Ön çapraz bağ yaralanmalarının cerrahi tedavi sonuçları
The results of surgical treatment of anterior cruciate ligament tears
  1. Tez No: 248914
  2. Yazar: KERİM TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET TAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, kemik-tendon-kemik otogreft, tek tünel teknik, Arthroscopic reconstruction of anterior cruciate ligament, bone-tendon-bone autograft, single tunnel technique
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: 1998-2008 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı polikliniğine başvurup ön çapraz bağ yetmezliği tanısı konulan ve cerrahi olarak tedavi edilen hastaların sonuçlarının incelenmesi.Gereç ve Yöntem: 1998-2008 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında artroskopik olarak ön çapraz bağ yırtığı rekonstrüksiyonu yapılan 78 hasta incelendi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası aktivite düzeyleri Tegner aktivite skalasıyla, fonksiyonel durumları Lysholm değerlendirme formu ile değerlendirildi.Bulgular: Hastaların 20 (% 25,64) sinde otolog semitendinozus-grasilis, 58 (% 74,35) inde otolog Kemik-Tendon-Kemik grefti kullanıldı. Ameliyat sonrası hastalar en az bir ay, en çok 30 ay, ortalama 6,7 ay süre ile takip edildi. Ameliyat sonrası kontrollerde 8 (% 10,2) hastada fizik muayenede instabilite tespit edildi. Son takiplerinde lysholm skoru en yükek 100, en düşük 69, ortalama 92,5 idi. Tegner skorları en düşük 3, en yüksek 9, ortalama 3,9 bulundu.Sonuç: Cerrahi tedavi kararı alınırken hastanın yaşam tarzı ve beklentileri iyi anlaşılmalıdır. Ameliyat sonrası artrofibrozis gelişimini engellemek için ön çapraz bağ cerrahisi dizdeki inflamatuar bulgular geçip, dizde tam hareket açıklığı elde edildikten sonra en kısa zamanda yapılmalıdır. Cerrahi teknik ve kullanılacak greft cerrahın bilgi ve tercihine kalmıştır. Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yapılan hastalarda en az cerrahi kadar önemli olan bir unsur da rehabilitasyon programıdır. Hastaya bunun en az cerrahi kadar önemli olduğu anlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Evaluating the patients with anterior cruciate ligament tears whom are treated surgically between years 1998-2008 in Çukurova University Hospital Department of Orthopaedics Clinics.Matherial and Methods: We evaluated 78 patients undergo arthroscopic reconstruction of anterior cruciate ligament tears between 1998-2008. Functional outcome was assessed with Lysholm scoring system. Level of activity was assessed according to Tegner criteria.Results: In 20 (25.64%) patients semitendinosus-gracilis autugraft and in 58 (74.35%) patients bone-tendon-bone autograft was used. Patients fallowed up minimum one month and maximum 30 months. Mean fallow up time was 6.7 months. Instability was determined in 8 (10.2%) patients by phisical examination at controls. At the time of the last examination maximum and minimum Lysholm scores was 100 and 69. Mean score was 92.5. Maximum and minimum Tegner scores was 9 and 3. Mean score was 3.9.Conclusion:The patient?s life style and expectations must be understood before deciding a surgery. To prevent arthrofibrosis, surgery should performed after the enflamation of the knee regressed and total range of motion obtained. Surgical technique and the graft used, depends on the experience and choice of the surgeon. The rehabilitation programmes are as important as the surgery performed. Patients must be awared of this.