Tip I - tip II diyabetes mellituslu hastalarda hepatit B ve C seroprevalansı ve diyabetin komplikasyonlarıyla ilişkisi
Hepatitis B and C seroprevalence among type I-type II diabetes patients and relationship with complications
  1. Tez No: 248815
  2. Yazar: KADİR GİŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Hepatit B prevalansı, Hepatit C prevalansı, Mikrovasküler Komplikasyonlar, Diabetes mellitus, Hepatitis B prevalence, Hepatitis C prevalence, Microvascular complications
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Diyabetik hastalar immün sistemdeki çeşitli anormalliklere bağlı olarak bakteriyel, viral ve fungal enfeksiyonlara yatkın hale gelmektedirler. Bu tez çalışmasında da tip I ve tip II diyabetik hastalar da HBsAg ve Anti-HCV serolojisine bakarak tip I ve tip II diyabette hepatit B ve C sıklığının araştırılması, diyabetin mikrovasküler komplikasyonlarıyla ( nöropati, retinopati ve nefropati ) ve diyabetin süresiyle hepatit B-C sıklığı arasında bir ilişki olup olmadığının gösterilmesi amaçlanmıştır.Gereç veYöntem:Çalışmaya 114 tip I ve 1149 tip II DM' si olan toplam 1263 hasta alındı. Kontrol grubuna ise hastanemiz kan bankasına kan vermek için başvuran kırk yaş üstü 1482 sağlıklı kan donörü alındı. Hastalardan rutin laboratuar testleri için alınan kanla birlikte HBsAg, anti-HBs ve anti-HCV içinde kan alındı. Hepatit serolojisi triturus mikroeliza cihazıyla çalışıldı. Diyabetik hastalar diyabet süresine göre üç gruba ayrıldı ve tüm hastalar mikrovasküler komplikasyonlar yönünden tarandı. Tüm hastaların demografik özellikleri kaydedildi.Bulgular: Diyabetik hastalarda HBsAg seropozitifliği % 3.7 ve kontrol grubunda % 1.08 bulundu. Kontrol grubu ile diyabetik grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p0.05). Ayrıca diyabetin mikrovasküler komplikasyonlarıyla HBV ve HCV pozitifliği arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.Sonuç: DM' nin HBV ve HCV enfeksiyon seroprevalansını sağlıklı popülasyona göre artırdığı, ancak hepatit seroprevalansının diyabetin süresiyle ve mikrovasküler komplikasyonların varlığı ile değişmediği saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetic patients are susceptible to bacterial, viral and fungal infections because of different disorders in immune system. The aim of this study is to investigate a possible link between hepatitis B-C prevalence with microvascular complications (neuropathy, retinopathy and nephropathy) and duration of diabetes.Material and Methods: Totally 1263 diabetic patients (1149 type 2, 114 type 1) were enrolled to the study. Control group was consisted of 1482 healthy blood donors who were above 40 years old. All diabetic patients were tested for HBsAg, anti-HBs and anti-HCV beside routine laboratory tests. Triturus microelisa device was used for hepatit serology. Diabetic patients were divided into three groups according to their diabetes duration and all of the patients were scanned for microvascular complications. Demographic data of all patients were recorded.Results: HBsAg seropositivity was 3.7% in diabetic patients and 1.08 in control group; and this difference was statistically significant (p0.05). Also, no relationship was found between microvascular complications of diabetes and hepatitis B-C seropositivity.Conclusion: HBV and HCV seroprevalence are found to be increased in diabetes mellitus; however there was no relationship between hepatitis seroprevalence with the duration and microvascular complications of diabetes.