Konya ilinde yaşayan 0-17 yaş grubu çocuklarda uyku bozukluklarının sıklığı
Sleep disorders prevalencea of children aged 0-17 years living in Konya
  1. Tez No: 248837
  2. Yazar: ŞERİFE KARAÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, uyku bozuklukları, sıklık, yaş grupları, Children, sleep disorders, prevalence, age group
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Konya il merkezinde yaşayan 0?17 yaş grubu çocuklarda uyku bozukluklarının sıklığını belirlemektir.Olgular ve yöntem: Çalışma 1 Haziran- 30 Kasım 2009 tarihleri arasında Konya il merkezinde yer alan üç ilçede anket çalışması olarak yapıldı. Konya il merkezinde yer alan üç ilçeden basit rastgele yöntemle seçilen mahallelerde yaşayan 0?17 yaş grubu 640 çocuk çalışmaya alındı. Uyku bozuklukları ile ilgili sorular 2005 yılında yayınlanan `Uluslararası Uyku Bozuklukları Sınıflaması' kitabında yer alan tanı kıstaslarına göre hazırlandı. Çalışma grubu çocukluk dönemleri dikkate alınarak 0?12 ay, 1?3 yaş, 4?6 yaş, 7?12 yaş, 13?17 yaş olarak gruplandırıldı. Veriler çoktan seçmeli anket kâğıdına yüz yüze görüşülerek kaydedildi.Bulgular: Çalışmamızda 0?12 aylık bebeklerde ortalama uyku süresi 15,76±3,79 saat; 13?17 yaş grubu çocuklarda ortalama uyku süresi 9±2,2 saat olarak saptandı. Tüm çocukların % 29'u ebeveynle aynı odada uyuyordu ve % 56,6'sının uyuduğu odada elektronik alet vardı. Çocukların % 25,5'unda uykuya dalmayla ilgili sorunlar ve % 30'unda gece uykuda sık uyanma durumu vardı. Çalışmamızda uyku bozukluklarının genel sıklığı % 28,9 tespit edildi. En sık görülen uyku bozuklukları ise; uykuda konuşma (%8,4), kâbus bozukluğu (% 7,7), uykusuzluk (% 5,8), uykuda altını ıslatma (% 5), karabasan (% 4 ), uykuda horlama (%3,6), uykuda varsanılar (%3,3), şuursuz uyanma (%3), uyurgezerlik (%2,5), gecikmiş uyku bozukluğu (% 2,3) olarak saptandı. Yaş gruplarında en sık görülen uyku bozuklukları; 0?12 aylık bebeklerde; uykusuzluk ve selim uyku myoklonusu, 1?3 yaş grubunda; uykusuzluk, kâbus bozukluğu, karabasan, 4?6 yaş grubunda; kabus bozukluğu, altını ıslatma, karabasan, 7?12 yaş grubunda; altını ıslatma, kâbus bozukluğu, uykuda konuşma, 13?17 yaş grubunda uykuda konuşma, uyku düzeni bozukluğu, uykuda horlama idi. Uyku bozukluğu ile cinsiyet ve sosyoekonomik düzeyler arasında fark bulunmadı. Uyku bozukluğunun en fazla görüldüğü yaş grubu 13?17 idi. Uykuya yatış saati düzensiz olanlarda, uykuya dalma ile ilgili sorunları olanlarda ve gece uykudan sık uyananlarda uyku bozukluğu sıklığı daha fazla bulundu. Sabah uykudan yorgun uyananların % 25'inde okul başarısı düşük bulundu.Sonuç: Bölgemizde uyku bozukluklarının görülme sıklığı bazı farklılıklar olmakla birlikte dünyanın değişik yerlerinde yapılan diğer araştırmaların sonuçlarına benzemektedir. Çocukların önemli bir kısmında uyku bozukluğunun olması, bunların bir kısmında okul başarılarının etkilenmesi, bazen ailelerin kaygıya kapılmaları, çocuk hekimlerinin uyku bozukluğu konusunda daha fazla bilgi sahibi olması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine sleep disorders prevalence of children aged 0-17 years old living in Konya.Cases and method: The study was made as questionnaire study in three towns placed in the centrum of Konya between 1 June and 30 November 2009. 640 children aged with 0-17 years-old were selected with simple random method for study. Questionnaire forms about the sleep disorders were designed according to the Classification of International Sleep Disorders reported in 2005. Study population were classified considering the age of children as 0-12 months, 1-3 years, 4-6 years, 7-12 years, 13-17 years. Data?s were recorded to the questionnaire form with the face to face method.Results: In our study the mean duration of sleep was found 15.76±3.79 hours in 0-12 months children while 9±2.2 hours in the group of 13-17 years old children. 29% of all the children are sleeping with the parents in the same bedroom and an electronic device is found in the bedroom in 56.6% of them. The problems about the falling asleep were found 25.5% of the children and often wake up in the night was %30. In our study the general incidence of the sleep disorders was found 28.9%. Sleep talking (8.4%), nightmare disorder (7.7%), insomnia (5.8%), nocturnal enuresis (5%), sleep terror (4%), snoring in the sleep (3.6%), hallucinations in the sleep (3.3%), confusional arousals (3%), sleepwalking (2.5%), delayed sleep phase disorders (2.3%) were detected as the common sleep disorders. The most common sleep disorders in the age groups were; insomnia and benign sleep myoclonia in 0-12 months babies; insomnia, nightmare disorders, sleep terrors in 1-3 years old group; nightmare disorder, nocturnal enuresis and sleep terror in 4-6 years old group; nocturnal enuresis, sleep talking and nightmare disorder in 7-12 years old group; sleep talking, and delayed sleep phase disorder, snoring in the sleep in 13-17 years old group. No statistical difference was found between the sleep disorders and sex and social-economical levels. These were the most common in 13-17 years old group. Sleep disorders were commonly found in the group of children who have disorders in sleeping time, problems in falling asleep and often wake up in the night. The school success was decreased in 25% of children who wake up tired in the morning.Conclusion: The incidence of sleep disorders in our region was similar, besides some differences, with the other studies reported from the different regions of the world. Due to having sleep disorders of most of the children, effected school success in some of them and sometimes family?s worries puzzle that pediatricians must have much knowledge about thesleep disorders.