Fibromiyalji sendromlu kadınların depresyon ve mizaç karakter özellikleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of depression and temperament, character profiles in patients with female fibromyalgia syndrome
  1. Tez No: 248814
  2. Yazar: ÖZLEM ALTUNÖREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ÖZLEM ORHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, fibromiyalji sendrom, mizaç ve karakter, Depression, fibromyalgia syndrome, temperament and character
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Fibromiyalji Sendromu (FMS); yaygın vücut ağrılarıyla seyreden, psikosomatik hastalık olarak da değerlendirilen kas-iskelet sistemi hastalığıdır ve en sık depresyon olmak üzere çeşitli ruhsal bozukluklara eşlik ettiği bilinmektedir. Psikosomatik hastalıkların etiyolojisinde kişiliğin de önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmada FMS hastaları ile sağlıklı kontrol grubunun, mizaç karakter özelliklerinin incelenmesi ve elde edilen verilerin hastaların klinik özelllikleri ve depresif durumu ile ilişkili olup olmadığı, araştırıldı.Yöntem: Çalışmamıza 51 FMS hastası, 51 sağlıklı kadın alındı. FMS'lu hastalar ve sağlıklı kontroller DSM-IV TR (Diagnostic and Stastical Manual of Mental Disorders) tanı ve değerlendirme sistemine göre psikiyatrik yönden değerlendirildi. Mizaç ve Karakter Envanteri (Temperament and Character Inventory-TCI), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (Hamilton Depression Rating Scale-HAM-D), Fibromiyalji Etkilenme Anketi (FEA), Görsel Analog Skala (GAS) uygulandı.Bulgular: FMS hastalarının %76,5'i DSM-IV TR'ye göre psikiyatrik tanı aldı. FMS'lu hastalarda, sağlıklı kontroller ile karşılaştırıldığında yüksek zarardan kaçınma (HA), düşük kendini yönetme (S), düşük sebat etme (P) puanları bulundu. Düzeltilmiş TCI puanları kullanıldığında (HAM-D puanlarının etkisi ortadan kaldırıldıktan sonra) hastalarda kontrol grubuna göre benzer şekilde yüksek zarardan kaçınma, düşük kendini yönetme puanları ile işbirliği yapma (C) puanında artış bulundu. HAM-D puanları ile zarardan kaçınma skorları arasında pozitif korelasyon saptandı. HAM-D puanları ile kendini yönetme ve işbirliği yapma puanları arasında negatif korelasyon saptandı.Sonuç: Fibromiyalji sendromunun süresi ve şiddetinin depresif belirtiler ve kişilik özellikleriyle ilişkisi olduğundan, FMS hastalarının takibi ve tedavisi planlanırken bu hastaların, kişilik özellikleri ve depresif durumlarının da ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Fibromyalgia syndrome (FMS) is a musculoskeletal disorder characterized by diffuse body pain and also regarded as psychosomatic disorder. FMS most commonly associated with depression among psychologic disorders. It is known that personality plays important role in etiology of psychosomatic disorders. In this study FMS patients and healthy control group were evaluated according to temperament, characteristics and data obtained from both groups was evaluated whether it was associated with clinical features of patients and depressive states of patients.Method: Fiftyone FMS patients and 51 healthy women were admitted to study. Both groups were evaluated according to DSM-IV TR. Temperament and Character Inventory(TCI), Hamilton Depression Rating Scale(HAM-D), Fibromyalgia effecting scale (FES), and visual Analog Scale (VAS) were applied to both groups.Results: According to DSM-IV TR 76.5 % of FMS patients were diagnosed as psychiatric disorder. FMS patients had higher harm avoidance scores, lower self directedness and persevere scores than healthy controls. Harm avoidance scores were found higher and self directedness were found lower when the corrected TCI points were used, but cooperation scores increased. A positive correlation was found between HAM-D scores and harm avoidence scores. A negative correlation was found between HAM-D scores and both of self directedness and cooperation scores.Conclusion: Physicians should evaluate personality features and depressive symptoms of patients when they were planning the treatment and follow up. Because the duration and severity of FMS is related with depressive symptoms and personality features