İnme geçiren olgularda akut konfüzyonel duruma girme sıklığı ve etkili faktörler
Confusional State in Stroke: Prevalance and Relation to Patient Characteristics
  1. Tez No: 248877
  2. Yazar: HARUN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM BIÇAKCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: AKD, İskemik ve hemorajik inme, DDÖ, GKS, NIHSS, CHIPS skorlaması, IQCODE skorlaması, Barthel indexi, Acute confusional state, ischemic and hemoragic stroke, delirium rating scale, Glascow coma scale, NIHSS, CHIPS scale, IQCODE score, Barthel index
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve amaç: Akut konfüzyonel durum iskemik inme ve hemorajik inme geçiren olgularda özellikle akut dönemde sık görülmektedir. Bu çalışmada inmenin akut evresinde ortaya çıkan AKD'nin prevalansı, inme öncesi kognitif azalma ve diğer önemli hasta özelliklerinin AKD gelişimi üzerine etkisi ve AKD'a girişin prognoz üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: 2007-2009 yılları arasında prospektif olarak gerçekleştirilen bu çalışmada Ç.Ü.T.F Nöroloji Anabilim Dalında iskemik ve hemorajik inme tanısı ile izlenen 150 olgu çalışma materyalini oluşturmaktadır. Olguların nörolojik durumları NIHSS, bilinç düzeyleri ise GKS ile değerlendirilmiştir. Deliryum tanısı ve şiddeti DDÖ ile belirlenmiştir. Olguların inme öncesi kognitif durumu ve inme risk faktörlerinin varlığı ayrıntılı olarak sorgulanmıştır. Eşlik eden metabolik ve infeksiyoz problemler değerlendirilmiş ve bu sistemik etkenlerin de deliryum patogenezindeki olası rolleri araştırılmıştır. Yaşlı olgularda inme öncesi kognitif fonksiyonlar IQCODE skorlamasına göre değerlendirilmiştir. Hastaların taburcu olma aşamasında işlevsel düzelme süreci Barthel indeksi ile değerlendirilmiştir. Olgular konvasiyonel MRI incelemeleri yapılarak CHIPS skalası ile gruplandırılmış, ayrıca nörogörüntülemede elde edilen periventriküler ve derin beyaz cevher hiperintensiteleri lökoaraiozis sınıflandırılması referans alınarak gradelendirilmiştir. Verilerin istatiksel analizi için SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır.Bulgular: İnme geçiren olgularda deliryuma girme oranı % 28 olarak belirlenmiştir. Hemorajik inme, ileri yaş, inme öncesi dönem ve akut evrede antikolinerjik ilaç kullanımı, iskemik kalp hastalığı, ihmal ve/veya anozognozi fenomeni birlikteliği, inme öncesi kognitif etkilenme varlığı, yatış boyunca enfeksiyoz ve metabolik problemlerin eşlik etmesi, ileri evre lökoaraiozis, yüksek NIHSS, CHIPS ve IQCODE skorlarının deliryuma girme olasılığını artırdığı belirlenmiştir. İnme sonrası deliryuma giren olguların çıkışı sırasında daha düşük Barthel indexi skorları elde edilmiş ve bu olguların izlem sırasında kaybedilme oranları da daha yüksek bulunmuştur.Sonuç: AKD'a giren olgularda fonksiyonel ve vital prognoz daha kötüdür. İnme geçiren olgular bilinç değişiklikleri açısından özellikle erken evrede yakından takip edilmelidir. Deliryuma neden olabilecek metabolik ve enfeksiyöz nedenlerin erken dönemde tanınıp tedavi edilmesi ve antikolinerjik medikasyonun dikkatli kullanılması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute confusional state is seems frequently particularly in acute stage of ischemic and hemorhagic stroke. The aim of this study was to evaluate the prevalence of acute confusional state in acute stroke patients, to study the influence of preexisting cognitive decline and other patient characteristics and to evaluate the influence of acute confusional state on outcome.Method: İn this prospective study 150 patients with stroke disease were included between 2007-2009. Neurolologic examination, The National İnstitute of Health Stroke Scale, Glasgow coma scale are performed in all patients. We diagnosed acute confusional state using DSM-IV criteria and the Delirium Rating Scale. The effects of other clinical variables such as kognitif decline, before stroke, all risk factors of stroke, metabolic and infectious problems were investigated in patients. Cognitive functioning before stroke was assessed with IQCODE. The patients were evaluated on the last day of hospitalization with Barhel index. All patients were imagined by serebral MRI and CHIPS was performed on the serebral MRI by Radiology department. The level of white matter lesions was graded according to the classification of Fazekas et al. (1987) with respect to both periventricular hyperintensity and deep white-matter hyperintensity. SPSS 17.0 was used for all statistical analyses.Results: Fourty-two stroke patients had an ACS during hospitalization. (% 28 of 150 patients) ACS was more frequent in older patients, in those with preexisting cognitive decline, with administration of anticholinergic medication before stroke and during the acute stage of stroke, with ischemic heart disease, with hemorhagic stroke, with infectious, metabolic problems during the acute stage of stroke, with anozognozia and/or neglect fenomene, with latent stage of leukoaraiosis and with high scores of NIHSS, CHIPS, IQCODE . The Barthel index score was lower and the mortality rate was higher in the patients with acute confusional state.Conclusions: Functional and vital prognosis were worse in patients with acute confusional state. The consicousness state in patients with stroke disease particularly in early stages is important. The diagnosis and medical treatment of metabolic and infectious problems and using the anticholinergic medication carefully in early stages of stroke is important to prevent the acute confusional state.