Bleomisine bağlı akciğer fibrozisi tedavisinde Resveratrol'ün etkisi (Deneysel çalışma)
Effects Resveretrol in treatment of pulmonary fibrosis induced by bleomycine in rats.
  1. Tez No: 248876
  2. Yazar: RECEP AKGEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İPF, Bleomisin, akciğer fibrozisi, Hidroksiprolin, Total Antioksidan Kapasite, Malonildealdehit, İdiopathic Pulmonary Fibrosis, Bleomycin, Lung fibrosis, Hydroxyproline, Total Antioxidant Capacity, Malonyldealdehit
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Antioksidanlar ve diğer maddelerle yapılan çok sayıda klinik ve deneysel çalışmaya rağmen, İdyopatik Pulmoner Fibrozis (İPF) için etkili bir tedavi şekli belirlenememiştir. Daha önce yapılan bir çalışmada, antioksidan ajanlardan biri olan resveratrolün (RSV) proflaktik tedavide bleomisin (BLM) ile oluşturulan akciğer fibrozisini önlediği gösterilmişitir ancak, fibrozis tedavisinde etkinliği araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı RSV'nin BLM ile oluşturulan akciğer fibrozisinin tedavisinde etkisini araştırmaktır.Wistar tipi erkek albino ratlara tek doz intratrakeal (i.t.) BLM (2.5 mg/kg) verilerek pulmoner fibrozis grubu ve bleomisinle aynı miktarda it serum fizyolojik verilerek kontrol grubu oluşturuldu. Resveretrol (10 mg/kg) deney grubuna 14. günden itibaren düzenli olarak her gün oral yoldan verildi. 29. günde Aschoft kriterleri ve hidroksiprolin düzeyi ölçülerek fibrotik değişiklikler değerlendirildi. Oksidatif stress ve oksidan/antioksidan durumu doku malondialdehid (MDA) ve total antioksidan kapasite (TAOK) ölçümleriyle değerlendirildi.Önceki çalışmalara benzer olarak, BLM'nin fibrozis skorunu (3.70±1.04) ve hidroksiprolin seviyesini (4.99±0.90 mg/gr doku) SF kontrol grubuna (sıraıyla1.02±0.61 ve 1.88±0.59 mg/g) göre arttırdığı görüldü. Resveratrol tedavisiyle bu artışın azaldığı saptandı (sırasıyla 3.16±1.58 (P=0.0001) ve 3.08±0.73 (P>0.05)). Doku MDA seviyesinin BLM grubunda (0.55±0.22 nmol/mg protein), kontrol grubundan daha yüksek olduğu (0.16±0.07), (P = 0.0001) ve RSV tedavisiyle azaldığı (0.16±0.06), (P=0.0001) görüldü. Bleomisin verilmesiyle Doku TAOK seviyesinin (0.027±0.01) kontrol grubuna göre azaldığı (0.055±0.012 mmol Trolox Equiv/mg protein) (P=0.0001) ve RSV tedavisi (0.041±0.008, P=0.001) ile arttığı görüldü.Sonuç olarak bleomisinle oluşturulan akciğer fibrozisinde resveratrolün 10 mg/kg dozda tedavide kullanımında gelecek adına umut verici etkileri vardır. Bununla birlikte bu konuda farklı dozlarda yapılacak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Effects Resveretrol in treatment of pulmonary fibrosis induced by Bleomycine in rats.Despite of many clinical and experimental studies on antioxidants and other substances to treat idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) for which no effective therapy has been identified. A previous study revealed that the resveratrol, one of the antioxidant agents, prevented bleomycin-induced pulmonary fibrosis in prophylactic use; however resveratrol is not studied in the treatment of the fibrosis. Presented study aimed to investigate the effect of resveratrol on the treatment of bleomycin-induced pulmonary fibrosis.Male Wistar-albino rats were given a single dose of bleomycin (2.5 mg/kg, intratracheally) in pulmonary fibrosis groups and saline in controls. First dose of resveratrol at a dose of 10 mg/weight was given 14 days after the bleomycin injection and continued until sacrifice. At day 29, fibrotic changes in lung were estimated by Aschoft?s criteria and lung hydroxyproline content. Oxidative stress and oxidant/antioxidant status were evaluated using by tissue malondialdehyde (MDA) level and total antioxidant capacity (TAOC) measurement.Similar to previous studies, bleomycine increased the fibrosis score (3.70±1.04) and hydroxyproline levels (4.99±0.90 mg/gr tissue) as compared to saline treated rats (1.02±0.61 and (1.88±0.59 mg/g), respectively. These increments were reduced to 3.16±1.58 (P=0.0001) and 3.08±0.73 (P>0.05), respectively, by resveratrol treatment. Tissue MDA levels in the bleomycin treated rats were higher (0.55±0.22 nmol/mg protein) than that of saline treated rats (0.16±0.07), (P = 0.0001) and this was reduced to 0.16±0.06 by resveretrol (P=0.0001). Tissue TAOC is reduced (0.027±0.01) by bleomycine administration when compared control rats (0.055±0.012 mmol Trolox Equiv/mg protein) (P=0.0001), and increased to 0.041±0.008 (P=0.001) by resveratrol treatment.We concluded that resveratrol at a dose of 10 mg/body weight has some promising effect on the treatment of bleomycin-induced pulmonary fibrosis in rat. However different doses of the drug should be further studied.