Although not statistically significant in our study, the incidence of C. difficile was higher in patients with solid organ tumors and those using antibiotics. Asymptomatic patients in hematology-oncology clinics with high colonisation prevalence may cause symptomatic disease development and transmission. To prevent this, additional infection control measures such as rational use of antibiotics, active surveillance of asymptomatic patients and contact isolation are required.