İzole alt konka hipertrofisi olan hastalarda radyofrekans termal ablasyon tedavisi etkinliğinin bilgisayarlı tomografi, vizüel analog skala ile değerlendirilmesi, tekniğin nazal mukosiliyer klirens üzerindeki etkisinin saptanması
Evaluation of the effectiveness of radiofrequency thermal ablation treatment on patients with isolated inferior nasal turbinate hyperthropy via computerized tomography, visual analouge scale, and determination of the effect of the technique on nasal mucociliary clearance
  1. Tez No: 248825
  2. Yazar: MUTLU DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY HAN ÜLKÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Nasal obstruction, radiofrequency, turbinate hypertrophy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı kronik nazal obstrüksiyonun izole submuköz alt konka hipertrofisine bağlı olduğu belirlenen olgularda radyofrekans termal ablasyonu ( RFTA) yönteminin etkinliğinin bilgisayarlı tomografi, vizüel analog skala (VAS) ile değerlendirmek ve nazal mukosiliyer klirens üzerine olan etkisini incelemektir.Gereç ve yöntem:Bu çalışmaya Mayıs 2009-Aralık 2009 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı kliniğinde izole alt konka hipertrofisi nedeni ile RFTA uygulanan 30 hasta alındı. Hastalar erişkin yaş grubunda olup 10'u (%33.3) kadın, 20'si (%66.6) erkekti. Konkalara üç noktaya 350'şer joule enerji verilerek, hedef sıcaklık 75o C,12W ve toplam 1050 joule enerji verildi. Konkaların objektif değerlendirilmesi preoperatif dönem ve postoperatif 2.ayda çekilen koronal plan paranazal sinüs bilgisayarlı tomografileri (BT) karşılaştırılarak yapıldı. Ayrıca başka bir hekim konka boyutlarını VAS ile değerlendirildi. Hastalar tarafından, nazal obstrüksiyonun VAS değerlendirmesi yapıldı. Nazal mukosiliyer klirens ölçümü sakkarin klirensi testi ile yapıldı.Bulgular:Hastaların yaşları 18 ile 61 yaşları arasında ( ortalama yaş 31±12.014 ) değişmekte idi. Koronal plan bilgisayarlı tomografi ile konkaların postoperatif 2. ayda küçüldüğü saptandı (p=0,00). Başka bir hekim tarafından kaydedilen VAS'da, konkalarda küçülme saptandı (p=0.00). Postoperatif 2.ayda hastaların nazal tıkanıklık şikayetlerinde anlamlı derecede azalma saptandı (p=0.00). Bir (%3.3) hasta müdahaleden hiç fayda görmediğini belirtti. Sakkarin klirensinde operasyon sonrasında anlamlı bir farklılık saptanmadı (p=0.25).Sonuç:Radyofrekans termal ablasyonu yöntemi ile alt konka küçültülmesi yöntemi etkin, minimal invaziv, postoperatif hasta memnuniyeti yüksek bir yöntem olup, mukosiliyer klirensi değiştirmemektedir. BT ile alt konkaların preoperatif ve postoperatif değerlendirilmesi objektif ve tercih edilebilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to evaluate the effectiveness of radiofrequency thermal ablation (RFTA ) method in the cases where chronic obstruction depends on isolated submucous inferior turbinate hyperthropy using computerized tomography (CT ), visual analogue scale (VAS ) and to investigate the effect on nasal mucociliary clearance.Material and Method:RTFA performed due to isolated inferior turbinate hyperthropy, 30 patients applying to The Otolaryngology Department of Meram Medical School of Selcuk University between May and December 2009 were enrolled into the study.All the patients were adults, and 10 ( 33.3% ) were women and 20 ( 66.6% ) men. Totally 1050 joul energy, target heat 75o C,12W, each 350 joule energy onto three points, was administered. Objective evaluation of the turbinate was carried out by comparing coronal plan paranasal sinus CT scores performed preoperatively and within the second month postoperatively. VAS evaluation of nasal obstruction was implemented by all patients. Nasal mucociliary clearance measurement was performed with saccharine clearance test.Results:Age rates of the patients were ranging from 18 to 61 (mean age rate 31±12.014 ). The hypertrophic inferior turbinates were determined to be smaller on coronal plan CT performed during the second month after the operation (p=0.00). In the postoperative second month, a significant decrease was witnessed in the complaints of the patients related to nasal obstructions (p=0.00). Only one (3.3% ) patient announced to obtain no benefits from the intervention. No significant difference was determined in saccharin clearance after the operation (p=0.25).Conclusion:The ablation method of inferior turbinate via RFTA is an effective, minimally invasive one making the patient satisfied, to a large extent, and do not alter mucociliary clearance. The pre- and postoperative evaluation of the turbinate via CT is an objective and preferable method.